Pariisin Notre Damen katedraali palaa – massiiviset tuhot: yli 90-metrinen torni romahti, kellotornit säästyvät - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Pariisin Notre Damen katedraali palaa – massiiviset tuhot: yli 90-metrinen torni romahti, kellotornit säästyvät

Pariisin tunnetussa maamerkissä raivoaa tulipalo. Katedraalin koko katto on romahtanut, mutta neliskanttiset kellotornit ovat jäämässä pystyyn.

15.4.2019 20:18 | Päivitetty 16.4.2019 0:44

Pariisin keskustassa sijaitsevassa Notre Damen katedraalissa syttyi tulipalo maanantai-iltana hieman ennen kello seitsemää paikallista aikaa. Nopeasti levinnyt palo tuhosi kuuluisan maamerkin koko katon ja yli 90 metriä korkean keskitornin.

Yksi palomies on loukkaantunut vakavasti sammutustöissä.

Hieman puolen yön jälkeen Pariisin pelastuslaitoksen päällikkö Jean-Claude Gallet kertoi, että katedraalin suuret päätornit on saatu pelastettua. Tuli uhkasi levitä niihinkin, ja jos tornit olisivat sortuneet, katedraalista ei olisi jäänyt jäljelle juuri mitään.

  • Jutun alussa olevalla videolla näkyy katedraalin tornin romahdus

Uutiskuvissa Pariisista näkyy, kuinka kirkko on pahoin tuhoutunut. Alla olevalla videolla ja kuvissa näkyy, kuinka kirkon torni romahtaa. Uutinen jatkuu kuvien jälkeen:

Tältä kirkko näytti ennen paloa

Jopa 400 palomiestä osallistuu sammutustöihin Pariisin sydämessä Citen saarella. Paikalla on kymmeniä paloautoja.

Osa palomiehistä sammuttaa paloa katedraalin sisällä. Palomiehet yrittävät sammutustöiden ohella pelastaa katedraalin kaikkein arvokkaimpia taideaarteita.

Pariisin varapormestari Emmanuel Gregoire kertoi BFM TV -kanavalle, että työntekijät tekevät kaikkensa ”pelastaakseen kaikki taideaarteet, jotka ovat pelastettavissa”.

Illalla syttynyt palo saattaa liittyä katedraalin korjaustöihin. Poliisi kommentoi aiemmin, että mikään ei viittaa siihen, ettei kyseessä olisi onnettomuus. Katedraalin katolla oleva apostolipatsaat nostettiin viime viikolla alas korjausta varten, ja katolla on rakennustelineitä.

AFP:n mukaan presidentti Emmanuel Macron on perunut tulipalosta johtuen linjapuheensa, joka hänen oli ollut määrä pitää maanantai-iltana.

– Pariisin Notre Dame on liekeissä. Tämä on tunteikasta koko kansalle. Ajattelen katolisia ja koko Ranskaa. Kuten kaikki, olen surullinen nähdessäni, kuinka tämä osa meistä palaa, presidentti twiittasi.

Savupatsas näkyy kauas.­

Notre Damessa on tehty kunnostustöitä, ja katolla on rakennustelineitä.­

Euroopan johtajat ja muun muassa Yhdysvaltain presidentti Donald Trump esittivät suruvalittelunsa katedraalin palosta.

– Nämä hirveät kuvat tulessa olevasta Notre-Damesta ovat tuskallista katsottavaa, Merkelin tiedottaja Steffen Seibert sanoi Twitterissä.

Pariisin syyttäjänvirasto tiedotti jo käynnistäneensä tutkinnan tulipalon syttymissyystä.

Notre Dame sijaitsee aivan Pariisin keskustassa, Seine-joella olevalla Ile de la Citen saarella.

Katedraali sijaitsee aivan Pariisin keskustassa Seinen varrella.­

Vuonna 1345 valmistunut katedraali on yksi Ranskan tunnetuimmista nähtävyyksistä. Se on myös yksi Euroopan eniten vierailluista historiallisista monumenteista, joka houkuttelee vuosittain miljoonia kävijöitä. Se on tapahtumapaikkana myös Victor Hugon klassikkoteoksessa Notre Damen kellonsoittaja.

IS:n lukija oli paikalla Pariisissa ja näki tulipalon.­

Päivitys 16.4.2019 klo 00.41: Juttu päivitetty kauttaaltaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?