Somalitaustaisen kongressiedustajan kommentti syyskuun 11. päivän iskuista aiheutti kohun – Trump: ”Me emme unohda”

Julkaistu:

Yhdysvallat
Demokraattiedustaja Ilhan Omar on joutunut Yhdysvaltojen oikeiston hampaisiin viimeaikaisista kommenteistaan.
Yhdysvalloissa republikaanipuolueen edustajat ja konservatiivimedia ovat arvostelleet rankasti demokraattien kongressiedustan Ilhan Omarin kommenttia syyskuun 11. päivän terrori-iskusta. Viime syksyn vaaleissa edustajainhuoneeseen noussut Omar, 37, valitti maaliskuussa pitämässään puheessa Yhdysvaltojen muslimien joutuneen elämään toisen luokan kansalaisina iskun jälkeen.

Somalitaustainen ja islaminuskoinen Omar sanoi olevansa kyllästynyt tilanteeseen ja sanoi että muidenkin Yhdysvalloissa asuvien muslimien tulisi tuntea samoin.

– CAIR (Council on American-Islamic Relations, Amerikkalais-islamilaisten suhteiden neuvosto) perustettiin syyskuun 11. iskujen jälkeen, koska he havaitsivat joidenkin ihmisten tehneen jotakin ja että me kaikki aloimme menettää kansalaisoikeuksiamme, Omar totesi järjestön tilaisuudessa.

Konservatiivipiirit tarttuivat puheeseen ja väittivät Omarin vähätelleen tuhansien ihmisten hengen vaatinutta terrori-iskua. Aihetta pitivät esillä esimerkiksi Fox News -kanava sekä New York Post, joka julkaisi torstaina etusivullaan kuvan liekehtivistä kaksoistorneista.

– Edustaja Ilhan Omar: 9/11 tarkoitti että jotkut tekivät jotakin. Tässä sinulle jotakin, lehti kirjoitti kuvan yhteydessä.
Omaria arvostelivat myös useat republikaanien kongressiedustajat. Perjantaina aiheeseen otti kantaa myös presidentti Donald Trump, joka julkaisi Twitter-tilillään videopätkän Omarin puheesta.

– ME EMME UNOHDA KOSKAAN! Trump kirjoitti videon yhteydessä.
Monet demokraattiedustajat, muun muassa presidenttiehdokkaiksi pyrkivät senaattorit Bernie Sanders ja Elizabeth Warren, ovat puolustaneet Omaria ja syyttäneet Trumpia rasismin ja Omariin kohdistuvan väkivallan lietsomisesta. Omar on itse kertonut saaneensa islam-vastaisia tappouhkauksia presidentin julkaiseman tviitin jälkeen.

Sunnuntaina edustajainhuoneen puhemies kertoi puhuneensa kongressin turvallisuudesta vastaavan viranomaisen kanssa Omarin turvallisuudesta.

– Presidentin sanoilla on suuri merkitys, ja hänen vihaa lietsovat sanansa ovat oikeasti vaaraksi, Pelosi totesi ja vaati Trumpia poistamaan videon sisältävän viestin Twitter-tililtään.

Valkoisen talon tiedottaja Sarah Sanders vastasi ABC News -kanavan haastattelussa, ettei Trumpin tarkoituksena ollut lietsoa väkivaltaa ketään kohtaan. Sanders myös totesi, että hänen mielestään Trumpin tulisi arvostella Omaria tämän toistuvista juutalaisvastaisista kommenteista.

Väite liittyi Omarin aiempiin lausuntoihin, joissa tämä on arvostellut Israelia ja maan poliittista vaikuttamista Yhdysvalloissa. Republikaanien lisäksi myös osa Omarin oman puolueen edustajista on tuominnut tämän Israelia vastustavat kommentit. Puolustajat taas ovat sanoneet Omarin joutuneen islamofobisen hyökkäyksen kohteeksi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt