Trump 2019: ”En tiedä mitään Wikileaksista” – Trump 2016: ”Voi pojat, kuinka rakastan Wikileaksia”

rac

Julkaistu:

Yhdysvaltain presidentin kanta vuotosivustoon on vaihdellut vuosien varrella kuolemantuomion toivomisesta rakkauteen. Nyt hänellä ei omien sanojensa mukaan ole mielipidettä asiasta.
– En tiedä mitään Wikileaksista. Se ei ole minun juttuni, ja tiedän vain, että sillä on jotakin tekemistä Julian Assangen kanssa. Olen nähnyt, mitä Assangelle tapahtui.

Näin kommentoi torstaina Yhdysvaltain presidentti Donald Trump, kun toimittajat tiedustelivat häneltä Washingtonissa, vieläkö hän ”rakastaa” tietovuotosivusto Wikileaksia. Sivuston perustaja Julian Assange pidätettiin torstaina Lontoossa sen jälkeen, kun Ecuador oli poistanut hänet suurlähetystönsä tiloista lähes seitsemän vuoden oleskelun jälkeen.


Britanniassa oikeus on kertonut alkavansa toukokuussa käsitellä Yhdysvaltain luovutuspyyntöä Assangeen liittyen. Yhdysvaltain oikeusministeriön mukaan miestä vastaan on nostettu syytteet salaliitosta liittyen vuoden 2010 tietovuotoihin, jotka koskivat arkaluontoisia tietoja Irakin ja Afganistanin sodista ja jotka nostivat Wikileaksin maailmanlaajuiseksi puheenaiheeksi.
Trumpin kommenttia on ihmetelty, sillä vielä muutama vuosi sitten hän vaikutti tietävän paljonkin Wikileaksista. Washington Post kertoo, että Trumpin lausuntoja tilastoivan Factba.se-sivuston mukaan hän mainitsi Wikileaksin yli 100 kertaa pelkästään vuoden 2016 vaalikampanjansa viimeisen kuukauden aikana.
  • Trumpin tuoreet Wikileaks-kommentit sekä muutamia vuoden 2016 kommentteja on nähtävissä jutun yläosassa olevalla, Reutersin koostamalla videolla.
Tuolloin Trump ilmaisi useaan otteeseen ihailuaan tietovuotosivustoa kohtaan.

– Tämä Wikileaks-tavara on uskomatonta. Voi pojat, kuinka rakastan sen lukemista, Trump muun muassa mainitsi.

– Oi, rakastamme Wikileaksia. Voi pojat, he ovat paljastaneet todella paljon, hän sanoi toisessa yhteydessä.


Presidentiksi noustuaan Trump on pidättäytynyt kritisoimasta Wikileaksia siitäkin huolimatta, että maan tiedusteluyhteisö on laajalti syyttänyt sivustoa Venäjän hallinnon eteen työskentelystä.
Torstain kommenttien kohdalla ei ole kuitenkaan kyse ensimmäisestä kerrasta, kun Trump on muuttanut suhtautumistaan Wikileaksiin. Kun Wikileaks oli tehnyt kohutut paljastuksensa vuonna 2010, Trump otti sivuston ja sitä avustaneen yhdysvaltalaissotilaan Chelsea Manningin (tuolloin vielä Bradley Manning) toimiin tiukan kannan.

– Mielestäni se on häpeällistä. Mielestäni siitä pitäisi saada kuolemanrangaistus tai jotakin, Trump sanoi tuolloin.
Kommentit koskivat juurikin samoja tekoja, joista Yhdysvaltain oikeusministeriö nyt haluaa Assangen tilille.

Kuusi vuotta myöhemmin Trump jo ylisti kampanjapuheissaan Wikileaksia sen roolista vuodossa, jossa demokraattipuolueen kansalliskomitean sisäiset viestit päätyivät julkisuuteen.
Torstaina presidentti sanoi Assangen tapauksen jatkon olevan oikeusministerin käsissä.

– Minulla ei oikeastaan ole mielipidettä, hän sanoi toimittajien jatkettua aiheesta lisäkysymyksillä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt