Ecuadorin presidentti selittää Assangen häätöä suurlähetystöstä: ”Emme voi sallia, että ovensa avannutta taloamme käytetään vakoilun tukikohtana”

rac

Julkaistu:

Ecuadorin presidentti Lenin Moreno on aiemmin kritisoinut Wikileaks-perustajan käytöstä suurlähetystössä.
Ecuadorin presidentti Lenin Moreno selittää The Guardianille antamassaan haastattelussa päätöstä häätää Wikileaks-perustaja Julian Assange maan suurlähetystöstä Lontoosta. Assange oli asunut suurlähetystössä lähes seitsemän vuotta ennen kuin Ecuador perui miehen turvapaikan ja poliisit hakivat hänet. Hän odottaa parhaillaan tuomiota ehdonalaismääräysten rikkomisesta.

Morenon mukaan Assange yritti käyttää suurlähetystöä vakoiluun ja yritti puuttua muiden maiden demokratioihin.

– On valitettavaa, että meidän alueellamme ja edellisten viranomaisten luvalla Ecuadorin suurlähetystössä on tarjottu laitteistoja, joilla puuttua muiden valtioiden prosesseihin.

– Emme voi sallia, että ovensa avannutta taloamme käytetään vakoilun tukikohtana.


Moreno myös väitti Assangen asenteen suurlähetystön työntekijöitä kohteen olleen tuomittavaa ja hänen oleskelustaan oli muodostunut päänsärky kaikille lähetystössä oleville.

– Hän jatkuvasti laiminlöi hygieniaansa oleskelunsa aikana, mikä vaikutti hänen omaan terveyteensä ja diplomaattisen lähetystön sisäiseen ilmapiiriin. Lisäksi hänen terveysongelmiinsa tulisi saada ratkaisu.

Moreno on aiemminkin kritisoinut Assangen käytöstä suurlähetystössä ja väittänyt tämän rikkoneen useita hänelle asetettuja sääntöjä.


Myös suurlähetystön työntekijät ovat kertoneet Assangen käyttäytyneen ailahtelevasti ja usein muista välittämättä. AP:lle nimettöminä puhuneiden ecuadorilaisviranomaisten mukaan Assange skeittasi lähetystön käytävillä öisin, soitto musiikkia kovalla äänenvoimakkuudella ja liikkui ympäriinsä alushousuillaan.

Viranomaiset väittivät Assangen myös laiminlyövän hygieniaansa ja saattaneen viettää viikkoja käymättä suihkussa.

Suurlähetystö alkoi rajoittaa Assangen pääsyä internetiin ja vaati tätä siivoamaan kissansa Jamesin jäljet. Hieman aiemmin Assange oli ilmaissut tukensa Katalonian separatisteille, minkä Ecuador tulkitsi sekaantumisena kansainvälisiin asioihin. Viimeisenä niittinä Ecuadorille on pidetty sitä, että Wikileaks julkaisi tietoja, jotka kytkivät presidentti Morenon väitettyyn korruptioon.

Assangen asianajaja Jennifer Robinson kritisoi Sky Newsin haastattelussa Ecuadoria Assangea koskevista väitteistä.

– Ecuador yrittää näillä väitteillä oikeuttaa laittoman ja poikkeuksellisen päätöksen päästää poliisi sisälle suurlähetystöön.

Robinsonin mukaan suurlähetystössä vietetyt vuodet ovat olleet Assangelle vaikeita.

– Käytännöt muuttuivat, kun Ecuadorin poliittinent ilanen muuttui uuden johtajan myötä.