Valtava korjausurakka oli käynnissä liekkimeren nielaisemassa Notre Damessa – poliisi kuulee työntekijöitä

rac

Julkaistu:

Notre Damen korjausurakka alkoi viime vuonna. Alustavasti on epäilty, että korjaustyöt olisivat saattaneet aiheuttaa tuhoisan tulipalon.
Pariisin ikonisen Notre Damen katedraalin tulipalo saatiin sammutettua kello 9 jälkeen Suomen aikaa, 15 tuntia palon syttymisen jälkeen.

– Koko tulipalo on sammutettu. Nyt siirrymme tutkinnan vaiheeseen, Pariisin pelastuslaitoksen edustaja Gabriel Plus kertoi AFP:n mukaan.

Plus sanoi, että tulipalo oli levinnyt ”hyvin nopeasti” puisen katon läpi.

Pariisin syyttäjän mukaan mikään ei viittaa siihen, että Notre Damen palossa olisi kyse tuhopoltosta, Reuters kertoo. Syyttäjän mukaan tulipalon syytä selvittää tällä hetkellä noin 50 ihmistä. Hän ennakoi tutkinnasta ”pitkää” ja ”monimutkaista”.

Tulipalon syystä ei vielä ole varmuutta, mutta alustavasti syyksi on epäilty korjaustöitä.


The Guardianin mukaan palo lähti leviämään rakennustelineiden peittämältä alueelta.

Le Parisienin poliisilähteen mukaan tutkijat selvittävät, olisivatko katedraalin puurungon hitsaustyöt voineet aiheuttaa palon.

Le Monden mukaan korjauksiin osallistuneita työntekijöitä kuultiin jo yöllä. Syyttäjä vahvisti tiistaina, että työntekijöiden kuulemiset on aloitettu.

Puurungon vanhimmat osat ovat peräisin 1200-kuvulta. Tulipaloihin erikoistuneen asiantuntijan Serge Delhayen mukaan kipinä esimerkiksi hitsauksesta tai oikosulusta voisi saada aikaan kytevän palon, joka voisi tuntien tai päivienkin jälkeen roihahtaa liekkeihin.

– Notre Dame on suuri tulitikkurasia, Delhaye kommentoi Le Parisienille.


Notre Damea kunnostettiin edellisen kerran mittavasti 1800-luvun puolivälissä, joskin esimerkiksi toisen maailmansodan aiheuttamia tuhoja korjattiin vuosien ajan. 1800-luvun puolivälissä arkkitehti Eugène Viollet-le-Duc suunnitelmia noudattaen katedraaliin tehtiin korjausten lisäksi myös useita lisäyksiä: esimerkiksi maanantaina syttyneessä tulipalossa sortunut torni on perua Viollet-le-Ducin korjauksista eikä ollut kirkossa alunperin.
Sää ja saasteet ovat reilun sadan vuoden aikana kuitenkin vaurioittaneet maailmankuulua katedraalia. Notre Damen kuuluisat gargoilit ja kirkon kivinen ulkokuori olivat jo pahoin ränsistyneet vuonna 2017, jolloin Time uutisoi katedraalin korjaustarpeista.

Korjaustyöt alkoivat viime vuonna. Le Parisien kertoi huhtikuussa 2018, että katedraalin korjaamiseen yritetään kerätä ainakin 60 miljoonaa dollaria. Korjauskulut katetaan paitsi valtion myös yksityisten lahjoittajien avulla.


Le Parisienin mukaan arkkihiippakunnan perustama Friends of Notre Dame -järjestö oli päässyt valtion kanssa sopimukseen siitä, että jos varainkeruusivuston kautta Notre Damen korjaustöihin lahjoitettaisiin kaksi miljoonaa euroa, valtio vastaisi tähän samalla summalla.


Nyt alkamassa olivat tulipalossa romahtaneen keskitornin kunnostustyöt ja katon patsaiden entisöiminen, joihin oli varattu ainakin kuusi miljoonaa euroa, joskin joidenkin ranskalaislehtien mukaan kulut saattaisivat nousta jopa 11 miljoonaan euroon. Le Figaron mukaan pelkästään patsaiden kunnostamiseen oli varattu 800 000 euroa.

Viime torstaina 12 apostolin ja neljän evankelistan patsaat nostettiin Notre Damen katolta nosturin avulla. Kyseiset patsaat olivat olleet katolla 1860-luvulta lähtien.

– Mikä on ainutlaatuista on, että näemme ne ensimmäistä kertaa läheltä sen jälkeen, kun Viollet-le-Duc asetti ne (katolle) 1860-luvulla, korjaustöistä vastaava Marie-Helene Didier sanoi AFP:lle The Localin mukaan.


Patsaiden kunnostamisen lisäksi keskitornin lyijypäällyste oli tarkoitus vaihtaa. Tornin korjaustöiden oli määrä päättyä vuonna 2022.

  • Katso alla olevalta videolta, miltä kirkko näytti ilmasta ennen tuhoa.