Tämän takia Notre Damen tuhoisa palo on vaikea sammuttaa – palomiehet joutuneet taistelemaan sulaa lyijyä vastaan

rac

Julkaistu:

Raju tulipalo saatiin aamuyöllä hallintaan ja Pariisin pelastuslaitos ilmoitti tiistaiaamuna, että palo oli saatu voitettua.
Noin 400 palomiestä osallistui Pariisin keskustassa sijaitsevan Notre Dame -katedraalin tuhoisan tulipalon sammuttamiseen. Pariisin palomiesten Twitter-tilillä kerrottiin kymmenen maissa Suomen aikaa, että palo oli päihitetty.
Palomiehet saivat pelastettua 850-vuotiaan katedraalin kellotornit ja päärakenteet, mutta katto ja katon keskellä kohonnut torni romahtivat.

Notre Damen palon sammutustyöt eivät olleet helpot. Liekkien ja savun lisäksi palomiehet joutuivat taistelemaan sulaa lyijyä vastaan.

The New York Timesin mukaan Notre Damen katon keskellä kohonnut tammirakenteinen torni oli peitetty lyijyllä 1800-luvulla. Muun muassa CBS Newsin mukaan tornissa oli yhteensä noin 250 tonnia lyijyä.

Lyijyn sulamispiste on 327,46 Celsius-astetta ja rajussa tulipalossa lämpötila voi nousta jopa 1000 asteeseen.


Lyijyä käytettiin niin katedraalin alkuperäisissä rakenteissa kuin myöhemmin lisätyissä osissa.

Notre Damen ensimmäinen kivi laskettiin maahan kesäkuussa 1163 silloisen paavin Aleksanteri III:n ollessa läsnä, National Georgraphic kertoo. Katedraali valmistui vuoteen 1345 mennessä.

Lyijyä käytettiin katossa, jota kannattelivat puiset rakenteet, sekä putkissa. Kattoon asennettiin viiden millin paksuisia lyijylevyjä, jotka painoivat yhteensä 210 tonnia. Ranskan kansalliskirjaston mukaan lyijy valittiin katon päällysteeksi, sillä se ei ole materiaalina syttymisherkkä.


Vuonna 1789, Ranskan vallankumouksen aikaan, Notre Dame kärsi suuria vahinkoja: useita patsaita tuhottiin, ikkunoita rikottiin, katon lyijyä ryöstettiin luoteja varten ja pronssikellot sulatettiin, jotta niistä voitaisiin valmistaa tykki. Vain etelätornin Emmanuel-kello säästyi ryöstelyltä. Korjaus- ja siistimistyöt aloitettiin 1800-luvun alussa ja vuonna 1804 Napoleon kruunattiin siellä keisariksi.


Vuonna 1831 julkaistu Victor Hugon rakastettu teos Notre Damen kellonsoittaja käynnisti kampanjan restauroida katedraalia, joka oli vuosien saatossa rapistunut. Katedraalin suuret korjaustyöt käynnistettiin vuonna 1844 ja korjaustöiden yhteydessä katolle lisättiin muun muassa maanantaisessa palossa tuhoutunut torni. Notre Damen katolla oli ollut torni jo 1200-luvulta, mutta sään runtelema rakennelma oli poistettu 1700-luvun lopussa.


CNN:n haastattelemien asiantuntijoiden mukaan Notre Damen palo oli erityisen vaikea taltuttaa myös katedraalin puisten kattoparrujen ja kivestä tehdyn ulkokuoren takia.

Sen jälkeen, kun palo levisi puupalkkeihin, katedraalin kiviset ulkoseinät vaikeuttivat sammutustöitä entisestään. Kivisen ulkokuoren takia sammutustöiden kohdistaminen palon lähteelle oli hankalaa.

Kiviseinät pitivät myös kuumuuden ja savun rakennuksen sisällä, minkä takia palomiesten oli pyrittävä sammuttamaan paloa pitkälti ulkoa päin. Le Parisienin mukaan ranskalaiset palomiehet pyrkivät yleensä sammuttamaan palon sisältäpäin, jotta sammutustyöt eivät vahingoittaisi perintökohteita lisää. Palomiehet eivät päässeet kuitenkaan katedraalin sisällä kaikkiin osiin.


Notre Damen korkeus toi myös oman haasteensa, sillä se tarjoaa tulipalolle lisää happea ja vaikeutti liekkien tavoittamista.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ehdotti, että palo voitaisiin sammuttaa pudottamalla vettä ilmasta liekkien päälle. Ranskalaisviranomaiset torppasivat kuitenkin idean, sillä veden pudottaminen saattaisi johtaa katedraalin rakenteiden romahtamiseen kokonaan.
France24:n haastatteleman varasisäministeri Nunezin mukaan viranomaiset kokoontuvat aamulla nähdäkseen, voivatko palomiehet siirtyä jo katedraalin sisälle tarkastelemaan laajemmin palon aiheuttamia tuhoja.

Notre Damen palon syttymissyytä selvitetään. Toistaiseksi ei ole viitteitä siitä, että kyseessä olisi tuhopoltto vaan palon epäillään liittyvän katedraalissa suoritettuihin korjaustöihin.