Luvattomasta yöretkestä yliopiston kellotorniin tuli tragedia – Sydney, 22, ehti julkaista videon ennen putoamistaan

Julkaistu:

Yliopiston mukaan maamerkkinä pidettyyn kellotorniin kiipeäminen on opiskelijoilta kiellettyä – ja juuri lisää houkutusta.
Juuri valmistumisensa kynnyksellä ollut opiskelija putosi varhain sunnuntaiaamuna alas kellotornista New Yorkin Bronxissa sijaitsevan Fordhamin yliopiston kampuksella, kertoi muun muassa USA Today. Vaikeasti loukkaantuneena ja tajuttomana kellotornin pohjakerroksesta löydetty Sydney Monfries, 22, menehtyi myöhemmin illalla sairaalassa.
Ystäviensä kanssa kellotorniin aamuyöllä kiivennyt Monfries putosi toistaiseksi epäselvissä olosuhteissa tornin portaikossa olleesta aukosta. Pudotuksen kerrottiin olleen yli 10 metriä.

Yliopiston mukaan ikonisena maamerkkinä pidettyyn kellotorniin kiipeäminen on opiskelijoilta kiellettyä ja se pidetään yleensä aina lukittuna. Yliopiston lehden The Observerin mukaan kielto on osa viehätystä, joka saa toisinaan opiskelijoita hakeutumaan pimeään kellotorniin kapeaa ja kiemurtelevaa portaikkoa pitkin.

– Vaaran tuntu on ehdottomasti iso osa kiipeämisen vetovoimaa. Sanoisin, että sinne menemiseen on kaksi syytä, uskomaton näkymä koko kampukselle sekä mahdollisuus leuhkia sinne kiipeämisellä, eräs opiskelijoista kertoi.

Ehti julkaista verkossa kellotornissa kuvatun videon

Lehden mukaan kellotorniin kiipeämistä on pidetty opiskelijoiden keskuudessa eräänlaisena valmistumisriittinä. Riittiin kuuluu myös tornin kellotaulun koskettaminen sekä valokuvien ottaminen todisteeksi.

New York Timesin mukaan myös Monfries ehti julkaista Snapchat-sovelluksessa kellotonissa kuvatun videon ennen putoamistaan. Lehden mukaan videolla näkyy, kuinka hiljaisella äänellä, mutta innostuneena rupattelevat opiskelijat kulkevat tornissa kompastellen ja puhelimia taskulamppuina käyttäen.

Monfries olisi valmistunut yliopistosta kuukauden kuluessa. Yliopiston mukaan naiselle postuumisti myönnettävä tutkintotodistus toimitetaan hänen vanhemmilleen.

– Ei ole riittäviä sanoja kuvaamaan jonkun näin nuoren ja täynnä lupauksia olevan menettämistä – vain viikkoja ennen valmistumista, yliopiston johtaja Joseph M. McShane sanoi koulun julkaisemassa tiedotteessa.

CNN:n mukaan yliopistolla tutkitaan nyt sitä, kuinka opiskelijat pääsivät sisälle lukittuun kellotorniin. Yliopiston edustajien mukaan torniin on toisinaan järjestetty opastettuja kierroksia, jotta uteliaat opiskelijat eivät tuntisi tarvetta livahtaa sinne omin luvin.

Kellotorni on keskeinen osa 1930-luvulla rakennettua, goottilaistyylistä Keating Hall -rakennusta. Rakennus toimii valmistumisseremonioiden näyttämönä ja se on esiintynyt myös useissa elokuvissa, joiden joukossa ovat muun muassa kauhuelokuva Manaaja (1973) sekä talousnobelisti John Nashista kertova Kaunis mieli (2001).

Fordhamin yliopiston kampus on tuttu paikka myös Yhdysvaltain presidentille Donald Trumpille, joka opiskeli aikoinaan kaksi vuotta kampuksella olevassa Fordham Collegessa.