Slobodan Milosevicin leski kuoli Venäjällä – ”Balkanin Lady Macbeth” eli maanpaossa epäiltynä vakavista rikoksista

Julkaistu:

Mira Markovic ei kyennyt aikoinaan osallistumaan edes miehensä hautajaisiin pidätyksen pelossa.
Serbian ex-johtajan Slobodan Milosevicin leski Mira Markovic on kuollut Moskovassa, kertoo serbialaismedia. Lähteiden mukaan Markovic oli sairastellut ja menehtyi sairaalassa keuhkokuumeeseen 76-vuotiaana.

Markovic oli paennut Serbiasta vuonna 2003 ja saanut myöhemmin poliittisen turvapaikan Venäjältä yhdessä poikansa Marko Markovicin kanssa. Serbia oli antanut rouva Markovicista kansainvälisen etsintäkuulutuksen, ja tätä epäiltiin lukuisista rikoksista, kuten vallan väärinkäytöstä ja osallisuudesta poliittisiin salamurhiin sekä tupakan salakuljetukseen.

Vuonna 2000 vallasta luopumaan joutunut Slobodan Milosevic kuoli vuonna 2006 Haagissa kansainvälisen sotarikostuomioistuimen sellissä. Häntä syytettiin entisen Jugoslavian alueen sotien aikaisista sotarikoksista ja kansanmurhasta. Milosevic oli luovutettu Haagiin vuonna 2001.


Mira Markovicia pidettiin Milosevicin aikana merkittävänä vallankäyttäjänä Serbiassa. Hän kirjoitti silloisiin lehtiin runomuotoisia ”päiväkirjakirjoituksia”, jotka toisinaan ennakoivat poliittisia tapahtumia. Roolistaan pahamaineisen miehensä rinnalla hän ansaitsi muun muassa nimityksen ”Balkanin Lady Macbeth”. Vastustajien antama rajumpi nimitys oli ”punainen noita”.

Serbialaismedian mukaan rouva Markovic halusi viimeiseen asti palata kotimaahansa, mutta ”ei suoraan vankilaan”. Vuonna 2015 hän oli julkaissut muistelmansa, joissa hän pyrki valkopesemään miehensä mainetta. Milosevicin nationalistista politiikkaa on pidetty yhtenä Balkanin 1990-luvun sotien lietsojana.

Markovic oli tuomittu Serbiassa viime vuonna vuodeksi vankilaan syytteestä, jonka mukaan hän järjesti asunnon sukulaiselleen valtion varoilla vuonna 2000. Tuomio oli kuitenkin kumottu ja uusi oikeudenkäynti valmisteilla.


Serbialaissyyttäjät halusivat kuulla Markovicia myös ainakin kahdesta poliittisesta salamurhasta. Belgradilaislehden kustantaja Slavko Curuvija ammuttiin vuonna 1999 Naton pommitusten aikaan, kun hän oli ajautunut riitaan Milosevicin hallinnon kanssa. Vuonna 2000 puolestaan katosi Milosevicin entinen liittolainen Ivan Stambolic, joka löydettiin myöhemmin maakuopasta Pohjois-Serbiasta. Murhasta on myöhemmin tuomittu neljä entistä turvallisuuspoliisin jäsentä, mutta murhan tilaajasta ei ole varmuutta.

Salakuljetussyytökset liittyvät Milosevicin aikaisten kansainvälisten pakotteiden kiertämiseen, jossa päätekijänä pidetään Marko Markovicia.

Slobodan Milosevic haudattiin kuolemansa jälkeen Serbiaan kotisijoilleen Pozarevaciin, mutta Markovic ei tuolloin uskaltanut osallistua hautajaisiin pidätyksen pelossa.