Maailman suurin yksipäiväinen äänestysryntäys alkaa Indonesiassa – äänioikeutettuja on 190 miljoonaa, ehdokkaita 245 000 - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Maailman suurin yksipäiväinen äänestysryntäys alkaa Indonesiassa – äänioikeutettuja on 190 miljoonaa, ehdokkaita 245 000

Vaalit on yhdistetty samalle päivälle.

Vaalit ovat valtava ponnistus lukuisille ihmisille Indonesiassa.­

17.4.2019 1:56

Indonesiassa on alettu äänestää uudesta presidentistä, parlamentista ja paikallishallinnoista. Äänioikeutettuja on 190 miljoonaa ja äänestyspaikkoja lähes 800 000, mikä merkitsee, että vaalit ovat maailman suurimmat yksipäiväiset vaalit.

Ovensuukyselyt ja mielipidemittaukset povaavat istuvalle presidentille Joko Widodolle jatkokautta. Presidenttikilvan kovimpana haastajana nähdään jo edelliskerralla Widodon haastanut sotilastaustainen Prabowo Subianto.

Parlamenttiin ja paikallishallintoon pyrkii yhteensä 245 000 ehdokasta. Alustavia tuloksia äänestyksestä odotetaan jo keskiviikon aikana, mutta lopullinen ääntenlaskenta venynee toukokuulle saakka johtuen valtavista logistisista haasteista.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun vaalit on yhdistetty Indonesiassa samalle päivälle. Järjestystä valvoo ympäri saarivaltiota liki puoli miljoonaa poliisia ja sotilasta.

”Indonesia ensin”

Istuva presidentti Widodo on kampanjoinut ahkerasti muun muassa teiden ja muun infrastruktuurin rakentamisen puolesta. Lupaukset on otettu ilolla vastaan Indonesiassa, joka koostuu tuhansista paikoin vaikeakulkuisista saarista.

Istuvan presidentin kriitikot puolestaan näkevät presidentin alkaneen tehdä vähemmistöryhmien vastaista politiikkaa. Muslimienemmistöisessä maassa etenkin sukupuolivähemmistöt ja muihin uskontokuntiin kuuluvat ovat nähneet Widodon politiikan taipuvan kohti konservatiivisempaa muslimiväestöä.

Subianto on puolestaan kampanjoinut Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin vaalisloganiin viittaavalla ”Indonesia ensin” -lausahduksella. Subianto kasvattaisi puolustusmenoja ja suhtautuu kriittisesti esimerkiksi maahan tuleviin kiinalaissijoittajien miljardi-investointeihin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?