Ilmastokapinallisten protesti halvaannutti Lontoon keskustan – ”Kasvamme yhä suuremmaksi ja ärsyttävämmäksi niin kauan kunnes hallitus puhuu meille” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ilmastokapinallisten protesti halvaannutti Lontoon keskustan – ”Kasvamme yhä suuremmaksi ja ärsyttävämmäksi niin kauan kunnes hallitus puhuu meille”

Mielenosoituksen taustalla ollut aktivistiryhmä nousi aiemmin tässä kuussa otsikoihin, kun sen puolialastomat jäsenet järjestivät yllätysprotestin parlamentin alahuoneessa. Ryhmä aikoo järjestää lähipäivinä ilmastomielenosoituksia kymmenissä maissa.


15.4.2019 20:23

Tuhannet ilmastoaktivistit osallistuivat maanantaina Lontoossa järjestettyyn protestiin, jonka tarkoituksena oli pakottaa hallitus tekemään ahkerammin töitä ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Reutersin mukaan mielenosoitus halvaannutti osittain Lontoon keskustan, kun siihen osallistuneet tukkivat Oxford Circusin ja Marble Archin ympäristön, parlamenttiaukion sekä Waterloon sillan.

Extinction Rebellion -ryhmä on ilmoittanut organisoivansa lähipäivinä vastaavia mielenosoituksia 80 kaupunkiin 33:ssa eri maassa.

Aktivistit lauloivat lauluja ja kantoivat kylttejä, joissa luki iskulauseita kuten ”ei ole olemassa planeetta B:tä” sekä ”sukupuutto on ikuinen”. Protestia johti britannialainen ilmastoryhmä nimeltä Extinction Rebellion (sukupuuttokapina), joka on kertonut organisoivansa lähipäivinä vastaavia mielenosoituksia 33 maahan ja 80 kaupunkiin ympäri maailmaa.

Näyttäviin naamiaisasuihin pukeutuneet mielenosoittajat kuvattiin Regent Streetillä.

– Tajusin, että vetoomusten allekirjoittaminen ja kirjeiden kirjoittaminen ei tule riittämään. Tarvitaan todellista toimintaa. Tämä on kuin maailmansota. Meidän on lähdettävä sotajalalle, sanoi mielenosoitukseen osallistunut, eläkkeellä oleva viinikauppias Diana McCann, 66, Reutersille.

Poliisin läsnäolo oli mielenosoituksessa tiedostusvälineiden mukaan vähäistä. Poliisi oli kehottanut kaupunkilaisia varaamaan ylimääräistä aikaa paikasta toiseen liikkumista varten.

Opettaja Rowan McLaughlin, 47, puolestaan sanoi mielenosoituksen aiheen olevan huomattavasti tärkeämpi kuin Lontoossa viime aikoina nähdyissä, brexitiä kannattavissa ja vastustavissa laajoissa protesteissa.

– Euroopassa tai sen ulkopuolella, millään ei ole väliä, jos meillä ei ole elinkelpoista ympäristöä. Kasvamme yhä suuremmaksi ja ärsyttävämmäksi niin kauan kunnes hallitus puhuu meille, McLaughlin sanoi.

Kasvillisuudeksi pukeutunut mielenosoittaja Waterloon sillalla.

Extinction Rebellion nousi jo aiemmin tässä kuussa otsikoihin, kun sen puolialastomana olleet jäsenet järjestivät yllättäen mielenosoituksen parlamentin alahuoneen yleisölehtereillä kesken brexit-keskustelujen.

”Meillä on ilmastohätätila, joten brexit on merkityksetön”, luki protestiin osallistuneen miehen kyltissä.

Ryhmä vaatii brittihallitusta julistamaan ilmastoa koskevan ja ekologisen hätätilan, vähentämään maan kasvihuonekaasupäästöt nollaan vuoteen 2025 mennessä sekä luomaan kansalaisneuvoston johtamaan ilmastonmuutokseen liittyviä päätöksiä. Extinction Rebellion lähetti maanantaina pääministeri Theresa Maylle kirjeen, jossa se linjasi vaatimuksiaan ja pyysi päästä keskustelemaan niistä kasvotusten.

