Avustustyöntekijä Louisa siepattiin Syyriassa viisi vuotta sitten – havainto Isisin viimeisestä vallanlinnakkeesta antoi läheisille toivoa

Julkaistu:

Punaisen Ristin kansainvälinen komitea uskoo, että järjestön kokenut avustustyöntekijä saattaa olla yhä elossa.
Yli viisi vuotta sitten Syyriassa siepattu uusiseelantilainen sairaanhoitaja saattaa olla elossa, Punaisen Ristin kansainvälinen komitea kertoo. Aseistetut miehet pysäyttivät avustussaattueen lokakuussa 2013 Idlibissä ja sieppasivat yhteensä seitsemän ihmistä. Heistä neljä vapautettiin seuraavana päivänä. Uusiseelantilainen Louisa Akavi ja syyrialaiset Alaa Rajab ja Nabil Bakdoune ovat yhä kateissa.

ICRC:n mukaan kolmikon uskotaan joutuneen terrorijärjestö Isisin käsiin.

– Viimeisin saamamme luotettava tieto viittaa siihen, että Louisa oli elossa vuoden 2018 lopussa.

– ICRC:n ei ole onnistunut saada enempää tietoa Alaasta ja Nabilista ja heidän kohtalonsa on tuntematon.


Louisa Akavi, 62, on kokenut avustustyöntekijä, jolle Syyrian-matka oli 17. avustusmatka. Akavi oli aiemmin työskennellyt muun muassa Malesiassa, Somaliassa, Afganistanissa, Sri Lankassa, Borsniassa ja Irakissa, The Guardian kertoo.

Sieppauksensa jälkeen Akavista on saatu muutamia uskottavia näköhavaintoja. ICRC:n mukaan Akavi on nähty Abu Kamalissa 2016, Raqqassa 2017 ja Mayadeenissä viime vuonna. Viimeisin näköhavainto Akavista viime vuoden lopulla tehtiin klinikalla Sousassa, lähellä Irakin rajaa.

– Oli uskomatonta saada tämä tieto, ilmeinen vahvistus hänen sijainnistaan, että hän oli yhä elossa ja tekemässä sitä, mitä hänet oli koulutettu tekemään: tarjoamaan lääketieteellistä hoitoa konfliktialueella, ICRC:n operaatioiden johtaja Dominik Stillahart sanoi.

Silminnäkijöiden mukaan Akavi on nähty työskentelemässä Isisin hallussa olevissa sairaaloissa ja klinikoilla. Aiemmin hänen on kerrottu olleen sellissä muiden länsimaalaisten panttivankien tavoin.


The New York Timesin mukaan Akavia pidettiin vangittuna Raqqan ulkopuolella ainakin vuoden 2014 alkupuolella. Hän jakoi sellin amerikkalaisen avustustyöntekijän Kayla Muellerin kanssa. Toisessa sellissä oli yli tusina miesvankeja Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta, mukaan lukien amerikkalainen toimittaja James Foley.

Foley teloitettiin Raqqassa elokuussa 2014. Mueller ja Akavi yritettiin pelastaa vuonna 2014, mutta Yhdysvaltojen erikoisjoukkojen operaatio epäonnistui.

Muellerin kerrotaan joutuneen Isisin johtajan Abu Bakr al-Baghdadin seksiorjaksi ennen kuin kuoli vuonna 2015. Isisin mukaan Mueller kuoli Yhdysvaltojen johtaman liittouman iskussa.

ICRC julkisti Akavin henkilöllisyyden, jotta naisesta saataisiin mahdollisesti lisätietoja. Päätökseen vaikutti, että Isisin itse julistama kalifaatti Syyriassa saatiin kukistettua.
Uusi-Seelanti ei ollut tukenut tiedon julkistamista, mutta vahvisti, että erikoisjoukkoja oli lähetetty Syyriaan etsimään Akavia.

ICRC:n Stillahrt kertoo Punaisen ristin olleen aluksi aktiivisesti yhteydessä Isisiin, muttei onnistunut suostuttelemaan terrorijärjestöä vapauttamaan naista.

– Me yritimme ottaa yhteyttä ja vaikuttaa Isisin johtoon puhumalla sheikeille Euroopassa, Lähi-idässä ja Aasiassa. Puhuimme Lähi-idässä vangeille, jotka saattaisivat pystyä ohjaamaan meidät kohti tuoretta tietoa.

– Haluan sanoa teille Louisa, Alaa ja Nabil: olemme jatkaneet etsimistänne kaikkien näiden vuosien ajan emmekä luovu toivosta, ennen kuin näemme teidät jälleen keskuudessamme.


Akavin perhe on lausunnossa sanonut, että sairaanhoitaja tiedosti työhönsä liittyvät vaarat.

– Louisa on uskomattoman kokenut sairaanhoitaja ja avustustyöntekijä, joka tiesi työhönsä liittyvät riskit. Perheemme on uskomattoman ylpeä hänestä ja siitä työstä, jolle hän on omistanut elämänsä, perhe sanoi New Zealand Heraldin mukaan.

– Hänellä on todellista hyvyyttä sydämessään ja siksi hänestä tuli sairaanhoitaja – hän rakastaa auttaa ihmisiä. Hän on työssään kokenut ennenkin vaikeita aikoja, mutta hän jatkoi sitä, koska rakastaa sitä.