Kaksivuotias tyttö oli kuolla aliravitsemukseen – ”puhdasta elämäntapaa” noudattaneet vanhemmat syytteeseen Ruotsissa

Julkaistu:

Lapsi päätyi tajuttomana sairaalaan hengenvaarallisessa tilassa.
Liian ”puhtaat” elämäntavat ja ruokavalio olivat johtaa kaksivuotiaan tytön kuolemaan ja toivat vanhemmille syytteet tuottamuksellisesta törkeästä pahoinpitelystä Göteborgissa Ruotsissa, kertoo SVT.

Vanhemmat olivat kiidättäneet tyttärensä tajuttomana sairaalaan helmikuun puolessa välissä. Kaksivuotiaan tila oli hengenvaarallinen, ja hoitohenkilökunnan mukaan tyttö oli kuolla aliravitsemuksen ja heikkojen veriarvojen vuoksi.

Syyttäjän mukaan lapsen tila johtui ”puutteellisesta vegaanisesta ruokavaliosta”. Sairaalassa paljastui myös, ettei viranomaisilla ollut kaksivuotiaasta mitään tietoja. Lapsen synnytys oli hoidettu kotona ja isä kertoi poliisikuulusteluissa ”vahvasta epäluottamuksesta” viranomaisia kohtaan.

Vanhemmat ovat kiistäneet rikoksen. Heidän asianajajansa mukaan lapsen ruokavalio oli monipuolinen ja ravitseva, mutta tytöllä oli ruoansulatusongelmia. Vanhemmat olivat etsineet apua vaivoihin Googlesta ja ystäviltään vaihtoehtoista lääketiedettä käsittelevillä keskustelupalstoilla. Isän mukaan tyttären vaivat johtuivat muun muassa vatsataudista ja allergioista.

Asianajaja kuvaa asiakkaitaan ”rakastaviksi vanhemmiksi”, jotka noudattavat ”puhtaita elämäntapoja”. Esimerkiksi ravinnonlisien tai vitamiinien sijaan lapsi oli isänsä mukaan saanut ”auringonpaistetta, naurua ja halauksia”. Syytteen isä uskoo johtuvan ennakkoluuloista ja viranomaisten sivuuttavan heidän laajan tietämyksensä ravitsemusasioissa.

Vanhemmat ovat olleet vangittuna maaliskuun alusta ja tytär on otettu huostaan. Äiti on kertonut kuulusteluissa katuvansa tapahtunutta syvästi.