Kommentti: Nouskoon Notre Dame vielä tuhkasta – erään ranskalaisen sanat yöllä tiivistivät tuhon mittakaavan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kommentti: Nouskoon Notre Dame vielä tuhkasta – erään ranskalaisen sanat yöllä tiivistivät tuhon mittakaavan

Katedraalin palo on valtava tragedia.

Julkaistu: 16.4.2019 9:31

Notre Damen katedraalin ja sen sijaintipaikan Citén saaren merkitystä ranskalaisille on vaikea liioitella, kirjoittaa erikoistoimittaja Jouko Juonala.

Citén saari Seinejoella on Pariisin sydän. Sieltä on löydetty todisteita alueen varhaisimmasta asutuksesta ja Rooman valtakunnan aikaisesta temppelistä. 1300-luvulla saarelle valmistui upea goottilainen katedraali, Notre Dame. Maanantai-iltana se syttyi tuleen.

On kuin Pietarinkirkko olisi palanut Roomassa. Tai Pyhän Vasilin kirkko Punaisen torin laidassa Moskovassa. Tai Turun tuomiokirkko.

Katedraalin palo on valtava tragedia. On kuin pala ranskalaisten sielua olisi revitty irti.

Notre Dame on myös osa koko Euroopan kulttuuriperintöä, ja se on Pariisin suosituimpia nähtävyyksiä. Katedraalia katsomassa käy 12 miljoonaa matkailijaa vuosittain.

Eräs ranskalainen sanoi yöllä BBC:lle, että Notre Damen paloa voi verrata New Yorkin kaksoistornien tuhoon 11. syyskuuta 2001 – niin yllättävä ja väkivaltainen isku tämä on.

Onneksi Notre Damen kaksoistornit ovat säilyneet. Se kuuluisa kellotorni, jossa Victor Hugon romaanin kyttyräselkäinen kellonsoittaja Quasimodo asui.

Katedraalin nimi Notre Dame merkitsee suomeksi Meidän rouvaamme, Valtiatarta. Se viittaa tietenkin Neitsyt Mariaan, Jeesuksen äitiin.

Notre Dame on roomalaiskatolisen kirkon pyhäkkö, ja siellä säilytetään useita merkittäviä pyhäinjäänteitä. Niistä tärkein on orjantappurakruunu, jonka kuningas Ludvig IX Pyhä toi Pariisiin ristiretkeltä 1200-luvulla. Perimätiedon mukaan kruunu oli Kristuksen päässä.

Katedraali liittyy vahvasti myös maallisen vallan historiaan, vaikka Ranskan kuninkaita ei siellä koskaan kruunattu. Napoleon Bonaparte kruunasi itsensä siellä keisariksi vuonna 1804. Siellä siunattiin haudan lepoon Ranskan sodanjälkeinen presidentti Charles de Gaulle vuonna 1970.

Toisessa maailmansodassa Notre Dame säilyi vahingoittumattomana, vaikka miehittäjävallan viimeinen komendantti, kenraali Dietrich von Choltitz sai Hitleriltä käskyn tuhota Pariisi ennen saksalaisten vetäytymistä. Von Choltitz väittää muistelmissaan pelastaneensa Pariisin historialliset kohteet räjäytykseltä viime hetkellä, mutta kaikki eivät Ranskassa usko tähän tarinaan. Joka tapauksessa katedraali säilyi, ja siellä pidettiin suuri jumalanpalvelus Pariisin vapauttamisen kunniaksi elokuussa 1944.

Onneksi näyttää siltä, että palo ei ole tuhonnut katedraalia peruuttamattomasti. Notre Dame voi nousta vielä tuhkasta. Sen pitää nousta tuhkasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?