Näin ulkomailla arvioitiin Suomen vaaleja –”Kuolinisku Sipilän kannatukselle”

rac

Julkaistu:

Suomi sai ilmastovaalit, maahanmuuttovaalit ja talousvaalit.
Äärimmäisen tiukat vaalit, joissa sosiaalidemokraatit voittivat vain niukin naukin. Keskusta romahti, perussuomalaiset nousivat toiseksi. Teemoina olivat maahanmuutto, ilmasto ja talouspolitiikka – ensimmäisessä kiristys voitti, viimeisessä hävisi.

Muun muassa näin analysoivat ulkomaiset tiedotusvälineet Suomen vaalitulosta.Sosiaalidemokraatit ottivat kapealla marginaalilla voiton Suomen eduskuntavaaleissa, mutta voitto on yhtä kaikki ensimmäinen tällä vuosituhannella. Se voi tehdä koko Pohjolasta punaisemman kuin vuosiin, tanskalaislehti Politiken kirjoittaa.

Politiken kysyi Antti Rinteeltä myös tulevasta hallituspohjasta, jota Sdp:n puheenjohtaja mitä todennäköisimmin lähtee tunnustelemaan.

– Olen sanonut varsin selvästi, että jos haluamme muodostaa hallituksen, lähetämme kysymyksiä kaikille puolueille. Sitten tarkastelemme vastauksia ja tutkimme, minkä puolueiden kanssa voimme mennä eteenpäin. Olen myös sanonut, että arvot ovat minulle ratkaisevan tärkeitä. Minusta meillä ei ole yhteisiä arvoja Jussi Halla-Ahon kanssa, Rinne vastasi lehdelle.

Rinne ei kuitenkaan halunnut spekuloida enempää hallituspohjalla.

Rinteen viesti oli sama myös uutistoimisto AFP:lle. Muille puolueille esitetään kysymyksiä, ja osa niistä koskee arvoja.

– Ne ovat liima, joka pitää hallituksen koossa, Rinne sanoi AFP:n mukaan.

Aftonbladet kiinnitti tiukan vaalituloksen lisäksi huomiota siihen tosiasiaan, että yksikään puolue ei saanut vähintään 20 prosenttia äänistä.

– Tämä on historiallista pirstoutumista. Mutta kyseessä on silti ilmiö, jonka jaamme muun Euroopan kanssa, sosiologi Göran Djupsund arvioi lehden mukaan.

Eurooppalaisena ilmiönä voi pitää myös maahanmuuttopolitiikalla menestymistä. Se hallitsi AFP:n mukaan perussuomalaisten agendaa, mutta lisäksi puolue kampanjoi syyttämällä muita puolueita ”ilmastohysteriasta”.

Ilmastotoimien vastustamisella kampanjointiin kiinnitti huomiota myös New York Times. Sen mukaan kulttuurisotaa käydään nyt ilmastokysymyksellä, ja perussuomalaisten mukaan ilmaston lämpenemisen hillitseminen on elitististä politiikkaa, joka vahingoittaa työväenluokkaa.

Lehden mukaan sama ilmiö näkyi keltaliivien protesteissa Ranskassa ja laitaoikeistolaisen Vaihtoehto Saksalle -puolueen ilmastoskeptisyydessä.

New York Times huomautti myös, että kunnianhimoista ilmastonmuutospolitiikkaa ajavat vihreät ja vasemmistoliitto lukeutuivat vaalien voittajiin.

”Suomalaiset antoivat potkut vyönkiristyshallitukselle”, otsikoi Bloomberg Suomen vaaleista. Tiukoissa vaaleissa Suomi näytti heilahtavan vasemmalle ja äänestäjät vaativat lisää panostuksia hyvinvointiin.

Rinne ratsasti voittoon muun muassa lupaamalla lopettaa kikyn. Sipilän keskusta puolestaan kärsi rökäletappion – sote-uudistuksen kaatuminen oli Bloombergin mukaan viimeinen ”kuolinisku Sipilän kannatukselle”.

Useat lehdet ennakoivat tasaisen vaalituloksen seurauksena vaikeita hallitusneuvotteluja. Kyseessä on ensimmäinen kerta yli sataan vuoteen, kun yksikään puolue ei yllä yli 20 prosentin kannatukseen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt