Isisin jäseneksi epäiltyä saksalaisnaista syytetään oikeudessa pienen jesiditytön murhasta – ulos kahlittu 5-vuotias kuoli janoon 45 asteen kuumuudessa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Isisin jäseneksi epäiltyä saksalaisnaista syytetään oikeudessa pienen jesiditytön murhasta – ulos kahlittu 5-vuotias kuoli janoon 45 asteen kuumuudessa

Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen kerta maailmassa, kun terroristijärjestö Isisin jäseneksi epäiltyä syytetään jesidivähemmistöön kohdistuneista rikoksista.

9.4.2019 22:43

Saksan Münchenissä alkoi tiistaina tiukkojen turvatoimien saattelemana oikeudenkäynti, jossa terroristijärjestö Isisin jäseneksi epäiltyä saksalaisnaista syytetään useista sotarikoksista, mukaan lukien 5-vuotiaan, orjana pidetyn jesiditytön murhasta. Oikeudenkäynnistä uutisoivat muun muassa Deutsche Welle, Spiegel sekä AFP.

  • Kuvaa oikeudesta on nähtävissä yllä olevalla videolla.

Jennifer Wenischin, 27, epäillään matkustaneen vuonna 2014 Irakiin ja liittyneen siellä terroristijärjestö Isisin riveihin. Murhan lisäksi häntä syytetään terroristijärjestöön liittymisestä, aserikoksista sekä muista sotarikoksista.

Naista uhkaa elinkautinen vankeus, mikäli hänet tuomitaan syylliseksi epäiltyihin rikoksiin.

Syytetty peitti oikeudessa kasvonsa punaisella kansiolla.­

Syyttäjien mukaan Wenisch ja hänen Isis-taistelijana toiminut aviomiehensä ostivat Irakissa jesiditytön ja hänen äitinsä orjiksi kotitaloonsa.

– Kun tyttö sairastui ja kasteli vuoteensa, syytetyn aviomies kahlitsi hänet rangaistuksena ulos ja antoi lapsen kuolla tuskallisesti janoon paahtavassa kuumuudessa. Syytetty antoi aviomiehensä tehdä niin, eikä hän tehnyt mitään pelastaakseen tytön, syytteissä sanottiin tiedotusvälineiden mukaan.

Syytteiden mukaan lämpötila oli alueella tytön menehtyessä oli 45 astetta. Sekä Wenischin että hänen aviomiehensä epäillään myös pahoinpidelleen äitiä ja tytärtä orjuuden aikana.

AFP:n mukaan oikeudessa paljain päin esiintynyt, valkoiseen puseroon ja mustaan jakkupukuun pukeutunut Wenisch ei puhunut tai osoittanut minkäänlaisia tunteita tiistain istunnon aikana. Hän peitti kasvonsa kuvaajilta kansion avulla.

Oikeudenkäynti merkittävä erityisesti jesideille

Yhdysvalloissa toimivan, jesidien oikeuksia ajavan Yazda-järjestön mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Isisin jäseniä syytetään kansainvälisesti jesidivähemmistöön kohdistuneista rikoksista. Lisäksi kyseessä on Saksan ensimmäinen oikeudenkäynti, jossa syytettyjen penkillä istuu kotimaahansa palannut naispuolinen ja Isisin jäseneksi epäilty henkilö.

Itsekin Isisin orjuudesta pelastunut ja sittemmin jesidien oikeuksien aktiiviseksi puolustajaksi noussut Nobel-palkittu Nadia Murad julkaisi lausunnon, jossa hän kutsui oikeudenkäyntiä ”erittäin suureksi hetkeksi” sekä hänelle itselleen että koko yhteisölleen.

Nobelin rauhanpalkinnon vastikään saanut Nadia Murad luonnehti oikeudenkäyntiä merkittäväksi sekä itselleen että koko jesidiyhteisölle.­

Yhtenä todistajana oikeudessa on henkensä menettäneen tytön äiti. Äitiä edustavien asianajajien joukossa on myös tunnettu ihmisoikeusasianajaja Amal Clooney, joka on ollut julkisuudessa esillä myös aktivistina kunnostautuneen Hollywood-tähden George Clooneyn puolisona.

Tunnusti syyllisyytensä peitetehtävissä olleelle FBI:n tietolähteelle

Wenischin kerrottiin kasvaneen Pohjois-Saksassa sijaitsevassa Ala-Saksin osavaltiossa protestanttikristityssä perheessä. Hän lopetti koulun kahdeksannen luokan jälkeen ja kääntyi muslimiksi vuonna 2013.

Naisen epäillään liittyneen Irakissa Isisin naispuolisista jäsenistä koostuneeseen moraalipoliisin yksikköön, jonka tehtävänä oli partioida Fallujahin ja Mosulin kaupungin puistoissa AK-47-kiväärein ja pommivöin aseistautuneena. Moraalipoliisin tarkoituksena oli varmistaa, että naiset noudattivat Isisin pukeutumis- ja käytössääntöjä.

Kristityssä perheessä Ala-Saksin osavaltiossa kasvaneen Jennifer Wenischin, 27, epäillään kuuluneen Isisin moraalipoliisiin, jonka tehtävänä oli partioida Fallujahin ja Mosulin puistoissa Irakissa.­

Wenisch pidätettiin vuonna 2016 Turkissa, kun hän yritti anoa uutta henkilöllisyystodistusta Saksan Ankaran-suurlähetystöstä. Turkin viranomaiset luovuttivat naisen Saksaan, jossa hänet vangittiin virallisesti viime kesänä.

Spiegelin mukaan Wenisch tunnusti syyllisyytensä Saksassa puhuessaan kuuntelulaittein varustetussa autossa peitetehtävissä olleen FBI:n tietolähteen kanssa. Tietolähde esiintyi yhteistyökumppanina, joka oli tarjoutunut viemään Wenischin ja hänen 2-vuotiaan lapsensa takaisin Isisin sittemmin kukistetun ”kalifaatin” alueelle.

Naisen väitetään todenneen keskustelun yhteydessä, että pikkutytön kuolema oli ollut epäoikeudenmukainen ja ”raaka jopa Isisin näkökulmasta”, koska hänen mukaansa ainoastaan Jumalalla oli oikeus ”käyttää tulta rangaistuksena”. Wenischin kerrottiin myös sanoneen, että Isis oli rangaissut hänen aviomiestään teosta.

Oikeudenkäynnin on määrä jatkua jälleen 29. huhtikuuta. Kuulemisille on varattu aikaa syyskuun loppuun saakka.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?