Katso dramaattiset kuvaparit Notre Damesta ennen ja jälkeen tuhoisan tulipalon

Julkaistu:

Kuvat paljastavat, että täydelliseltä tuholta vältyttiin dramaattisessa palossa.
Tiistain kuvat Pariisin Notre Damen katedraalista paljastavat, kuinka rakennuksen puurakenteinen katto on tuhoutunut täysin. Katto romahti kirkon sisään ja katedraalin goottilainen keskitorni kaatui suorassa lähetyksessä pariisilaisten ja maailman silmien edessä maanantai-iltana.

Vaihtokuvista näet miten kirkko tuhoutui palossa.Alla olevista kuvaparista näkyy myös, kuinka kirkon kattorakenteet ovat poissa. Tiistaina otetussa kuvassa (alla) näkyvät yhä rakennustelineet, jotka oli pystytetty katedraalin ylle korjaustöitä varten.


Kirkon sisätilat ovat kärsineet mittavaa tuhoa. Ensimmäiset sisäkuvat paljastavat kuitenkin, että tuho ei ole täydellinen. Pariisin palolaitoksen päällikkö Jean-Claude Gallet ilmoitti jo myöhään maanantaina, että katedraalin keskeinen rakenne on säilynyt.


Tuhojen kattava arviointi alkaa viranomaisten mukaan saman tien, kun se on turvallista. Voi mennä jopa päiviä, ennen kuin romahtamisvaarassa vielä olevat osat on tuettu tai raivattu. Joka tapauksessa palo pyyhki olemattomiin satoja vuosia ranskalaista kulttuuriperintöä.


Ehkä paras uutinen on se, että tunnetuimmat maamerkit, länsipäädyn kaksi massiivista kellotornia, ovat pystyssä ja suhteellisen hyvin säilyneitä. Niiden alaosassa sijaitsevat myös kirkon pääsisäänkäynnit ja eteistila.


Katedraalia ympäröivät erityiset tukipylväät ovat pitäneet sen seinärakenteet pystyssä palonkin aikana.


Kellotornien alta sisään astuttaessa vierailijan eteen on avautunut kirkon avara päälaiva, joka on erotettu sivulaivoista pylväsriveillä. Katedraali on tyypilliseen tapaan rakennettu pohjakaavaltaan ristin muotoiseksi. Poikkilaivojen päädyissä sijaitsevat tornit ovat myös kestäneet palon, joten tuhot näyttävät rajautuvan katedraalin keskiosiin.


Toistaiseksi ei tiedetä, missä kunnossa katedraalin kolme 13-metristä ympyränmuotoista niin sanottua ruusuikkunaa ovat. 1200-luvulla rakennetuista ikkunoista yksi on pääjulkisivussa kellotornien välissä ja kaksi muuta poikkilaivojen torneissa.


Itäpäädyssä sijaitsee kirkon kuori, jossa ovat muun muassa alttari ja kuoroparvet. Kirkon sisätila sen pääovilta puolikaaren muotoiseen itäpäätyyn on noin 130 metriä pitkä.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron ilmoitti jo maanantai-iltana, että katedraali aiotaan rakentaa uudelleen.

  • Katso alla olevalta videolta, miltä Notre Damen kirkko näytti ennen tuhoa.