Notre Damen urut säästyivät sittenkin – vuorokauden murehtinut urkuri Kalevi Kiviniemi: ”Raastavaa”

rac

Julkaistu:

– Se tarvitsee sen tilan, jossa soitin soi. Se on kuin viulun koppa puuttuisi, mutta kielet olisivat jäljellä, kuvailee Kalevi Kiviniemi Pariisin katastrofia.
Näyttää siltä, että Pariisin Notre Damen huippu-urut selvisivät maanantaisesta suurpalosta vähin vahingoin.

Viime vuorokauden kauhuissaan viettänyt huippu-urkuri Kalevi Kiviniemi huoahtaa. Urut selvisivät, mutta katedraali ei ole entisensä. Keskitorni ja katto romahtivat ja kivisten seinien keskellä ammottaa tyhjyys, mutta osa katedraalin taideaarteista saatiin pelastettua.

– On hienoa, että soitin säilyi ja mutta on raastavaa, koska ei se silti ole käytettävissä. Henkilökohtaisen tuntumani on, että en tule sitä enää soittamaan, mutta ei tässä siitä ole kyse. On raastavaa, tämä koko katedraalin taiteellisen kokonaisuuden häipyminen.

– Menetys on niin suuri, ettei sitä pysty sanoilla kuvailemaan. Se pitäisi soittaa ulos, mutta sitä en voi tässä puhelussa tehdä, Kiviniemi sanoo.
  • Katso ylhäältä videolta, kun Kiviniemi soittaa Notre Damissa.

Hän kertoo tuttavansa, Notre Damen urkuteknikon Eric Brotterin, saaneen vierailla pahoin vaurioituneessa kirkossa katsastamassa pintapuolisesti suuren soittimen tilan.

– Niiden onneksi on koitunut holvikaaren suojassa ollut sijainti, Kiviniemi kertoo.

– Tämän hetken tieto on, että vesivahinkojakaan ei olisi.


Urut eivät kuitenkaan soi vuosiin tai vuosikymmeniin, sanoo Kiviniemi. 60-vuotias urkuri uskoo, ettei saa itse enää nauttia Notre Damen urkujen sulosoinnuista.

– Urut ovat avotilassa. Siinä tarvitaan akustiikkaa. Nyt tila on hävinnyt. Siinä kestää vuosia, vuosikymmeniä, ennen kuin niitä voi soittaa. Se tarvitsee sen tilan, jossa soitin soi. Se on kuin viulun koppa puuttuisi, mutta kielet olisivat jäljellä. Tarvitaan se tila, jossa sointi elää, Kiviniemi avaa.

Restaurointi tulee viemään hyvin kauan. Le Parisienin mukaan työhön on lahjoitettu jo 700 miljoonaa euroa.

Pariisilaisurkuri Vincent Dubois arvelee La lettre de musicien-lehdelle, että urut tullaan siirtämään toisaalle restaurointitöiden ajaksi.

Yksi maailman ykkössoittimista

Urut sijaitsivat kuuluisten neliskulmaisten kellotornien välissä, kauniin ruusuikkunan alla. Katedraalin kolmen kuuluisan ruusuikkunan kerrotaan myös pelastuneen maanantaisen hornan tuhoilta.

Notre Damen urut koostuvat 8 000 urkupillistä. Aristide Cavaillé-Coll rakensi nykyiset urut 1800-luvulla, mutta osa pilleistä soi jo Napoleonin kruunajaisissa 1804, kertoo Kiviniemi.


Kalevi Kiviniemi on konsertoinut niillä useita kertoja vuosien aikana.

– On ollut kyllä raastava vuorokausi, hän kertoo.
Unta hän ei saanut viime yönä kuin nimeksi.

– Melkein se polvilleen veti. Se on taiteellisesti mutta myös henkisesti rankkaa katsoa, kun on niin koko ikänsä arvostanut tätä. Musiikillinen lähtökohtani on Notre Damen urkurit, se on henkilökohtainen aspektini tässä. Toki se on monelle turistillekin tärkeä, huomaan että tämä koskee monia.