Tällaisia ovat tuhoutuneen Notre Damen mittaamattoman arvokkaat taideaarteet – maailmankuulujen ruusuikkunoiden kohtalo yhä epäselvä

Tällaisia ovat tuhoutuneen Notre Damen mittaamattoman arvokkaat taideaarteet – maailmankuulujen ruusuikkunoiden kohtalo yhä epäselvä

Julkaistu:

Notre Damen katedraalin pyöreät ruusuikkunat tunnetaan kaikkialla maailmassa.
Tulipalossa vaurioituneessa Notre Damessa on valtavasti taideaarteita. Notre Damen katedraalin omien verkkosivujen mukaan katedraalin pyöreät ruusuikkunat ovat maailman kuuluja.

Tulipalon aiheuttamien vahinkojen laajuus ei ole vielä täysin selvillä. Epäselvää on edelleen muun muassa katedraalin kolmen ruusuikkunan kohtalo, twiittasi uutistoimisto AFP varhain tiistaina. Uutistoimiston mukaan kuitenkin ainakin yksi ikkunoista vaikuttaa edelleen olevan ehjä.
Vanhimmat ruusuikkunat ovat peräisin vuodelta 1225. Näin kertoo BBC. Lasimaalausikkunoiden läpimitta on lähes 13 metriä.


Notre Dame -kirkon ulkoseinällä on satoja irvisteleviä kivipiruja eli ”gargoileja”. Katedraalissa on tunnettuja patsaita, kuten Neitsyt Mariaa ja Jeesus-lasta esittävät patsaat.


Yksi tunnetuimmista Neitsyt Mariaa kuvaavista patsaista on peräisin 1300-luvulta.


Kirkko kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin.

Katedraalin kellot ovat maailmankuuluja. Aarteisiin kuuluu kuvanveistäjä Louis Castex'n Pyhää Lisieuxin Théresea esittävä patsas.


Katedraalissa on ollut esillä barokkitaiteen mestareiden töitä. Ainakin Jaques Blanchardin, Laurent de La Hyren ja Aubin Vouet'n töitä on ollut esillä kirkossa. Osa niistä on saatu kultaseppien killan lahjoituksina.


Katedraalin kokoelmiin kuuluu maalari Jean Jouvenet'n teos La Visitasion.

Kirkossa on roomalaiskatoliselle kirkolle tärkeitä pyhäinjäännöksiä eli reliikkejä. Niiden uskotaan olevan esimerkiksi pyhimyksille kuuluneita esineitä.