Notre Dame muuttui hornankattilaksi – tämä kaikki katedraalin tulipalosta tiedetään

Ranskaa kohtasi maanantai-iltana murhenäytelmä, kun raju tulipalo tuhosi suuren osan Notre Damen katedraalia. Palo jatkui pitkälle yöhön.

16.4.2019 5:36 | Päivitetty 16.4.2019 7:22

Ranskalaiset rukoilivat, itkivät, lauloivat ja lohduttivat läheisiään samalla, kun Notre Damen katedraali paloi heidän silmiensä edessä kuin suunnaton kokko.

Palo syttyi hieman ennen kymmentä illalla Suomen aikaa. Noin kello neljä yöllä pelastuslaitos tiedotti saaneensa palon hallintaan ja myöhemmin saaneensa sen pääosin sammutetuksi.

Liekit nielivät katedraalin katon ja yli 90 metrin korkeuteen kohonneen goottilaisen keskitornin. Kaksi suurta kellotornia ja rakennuksen päärakenteet säilyivät pystyssä ja ne pystytään suojaamaan palolta.

Palossa loukkaantui vakavasti ainakin yksi palomies.

Onko sinulla muistoja Notre Damesta tai olitko paikalla palon aikaan? Kerro meille tarinasi: uutiset@iltasanomat.fi, WhatsApp 040 660 9019 tai täältä.

Kuvassa näkyvä terävä goottilainen torni kohosi yli 90 metrin korkeuteen. Se tuhoutui palossa.

Mistä palo sai alkunsa?

Palon syttymissyy on toistaiseksi epäselvä, mutta sen uskotaan liittyvän mittaviin korjaustöihin. Ranskan viranomaisten mukaan paloa ei pidetä tahallaan sytytettynä. Alustavien tutkimusten mukaan kyseessä on vahinko.

Osana kuuden miljoonan euron remonttia katedraalin katolla oleva apostolipatsaat nostettiin viime viikolla alas korjausta varten. Katolla oli rakennustelineitä.

Katedraalin puiset kattorakenteet olivat enimmäkseen peräisin 1220-luvulta, Notre Damen verkkosivuilla kerrotaan. Koko massiivinen puurakenne paloi ja puun määrä selittää, miksi tuli eteni katossa voimallisesti.

Notre Damen 850-vuotias katedraali oli Unescon maailmanperintökohde.

Tässä on yksi ensimmäisiä kuvia katedraalin sisältä tulipalon jo ehdittyä tehdä tuhojaan.

Miten sammutustyöt etenivät?

Tulipalo syttyi hieman ennen kello seitsemää paikallista aikaa (hieman ennen kello iltakymmentä Suomen aikaa). Katedraalissa oli CNN:n haastatteleman ranskalais-amerikkalaisen miehen François-Xavier Lochet'n mukaan tuolloin käynnissä messu.

Lochet'n mukaan poliisi kävi kertomassa messua suorittaneelle papille, että kyseessä ei ollut vitsi.

Lochet'n mukaan savua alkoi pian tulla sisälle katedraaliin.

– Halusin itkeä. Tämä on lempikirkkoni koko maailmassa. Kun olin 12-vuotias, kiipeilin kirkon torneissa.

Suuren katedraalin katto oli täyden palamisen vaiheessa mahdoton sammuttaa.

Pelastuslaitos yritti sammuttaa paloa ainakin 18 vesiletkun voimin, mutta lähes 40 metrin korkeudessa sijainnut täyden palamisen vaiheessa oleva katto oli vaikea sammuttaa.

Palokunta rajasi alueen ja keskittyi pelastamaan kellotorneja ja katedraalin toista päätyä. Sammutustöitä teki noin 400 pelastajaa ja paikalla oli usea tusina yksikköä, droneja ja pelastuslaitoksen robotti.

Ainakin yksi palomies loukkaantui vakavasti.

Samaan aikaan katedraalista yritettiin pelastaa arvoesineitä. Pariisin varapormestari Emmanuel Grigoiren mukaan taide-esineiden pelastaminen oli alussa tärkein tehtävä.

Palosta pelastui ainakin arvokas orjantappurakruunu ja ranskan kuninkaan 1200-luvulla käyttämä tunika.

Palomiehiä Notre Damen ovilla tulen vielä raivotessa sisällä.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron ylisti palomiesten toimintaa ”äärimmäisen rohkeaksi ja ammattitaitoiseksi” ja kehui pelastusjohdon määrätietoisuutta.

