Porvoon tuomiokirkon palon sammuttanut palomestari Notre Damen liekkimerestä: ”Jos rakennuksen sisällä palaa, se on pätsi”

Julkaistu:

Porvoon tuomiokirkon sammutustöissä ollut palomestari Petri Lyttinen kommentoi Notre Damen paloa.
Pariisissa on surtu tulipalossa pahoin vaurioitunutta Notre Damen katedraalia. Ranskan pääkaupungin tunnetuimpiin nähtävyyksiin kuuluvassa katedraalissa syttyi tulipalo maanantai-iltana. Palo saatiin sammutettua tiistaiaamuna.

Suomessa historiallisesti merkittävän kirkon palo tuo mieleen Porvoon tuomiokirkon tuhopolton vuonna 2006. Tuolloin 18-vuotias nuorukainen hetken päähänpistosta laittoi revittyjä papereita kirkon rännikouruun ja sytytti ne palamaan. Palo levisi tuomikirkon puiseen kattoon, joka tuhoutui kokonaan.

Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen palomestari Petri Lyttinen oli sammuttamassa Porvoon tuomiokirkon paloa. Hän näkee suomalaiskirkon palossa ja Notre Damen kirkon palossa yhteneväisyyksiä lähinnä siinä, että molemmat ovat historiallisesti tärkeitä rakennuksia.

– Molemmat ovat kulttuurihistoriallisesti merkittäviä. Porvoon tuomiokirkko on kuitenkin aika paljon yksinkertaisempi. Notre Damessa on tornia ja kaikennäköistä joka puolella ja se on siten rakenteena hyvin erilainen.

Rakennuspalot ovat myös eri kokoisia: Porvoon tuomiokirkon paloa sammuttamassa oli enimmillään 73 ihmistä, kun taas Notre Damen paloa sammuttamassa oli yli 400 palomiestä.


Lyttisen mukaan on vaikea sanoa, mikä tilanne Pariisissa on ollut sammutustöiden aikaan. Porvoon tuomikirkon palaessa palomiehet kävivät läpi, mikä strategia olisi palon hillitsemisessä paras vaihtoehto.

– Se on historiallinen rakennus ja tiesi, että se on kaupunkilaisille tärkeä ja Suomen mittakaavassa sillä oli kulttuurihistoriallista arvoa, Lyttinen muistelee.

– Meillä oli tiedossa kirkon rakenteet, se kupolirakenne ja, että tiilet on muurattu kalkkilaastilla ja, jos sinne laitetaan paljon vettä, silloin kalkki irtoaa ja koko katto romahtaa. Teimme silloin sen päätöksen, että annetaan sen puisen katon palaa. Siinä mielessä päästiin pienillä vahingoilla, etteivät kupolit sortuneet.


Palomiehet keskittyivät rajaamaan palon ja varmistamaan, ettei se pääsisi leviämään kirkon lähistölle. Silti varmuutta ei ollut siitä, miten kirkon kivirunko kestäisi palon aiheuttaman kuumuuden.

– Pelkäsimme, että kuinka paljon pystyyn jääneet päätykolmiot olivat saaneet kuumuutta sen jälkeen, kun katto oli palanut pois. Olisiko ollut vaaraa, että ne lähtevät sortumaan. Todettiin kuitenkin, ettei sellaista vaaraa ollut.


Palomiehet eivät lähteneet Porvoon tuomiokirkkoa sammuttamaan sisäkautta, koska katto oli tulessa ja sisäpuolella vastaan olisivat tulleet kiviset kupolit. Lisäksi palomiehet päätyivät siihen, että vain rajaavat palon.


The Guardianin mukaan Notre Damen palo lähti leviämään katedraalin keskitornin lähistöltä, rakennustelineiden peittämältä alueelta. Keskitorni sortui palossa ja myös osa katosta romahti. Paloa ei voitu sammuttaa pudottamalla vettä helikopterista roihuavan rakennuksen päälle, sillä vesimassa olisi saattanut aiheuttaa kahden pystyn jääneen tornin sortumisen tai muuten vaurioittaa rakennusta.

Täyttä varmuutta ei ole siitä, milloin palomiehet pääsivät sammuttamaan paloa sisältä päin, jos pääsivät. Le Parisienin mukaan Ranskassa pyritään sammuttamaan rakennuspalot historiallisissa rakennuksissa sisältä päin, jotta rakennukset kärsisivät sammutustöistä mahdollisimman vähän vahinkoja.

Lyttisen mukaan sammutustapaan vaikuttaa se, millaisista rakenteista on kyse. Eri maissa on myös erilaiset lähestymistavat.

– Jos meillä on normirakennuspalo eli huoneisto tai rakennus palaa, menemme sisäkautta sammuttamaan. Yleensä palot lähtevät sisältä ja silloin on nopeampaa ja luontevampaa lähteä sammuttamaan tulipaloa sisältä.


Lyttinen tietää, että esimerkiksi Ruotsissa on erilainen käytäntö.

– Esimerkiksi Ruotsissa on menty siihen, että jos tiedetään, että sisällä ei ole mitään pelastettavaa eli ei ole henkilöitä siellä, silloin sammutetaan ulkoapäin. Siellä on menty askel eteenpäin eikä oteta mitään turhia riskejä.

Mediatietojen mukaan kuumuus Notre Damen sisällä on voinut vaikuttaa siihen, kuinka pitkälle kirkon sisälle palomiehet pääsevät etenemään. Lyttisen mukaan tämä kuulostaa todennäköiseltä, sillä paksut kiviseinät pitävät kuumuuden ja palokaasut rakennuksen sisällä.

– Tuo on vanha rakennus ja voi olettaa, että ne seinät ovat kunnon kiveä. Totta kai, jos rakennuksen sisällä palaa, se on pätsi. Jos kattoa on tippunut alas ja se on palanut siellä sisällä, varmasti sisällä on ollut se kuuma, kun kuumuus ja palokaasut eivät pääse mitään muuta kautta kuin yläkautta pois.