CIA:n apurista Venäjän syliin? – tällainen on ”uudeksi Gaddafiksi” nimitetty Libyan sotapäällikkö Khalifa Haftar - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

CIA:n apurista Venäjän syliin? – tällainen on ”uudeksi Gaddafiksi” nimitetty Libyan sotapäällikkö Khalifa Haftar

Vasemmalla ylhäällä Haftarin komennossa olevan Libyan kansanarmeijan sotilaita. Oikealla alhaalla kättelevät Khalifa Haftar ja Ghassan Salame.

Vasemmalla ylhäällä Haftarin komennossa olevan Libyan kansanarmeijan sotilaita. Oikealla alhaalla kättelevät Khalifa Haftar ja Ghassan Salame.

Julkaistu: 9.4.2019 10:47

Sotapäällikkö Khalifa Haftar aikoo vallata Tripolin ja pystyttää sotilashallinnon. Onko entisen CIA:n miehen taustalla nyt Venäjän tuki?

Sotapäällikkö Khalifa Haftarin joukot ovat jatkaneet taisteluita Libyan pääkaupungin Tripolin valloittamiseksi YK:n tunnustamalta Libyan hallinnolta.

Hallinnon joukot ilmoittivat vastavuoroisesti käynnistäneensä vastaiskun tavoitteena ”puhdistaa Libyan kaupungit laittomista joukoista”. Molemmat osapuolet ovat myöntäneet kymmenien sotilaidensa kuolleen taisteluissa.

Haftarin joukkojen aloittama hyökkäys luo lisää epävakautta Libyan yhä sekasortoisempaan tilaan. Kaaos uhkaa häiritä öljyn ja kaasun tuotantoa, mahdollistaa islamistimilitanttien hyödyntää kaaosta sekä laukaista uuden pakolaisaallon Eurooppaan. Libya on satojen tuhansien Saharan eteläpuolisista maista tulevien siirtolaisten kauttakulkumaa Välimeren yli Eurooppaan.

Kuvituskuva

Kapinallisten torstaina alkanut hyökkäys näyttää yllättäneen myös kansainvälisen yhteisön. Muun muassa YK ja Yhdysvallat ovat vaatineet sotimisen lopettamista.

Khalifa Haftar, 75, on ollut mukana Libyan sotaisissa vaiheissa jo yli viiden vuosikymmenen ajan. Hän kuului upseerijoukkoon, joka eversti Muammar Gaddafin johdolla kaappasi vallan Libyassa 1969.

Haftar oli Gaddafin uskollinen kannattaja, kun hänet määrättiin johtamaan Libyan joukkojen hyökkäystä naapurimaa Tshadiin 1980-luvulla. Sota sujui huonosti ja Haftar miehineen jäi Ranskan tukemien tshadilaisten vangiksi 1987.

75-vuotias Khalifa Haftar on ollut ennenkin kaappaamassa valtaa Libyassa.

75-vuotias Khalifa Haftar on ollut ennenkin kaappaamassa valtaa Libyassa.

Gaddafi pesi kätensä Tshadin selkkauksesta kääntäen selkänsä Haftarille, joka jäi miehineen maanpakoon. Yhdysvaltain CIA värväsi katkeroituneen Haftarin yrittämään kumota Gaddafi vallasta. Suunnitelmat menivät mynkään, ja Haftar muutti Yhdysvaltoihin, jossa osallistui CIA-koulutukseen.

Kun Gaddafi syrjäytettiin kansannousussa 2011, yritti Haftar takaisin Libyan pelikartalle, mutta ei löytänyt tarpeeksi tukea. Niinpä hän palasi ”hoitamaan lapsenlapsiaan” Washingtonin esikaupunkiin.

Kunnes aivan tyhjistä helmikuussa 2014 nettiin ilmestyi video, jolla Haftar ilmoitti ”sotilasvallankaappauksesta”, kehottaen kansaa nousemaan Tripolin hallintoa vastaan.

– Kaikki kysyivät, että onko tämä joku vitsi? Siis sama tyyppi, joka on asustellut vaikka kuinka pitkään Viennan esikaupungissa Virginiassa, hämmästeltiin Yhdysvaltain ulkoministeriössä.

