Koskettava kuva Pariisin yöstä

Koskettava kuva Pariisin yöstä

Julkaistu:

Ranska
Enää ei itketä, mutta kaikki haluavat tulla ihmettelemään tuhon jälkiä.
Pariisista alkoi levitä maanantai-iltana dramaattisia kuvia kaupungin ikonisesta maamerkistä Notre Damen katedraalista. Sen katto roihusi ilmiliekeissä, eikä ollut lainkaan varmaa, jäisikö siitä jäljelle mitään. Ihmiset ympäri maailmaa järkyttyivät syvästi.

Pariisilaiset ja turistit jalkautuivat kaduille katsomaan tuhon etenemistä, ja monien kerrottiin liikuttuneen itkuun asti.


Vuorokautta myöhemmin tunnelma katedraalin ympäristössä on toinen.

Terävän keskitorninsa ja suurimman osan katostaan menettänyt katedraali seisoo edelleen jylhänä Seine-joen keskellä olevalla Citén saarella, ja sen näkyvimmät tunnusmerkit, kaksi kellotornia, ovat vielä pystyssä. Poliisi vartioi, että kukaan ei pääse livahtamaan saaren eristettynä olevaan itäosaan.

Joen etelärannalla, Quai de la Tournelle -kadun jalkakäytävillä tungos on niin tiivis, että eteenpäin pääseminen vaatii melkoista pujottelua. Lähes kaikki ovat tulleet paikalle saadakseen otettua kuvan runnellusta monumentista.

Murhe on vaihtunut uteliaaseen ihmettelyyn. Alempana joen rannassa on väljempää.

Seinen penkereellä ulkoiluttaa Sebastian-koiraansa Anastasija Popova, joka on alun perin Latviasta lähtöisin ja muutti Pariisiin vuosi sitten töihin sekä opiskelemaan. Seuranaan hänellä on pariisilainen kollega ja ystävä Florent Taconnet.

– Pääsin yhdeksän aikaan luennolta ja ryntäsin paikalle heti tulipalosta kuultuani, Popova kertoo.

Tuossa vaiheessa tulipalo oli ehtinyt jo edetä pitkälle. Popovan mukaan ”koko Pariisi” vaikutti olevan paikalla.


– Se oli todella surullista. Oudointa oli se, että kaikki olivat hiljaa. Siinä syntyi ikään kuin yhteisöllinen tunne, ja yhtäkkiä minäkin tunsin itseni ranskalaiseksi, hän kuvailee.

Popova kertoo menneensä myöhemmin illalla neljän kilometrin päässä sijaitsevaan Montmartren kaupunginosaan. Hän mainitsee nähneensä tulipalosta nousevan savupilven sinne asti.

– Ja sen pystyi myös haistamaan kaikkialla, Taconnet lisää.

– Uskomatonta, että juuri tämän rakennuksen piti palaa. Miksi ei ennemmin vaikka kaupungintalon, Popova murehtii.

Seinen rannassa valkoiseen kaapuun pukeutunut ja lämpimään vilttiin kietoutunut mies kantaa paksua paperinippua. Hän on katolinen pastori Isä Maria, joka kertoo olevansa ympäri Eurooppaa kiertäen työskentelevä ”kansainvälinen pappi”.’

Isä Maria uskoo, että Notre Dame ei palanut sattumalta, vaan kyse on Jumalan merkistä häntä vastaan kapinoivalle kansalle.

– Useat pyhimykset ovat kertoneet aikaisemmin profetiasta. Kun Notre Dame palaa, profetian mukaan se merkitsee katolisen Ranskan loppua, pastori sanoo.

Hän kuitenkin myöntää, että katedraali ei ole palanut maan tasalle, mikä saattaa vaikuttaa profetian toteutumiseen.

Ilta pimenee. Joen rannassa jonkin matkan päässä loimuaa pieni kynttilärykelmä, joka on aseteltu huolellisesti kivetyksellä makaavan Ranskan lipun päälle. Paikalla on pieni joukko ihmisiä, joiden yllä olevat keltaiset huomioliivit kielivät heidän kuuluvan Ranskaa viime kuukausina mielenosoituksillaan järisyttäneisiin ”keltaliiveihin”.

– Olen katolinen ja tämä on katastrofi myös minulle, Melodieksi esittäytyvä, neonkeltaiseen huppariin pukeutunut nuori nainen kertoo.

Kyseessä on kuitenkin Notre Damen paloon liittyvä, pienimuotoinen ja rauhallinen mielenilmaus. Keltaliivejä närästää se, että presidentti Emmanuel Macron ja muut maan johtohahmot ovat 24 tunnin sisällä ehtineet luvata miljoonia katedraalin korjaamiseen.

– Mutta me emme saa edelleenkään mitään, vaikka olemme osoittaneet mieltämme viisi kuukautta. Entä kodittomat? Melodie kysyy.

– Tavallaan ymmärrämme hallituksen toimet, mutta tavallaan emme, hän lisää.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt