Assange valmis oikeuden eteen Ruotsissa

rac

Julkaistu:

Britannia
Assange vastustaa mahdollista luovutusta Yhdysvaltoihin, mutta on asianajajansa mukaan valmis yhteistyöhön Ruotsin viranomaisten kanssa.
Tietovuotaja Julian Assange on asianajajansa mukaan valmis tekemään yhteistyötä Ruotsin viranomaisten kanssa, jos häntä koskevat raiskausepäilyt otetaan uudelleen käsittelyyn. Sen sijaan Assange aikoo vastustaa kaikin keinoin mahdollista karkotusta Yhdysvaltoihin.

– Hän (Assange) ei ole lain yläpuolella. Julian ei ole koskaan ollut huolissaan Britannian tai Ruotsin oikeusjärjestelmän kohtaamisesta. Tässä asiassa on nyt – kuten on aina ollut – kyse hänen huolestaan siitä, että hänet lähetetään Yhdysvaltain oikeusjärjestelmän tuomittavaksi, sanoi asianajaja Jennifer Robinson Sky-televisiokanavalle.

Hänen mukaansa Assange aikoo vaatia Ruotsilta vakuudet siitä, ettei häntä luovuteta Yhdysvaltoihin. Yhdysvallat haluaa Britannian luovuttavan Assangen, koska hänen perustamansa Wikileaks-sivusto julkaisi dokumentteja, jotka paljastivat arkaluonteisia tietoja muun muassa Irakin ja Afganistanin sodista. Assangea voi odottaa Yhdysvalloissa viiden vuoden vankeusrangaistus.

– Kyseessä ovat samanlaiset vakuudet, joita vaadimme vuonna 2010. Niiden epääminen tuolloin sai hänet hakemaan turvapaikkaa.

Assangea epäiltiin Ruotsissa useista vuonna 2010 tapahtuneista seksuaalirikoksista. Kaikki muut epäilyt raiskausepäilyä lukuun ottamatta ehtivät vanhentua niiden vuosien aikana, jotka Assange vietti Ecuadorin lähetystössä Lontoossa.

Raiskausepäily olisi vanhentunut vasta vuonna 2020, mutta tapauksen tutkinta lopetettiin vuonna 2017, koska syyttäjä katsoi, ettei sen jatkamiseen ollut edellytyksiä.

Nyt Assangea raiskauksesta syyttäneen naisen asianajaja sanoo tekevänsä kaiken voitavansa, jotta tapaus avataan uudelleen. Assange on kiistänyt epäilyt.

Yllä olevalla videolla näkyy, kuinka Britannian poliisi pidättää Julian Assangen.

Lue myös: Julian Assangen isä järkyttyi nähdessään poikansa pidätyksen: ”Olen 74-vuotias, mutta näytän paremmalta kuin hän, vaikka hän on 47”


Juttua päivitetty klo 18.15