Kun vallankaappaushanke kuivui kasaan, ilmoitti Haftar ajavansa pois Libyasta sinne pesiytyneet ääri-islamistien ryhmittymät.

Haftarin komennossa olevan Libyan kansanarmeijan sotilaita lähdössä Bengasista kohti Tripolia sunnuntaina.

Haftarin komennossa olevan Libyan kansanarmeijan sotilaita lähdössä Bengasista kohti Tripolia sunnuntaina.

Haftar keräsi ”Libyan kansanarmeijaksi” (LNA) nimettyihin joukkoihinsa muun muassa Gaddafin entisiä sotilaita. LNA saavutti menestystä itäisessä Libyassa, ja Benghazissa toimiva Itä-Libyan erillishallinto nimitti Haftarin yhteisten sotajoukkojen komentajaksi. Haftarilla on myös voimakkaiden liittolaistensa, Egyptin ja Arabiemiraattien tuki takanaan.

Haftaria tukeva Itä-Libyan erillishallinto vastustaa YK:n tunnustamaa GNA-hallintoa. Erillishallinnon alue on laajentunut suurimpaan osaan Libyaa tärkeimpinä saaliinaan maan keskeisimmät öljynvientisatamat.

Kapinallisten tosiasialliseksi johtajaksi noussut, sotamarsalkaksi nimitetty Haftar on myös nähty usein Moskovassa ainakin puolustusministeri Sergei Shoigun vieraana. Tämä on herättänyt epäilyksen, että entinen CIA:n mies on loikannut Putinin kelkkaan ja saisi asetukea Venäjältä.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterrez vieraili Haftarin luona viime viikolla, mutta ei onnistunut rauhoittamaan tilannetta.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterrez vieraili Haftarin luona viime viikolla, mutta ei onnistunut rauhoittamaan tilannetta.

– Moskova ei osallistu tähän millään tavalla, ehti Putinin lehdistöpäällikkö Dmitri Peskov kiistää.

Ulkomaisten tarkkailijoiden mielestä Haftarin suunnitelma on nousta Libyan uudeksi valtiaaksi, pahimmillaan jopa Gaddafin kaltaiseksi diktaattoriksi.

– Haftar on rakentanut tukiverkostoaan viiden vuoden ajan ja vahvistunut myös ulkomaisen rahoituksen ja sotilaallisen tuen avulla. Hänen tavoitteenaan on jo pitkään ollut ottaa maa käsiinsä aluevalloitusten ja kansansuosion avulla ja lopettaa Libyan ”politiikka” ja korvata se sotilashallinnolla, on Yhdysvaltain entinen Libyan suurlähettiläs Jonathan Winer todennut.

Lähteet: BBC, Guardian, Washington Post, Reuters

2011: Libya suistui kaaokseen helmikuussa, kun kansannousu sysäsi maata neljä vuosikymmentä kovaotteisesti hallinneen diktaattori Muammar Gaddafin vallasta. Gaddafi saatiin kiinni ja surmattiin lokakuussa.

2012: Väliaikaishallinto luovuttaa vallan vaaleilla valitulle kansalliselle yleiskongressille (GNC). USA:n suurlähettiläs ja kolme muuta amerikkalaista kuolee al-Qaidan konsulaatti-iskussa Bengasissa.

2014: Hallinto jakautuu kahtia, kun islamistit kaappaavat vallan Tripolissa pakottaen vaaleilla valitun hallinnon pakenemaan Tobrukiin.

2015: Osapuolet solmivat sopimuksen YK:n tukeman yhteishallinnon (GNA) perustamisesta.

2016: GNA:n johtaja Fayez al-Sarraj perustaa Tripolissa uuden hallituksen, jota Haftarin kilpaileva hallinto ei tunnusta.

2018: Kesäkuussa Haftarin sotajoukot valloittavat tärkeät öljysatamat Libyan koillisrannikolla.

2019: Tammikuussa Haftar valtaa maan eteläosien öljyntuotantoalueita. Helmikuussa YK kertoo osapuolten tavanneen ja aikovan päättää vaalien järjestämisestä. 4. huhtikuuta Haftarin joukot aloittavat hyökkäyksen kohti Tripolia.

Tuoreimmat osastosta