Pelastuslaitos tiedotti Suomen aikaa puolilta öin, että Notre Damen kellotornit ja päärakenteet säästyvät. Noin kello neljältä kerrottiin, että palo on saatu hallintaan ja osittain sammumaan.

Mitä katedraalille nyt tapahtuu?

Notre Damen katedraali rakennetaan uudelleen, Ranskan presidentti Macron ilmoitti jo myöhään maanantaina.

Jälleenrakennukseen on suunnitteilla kansainvälinen rahankeruukampanja.

Notre Dame rakennetaan uudelleen, Ranskan presidentti Emmanuel Macron lupasi.

Ranskalainen miljardööri Francois-Henri Pinault ilmoitti tiedotteella antavansa 100 miljoonaa euroa Notre Damen jälleenrakennukseen. Pinault omistaa muun muassa Gucci ja Yves Saint Laurent -muotimerkkejä.

Seinen rannalle ystävänsä kanssa tullut historioitsija Antoine Torrens muistutti STT:n haastattelussa, että lopulta kyse on vain rakennuksesta ja on onni, ettei kukaan kuollut.

– Pariisissa on viime vuosina nähty paljon pahempaakin. Lopulta kaikki pystytään rakentamaan uudelleen, Torrens sanoi.

Ranskassa ja maailmalla järkytyttiin

Suuri joukko ihmisiä suri Seinen rannalla savuavaa Notre Damen katedraalia myöhään yöhön maanantai-iltana. Kaupunkilaiset kerääntyivät niin lähelle pyhättöä kuin pääsivät.

Poliisi oli eristänyt Seinen saarelle kulkevat sillat, ja ihmiset kerääntyivät paikalle, josta kirkon ruusuikkunan koristama läntinen julkisivu näkyi parhaiten. Suuret kellotornit seisoivat pystyssä, mutta niiden takana katedraalin kattorakenteet ja yli 90-metriä korkea keskitorni olivat tuhoutuneet.

Kyyneleet virtasivat Seinen rannalla kun ihmiset katsoivat voimattomina Notre Damen paloa.

Tunnelma oli illalla ja yöllä rauhallinen. Ihmiset lauloivat hengellisiä lauluja ja rukoilivat samalla kun kirkon sisältä tuprusi vielä savua ja sammutusyksiköt jatkoivat työtään.

– Tämä on todella surullista. Pariisi oli jo kärsinyt paljon viime kuukausina mellakoista. Tämä on epäonninen sattuma, sanoi paikalla ollut it-alan yrittäjä Olivier Decrock viitaten keltaliivien mellakoihin.

– Pariisin Notre Dame on liekeissä. Tämä on tunteikasta koko kansalle. Ajattelen katolisia ja koko Ranskaa. Kuten kaikki, olen surullinen nähdessäni, kuinka tämä osa meistä palaa, presidentti Macron twiittasi.

Tapahtumaan reagoitiin myös Suomessa. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö esitti suruvalittelunsa.

Useita kertoja Notre Damessa konsertoinut urkurimestari Kalevi Kiviniemi järkyttyi. Eniten hän suri kirkon ainutlaatuisia urkuja.

– Niitä on maailmassa vain muutama vastaava. Vielä ei toki tiedä ovatko ne tuhoutuneet, mutta se tilanne, ettei niitä ole enää olemassa, on varmasti lähellä. Toivottavasti jäähyväisiä ei vietetä vielä, Kiviniemi sanoi IS:lle maanantai-iltana.

Notre Dame on tärkeä symboli koko Ranskalle.

Useat Euroopan johtajat ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump esittivät osanottonsa tulipalon johdosta.

– On niin kauheaa katsoa massiivista tulipaloa Notre Damen katedraalissa Pariisissa. Ehkä lentäviä vesitankkereita voisi käyttää sen sammuttamiseen. Täytyy toimia nopeasti! Trump twiittasi.

Britannian pääministeri Theresa May kertoi Twitterissä ajatusten olevan tänä yönä ranskalaisten ja sammutustöihin osallistuvien pelastustyöntekijöiden luona.

Myös Saksan liittokansleri Angela Merkelin edustaja kommentoi tulipaloa kutsuen Notre-Damea ”Ranskan ja eurooppalaisen kulttuurimme symboliksi”.

– Isku Ranskan sydämeen ja meille kaikille eurooppalaisille, Italian pääministeri Giuseppe Conte puolestaan twiittasi ranskaksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?