Mielenosoituksen tunnelmaa kuvailtiin karnevaalimaiseksi.

Ryhmä varoitti laajentavansa häiritseviä toimiaan tulevina viikkoina, mikäli hallitus ei ryhdy toimeen. Se on ilmoittanut muun muassa suunnittelevansa ”Lontoon pysäyttämistä” kahdeksi viikoksi, mikäli sen vaatimuksia ei kuunnella.

– Älkää tehkö virhettä, ihmisiä kuolee jo nyt. Suurimmassa osassa maailmaa alkuperäiskansojen yhteisöt ovat jo nyt sukupuuton partaalla. Kriisi on ainoastaan pahenemassa... pääministeri, te ette voi jättää tätä kriisiä huomiotta enää yhtään kauempaa. Meidän on toimittava nyt, kirjeessä sanottiin.

Osallistujien joukossa kerrottiin olleen myös paljon perheitä.

Thames-joen varrella sijaitsevassa energiayhtiö Shellin rakennuksessa kaksi mielenosoittajaa maalasi julkisivuun punaisella spraymaalilla tekstin ”Shell tietää”. Kolme mielenosoittajaa puolestaan liimasi kätensä sisäänkäynnin pyöröoveen.

– Kunnioitamme kaikkien oikeutta ilmaista näkökantojaan, mutta toivomme, että he tekevät sen muistaen oman ja toisten turvallisuuden, Shellin tiedottaja sanoi BBC:n mukaan.

Thames-joen varrella sijaitsevaa Shellin rakennusta vandalisoitiin maalauksilla mielenosoituksen aikana.

Poliisi pidätti vahingonteosta epäillyn miehen Shellin rakennuksella. Kuvan miehen lisäksi samasta syystä pidätettiin myös kaksi muuta henkilöä.

Aktivistit ilmoittivat myös hajottaneensa pyöröoven lasit sekä aiheuttaneensa näin 6 000 punnan (vajaan 7 000 euron) vahingot. BBC:n mukaan kolme miestä pidätettiin vahingonteosta epäiltynä.

”Pelastakaa planeettamme”, pyysi kyltissään parlamenttitalon aukiolla istunut nuorukainen.

Oxford Circusilla mielenosoittajat kuljettivat mukanaan vaaleanpunaista venettä, jonka kylkeen oli maalattu isoilla kirjaimilla teksti ”kertokaa totuus”. Protestiin osallistuneet olivat tuoneet Waterloon sillalle mukanaan myös puita, kukka-amppeleita sekä skeittiramppeja.

”Kertokaa totuus”, luki Oxford Circusilla kuljetetun pinkin veneen kyljessä.

Reutersin mukaan mielenosoituksen tunnelma muistutti vahinkojen aiheuttamisesta huolimatta karnevaalia. Poliisin läsnäolo oli vähäistä, ja paikalla kerrottiin olleen myös paljon perheitä.

Aktivisti protestoi parlamenttitalon aukiolla.

Protestin järjestäjät levittivät osallistujille lakineuvoja sekä varoittivat osallistujia mahdollisista pidätyksistä. BBC:n mukaan ryhmän tavoitteena on kuitenkin myös se, että pidätettyjen lukumäärä nousisi mahdollisimman suureksi.

Waterloon sillalle ilmestyi myös skeittiramppi.

Osallistujia pyydettiin pidättäytymään alkoholin ja huumeiden käytöstä sekä kohtelemaan sivullisia kunnioituksella. He rohkaisivat mielenosoittajia myös leiriytymään yöksi Hyde Parkiin, mikä on laissa kiellettyä.

Mielenosoittajat laskivat kukkia Waterloon sillan asfaltille.

Lontoon poliisi on neuvonut kaupungissa liikkuvia varaamaan siirtymiin tavallista enemmän aikaa tulevina päivinä. Mielenosoitusta on kritisoitu siitä, että siihen osallistujat aiheuttavat tarpeetonta häiriötä sekä tuhlaavat poliisin jo muutenkin vähäisiä resursseja.

Mielenosoittajat syleilivät toisiaan Oxford Streetillä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?