Macron: ”Rakennamme vielä kauniimman Notre Damen viidessä vuodessa”

Julkaistu:

Ranskan presidentti näki katedraalin palossa mahdollisuuden kansalliseen yhdistymiseen.
Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoi tiistaina, että Notre Damen katedraali kunnostetaan viidessä vuodessa. Televisioidussa puheessaan Macron myös ilmaisi, että lopputuloksesta tulee vielä alkuperäistä kauniimpi.

– Me pystymme siihen, Macron kannusti.
Medialle puhuneet asiantuntijat arvioivat aiemmin päivällä, että Notre Damen kunnostus veisi ainakin vuosia, jollei vuosikymmeniä. Esimerkiksi Saksassa sijaitseva Kölnin tuomiokirkko vaurioitui pahoin toisen maailmansodan aikana ja tuomiokirkkoa kunnostetaan edelleen yli 70 vuotta myöhemmin, sanoi tuomikirkon pääarkkitehti Peter Füssenich uutistoimisto AP:lle.

Macron myös näki Pariisin keskeisen maamerkin palon myös mahdollisuudeksi uudelle yhteistyölle. Ranskan politiikkaa ovat viime vuoden lopulta asti alleviivanneet Macroniin tyytymättömien niin kutsuttujen keltaliivien mielenosoitukset.

– Näimme Pariisissa eilen illalla kykymme lähteä liikkeelle ja yhdistyä, Macron sanoi tiistaina.

Maanantai-iltana alkanut palo aiheutti Notre Damen katedraalille pahoja vaurioita. Muun muassa katedraalin keskitorni luhistui palossa. Palon syttymissyy on edelleen epäselvä, mutta sen epäillään liittyneen käynnissä olleisiin kunnostustöihin.

Notre Damen jälleenrakennusrahastoon on tiistain aikana lahjoitettu satoja miljoonia euroja. Suurlahjoittajia ovat olleet suuret ranskalaisyhtiöt.

Myös esimerkiksi teknologiayhtiö Applen toimitusjohtaja Tim Cook ilmoitti tiistaina Twitterissä, että Apple lahjoittaa rahaa Notre Damen kunnostukseen.

Trump vaihtoi sammutusvinkkinsä pahoitteluiksi

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump välitti tiistaina Macronille Yhdyvaltain pahoittelut Notre Damen katedraalin palosta. Valkoisen talon mukaan Yhdysvallat tarjoaa apuaan korvaamattoman arvokkaan symbolin jälleenrakennuksessa.

– Kiitollisina muistamme, kuinka Notre Damen kellot soivat 12. syyskuuta 2011 Yhdysvaltain maaperällä tapahtuneiden iskujen muistoksi. Nuo kellot soivat vielä, Valkoisen talon lausunnossa sanottiin.

Vielä maanantaina Trump ehdotti, että tulipaloa voitaisiin vesipommittaa ilmasta käsin. Asiantuntijat kuitenkin tyrmäsivät presidentin ehdotuksen naurettavana. Pelastuspäällikkö Michael Bernier sanoi, että ilmasta käsin sammuttaminen olisi ollut paitsi hyödytöntä, myös mahdotonta.

– Se vastaisi kolmen sementtitonnin tiputtamista 250 kilometrin tuntinopeudella, Bernier sanoi ja jatkoi, että yli 850-vuotias rakennus olisi voinut sortua.