Gatwickin lennokkihäirikkö saattoi olla ”sisäpiiriläinen” – poikkeuksellisen hyvä käsitys lentokentästä herätti epäilykset

Julkaistu:

Sekä poliisi että lentokentän edustaja epäilevät, että lentokentän sulkemisen aiheuttaneen lennokin käyttäjä oli niin sanotusti ”sisäpiiriläinen”.
Lennokkihavainnot aiheuttivat kaaoksen Lontoon Gatwickin lentokentällä viime vuoden joulukuussa. Havaintojen takia kenttä oli suljettuna yhteensä 33 tuntia ja noin 1 000 lentoa myöhästyi tai peruttiin.

Sussexin poliisista on nyt vahvistettu BBC:lle, että ”sisäpiiriläisen” mahdollisuus oli yksi ”uskottava” tutkinnan linja.

Lentokentän operatiivinen johtaja Chris Woodroofe puolestaan sanoo, että lennokkia käyttänyt henkilö joko näki, mitä lentokentän kiitoteillä tapahtui tai salakuunteli radiokeskusteluja tai netissä käytyä tiedonvaihtoa koskien lentokentän tapahtumia.

– Oli selvää, että lennokin käyttäjällä oli yhteys siihen, mitä kentällä tapahtui.

Woodroofen mukaan häirinnän tekijä oli myös ”erityisesti valinnut” lennokin, jota ei näkyisi siinä lennokintunnistusjärjestelmässä, jota lentokentällä tuohon aikaan testattiin.


Brittilehti The Times uutisoi jo helmikuussa nimettömien lähteiden pohjalta, että häirinnän tekijäksi saattaisi olla lentokentän entinen tai nykyinen työntekijä.

– (Lentäjä) tiesi sokeat pisteet, joissa siihen ei voitaisi osua. Oli selvää, että henkilöllä oli hyvä tietämys Gatwickistä ja oli joku, joka on työskennellyt siellä. Hypoteettisesti puhuen kyse saattoi olla tyytymättömästä työntekijästä.
Poliisi sai 130 uskottavaa havaintoa lennokista yhteensä 115 ihmiseltä, joista kuutta lukuun ottamatta kaikki olivat ammattilaisia kuten poliiseja, turvahenkilökuntaa, lennonjohdon henkilökuntaa ja lentäjiä.


Woodroofe torppasi pian lennokkihäirinnän jälkeen ilmenneen teorian, jonka mukaan Gatwickin lentokentällä ei olisi ollut lennokkeja lainkaan. Woodroofe totesi tuntevansa useita havaintoja tehneistä silminnäkijöistä ja luottavansa heihin täysin. Teorian taustalla on se, ettei lennokista ole saatu kuvia. Lisäksi Sussexin poliisista kerrottiin joulukuussa, että ”on mahdollista,” että havainnot lennokeista olivat virheellisiä. Poliisi myöhemmin korjasi lausuntoa.

– He tiesivät nähneensä lennokin. Tiedän, että he näkivät lennokin. Asianmukaisesti suljimme lentoaseman.

Vaikka lennokki lensi lennonjohtajien ohi, nämä eivät voineet ottaa laitteesta kuvaa matkapuhelinkiellon takia.

Syyllistä lennokkihäirintään ei ole vielä löydetty. Poliisi pidätti pian lennokkihavaintojen jälkeen lentokentän lähellä asuneen pariskunnan. Kaksikolla ei kuitenkaan ollut mitään yhteyttä häirintään ja heidät vapautettiin.