Trump käytti veto-oikeuttaan toisen kerran presidenttikautensa aikana

Julkaistu:

Yhdysvallat
Päätöslauselma olisi lopettanut USA:n tuen Saudi-Arabian sotatoimilta Jemenissä.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on käyttänyt veto-oikeuttaan päätöslauselmaan, joka olisi lopettanut Yhdysvaltojen tuen Saudi-Arabian toimilta Jemenissä. Kyseessä on toinen kerta, kun Trump käytti vetoa presidenttikautensa aikana.

Aiemmin Yhdysvaltain kongressissa sekä senaatti että edustajainhuone olivat antaneet tukensa päätöslauselmalle. Trump oli vihjannut jo asian käsittelyn aikana käyttävänsä vetoa.

– Päätöslauselma on tarpeeton, vaarallinen yritys heikentää perustuslaillista valtaani. Se vaarantaa Yhdysvaltain kansalaisten ja urheiden sotilaiden hengen nyt ja tulevaisuudessa, Trump sanoi lausunnossaan.

Presidentti lisäsi, että Yhdysvaltain tukea tarvitaan suojaamaan yli 80 000:ta amerikkalaista, jotka asuvat huhtikapinallisten iskujen kohteeksi joutuneissa liittolaismaissa.

Saudi-Arabia ja Yhdysvallat ovat pitkäaikaisia liittolaisia, ja Saudi-Arabian johtama liittouma tukee Jemenin sodassa maan hallitusta. Saudi-Arabiaa on syytetty muun muassa iskuista siviilikohteisiin.

Yhdysvallat on perustellut Jemenin tilanteeseen sekaantumistaan sillä, että se pyrkii estämään Iranin vaikutusvallan kasvua alueella. Iran tukee Jemenin hallitusta vastaan taistelevia huthikapinallisia.

”Siviiliuhreja tulee sata viikossa”

Veton käyttäminen päätöslauselmaan on vihreän valon näyttämistä sotastrategialle, joka on saanut aikaan maailman pahimman humanitaarisen kriisin, kommentoi pelastusjärjestö IRC:n johtaja David Miliband Trumpin ratkaisua.

– Presidentti Trumpin veto on moraalisesti väärin. Se aiheuttaa takaiskun Jemenin kansan toiveille ja jättää Yhdysvallat pitämään yllä epäonnistunutta strategiaa, Miliband jatkoi.

IRC:n johtaja korosti, että Jemen on murtumispisteessä ja 10 miljoonaa ihmistä nälänhädän partaalla.

– Siviiliuhreja tulee sata viikossa, ja jemeniläiset kuolevat todennäköisemmin kotonaan kuin missään muualla.

Kongressin kanta harmitti Trumpia

Trump on pitänyt kongressin Jemen-äänestyksiä näpäytyksenä hänen hallinnolleen, jota on arvosteltu liian lepsusta suhtautumisesta liittolaismaa Saudi-Arabiaan toimittaja Jamal Khashoggin murhan jälkeen.

Khashoggi kirjoitti kriittisesti Saudi-Arabiasta ja maan kruununprinssistä Muhammad bin Salmanista. Hänet murhattiin Saudi-Arabian konsulaatissa Istanbulissa lokakuussa. Saudi-Arabia ei ole suostunut kansainvälisen, riippumattoman tutkinnan tekemiseen.

Trumpin päätös jatkaa Yhdysvaltain tukea Jemenille hämmentää osaa hallinnon edustajista, kirjoittaa Washington Post. Presidentti on ollut yleensä halukas vähentämään Yhdysvaltain joukkoja maailman konfliktialueilta.

Lehden haastattelemat lähteet kongressista ja Valkoisesta talosta arvioivat, että presidentti haluaa säilyttää vahvat siteet Saudi-Arabiaan eikä näe tarpeelisena, että kuningaskuntaa pitäisi rangaista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt