Venäjää uhkaa aivovuoto: 15-29-vuotiaista peräti 44 % haluaisi muuttaa pois Venäjältä

Venäjän koko väestöstä joka viides eli 20 prosenttia haaveilee maastamuutosta, käy ilmi Gallupin tuoreesta tutkimuksesta.

Venäjän johdon kannalta huolestuttavampia ovat nuorten venäläisten asenteet, sillä Gallupin kyselyn mukaan 15–29-vuotiaiden ikäluokassa jopa 44 prosenttia vastanneista pohti muuttoa pois maasta.

5.4.2019 8:46

Venäläisten tyytymättömyys maansa elinoloihin ja tulevaisuudennäkymiin kasvaa, mikäli on uskominen yhdysvaltalaisen Gallup-mielipidetutkimuslaitoksen tuoreen tutkimuksen tuloksia.

Gallup on tehnyt Venäjällä tutkimuksia vuodesta 2007 alkaen. Koskaan aiemmin maastamuuttohalut eivät ole olleet näin korkealla.

Vuonna 2018 haastatelluista venäläisistä peräti 20 prosenttia ilmoitti haaveilevansa pysyvästä muutosta ulkomaille. Muutoksen trendi on huolestuttava, sillä vuonna 2017 luku oli 17%, vuonna 2016 vain 9 % ja vuonna 2014 vain 7%.

Koskaan aiemmin Gallup ei ole saanut näin korkeaa muuttohaluisten määrää Venäjä-tutkimuksissaan. Edellinen ennätys oli vuodelta 2007, jolloin niin ikään 17 % venäläisistä ilmoitti ajatuksen maastamuutosta kiehtovan heitä.

Myös vuonna 2013 muuttohaluisten määrä oli korkea (16%), mutta vuonna 2014 luku kääntyi laskuun. Vuonna 2014 Venäjällä alkoi voimakas isänmaallisuuden boomi Krimin valtauksen ja Sotshin olympialaisten myötä.

Venäjän johdon kannalta vieläkin huolestuttavampia ovat nuorten venäläisten asenteet, sillä Gallupin tuoreen kyselyn mukaan 15-29-vuotiaiden ikäluokassa peräti 44 prosenttia vastanneista pohti muuttoa pois maasta. 30-45-vuotiaiden joukossa muutosta haaveili 22 % ja 46-60-vuotiaiden joukossa 9 %.

Suurimmat maastamuuttohalut oli heillä, jotka ovat korkeasti koulutettuja ja jotka asuvat kaupungeissa.

Gallup teki tuoreet tutkimushaastattelut kesä-lokakuun välillä 2018. Yhteensä haastatteluita tehtiin 2000.

Gallupin tutkimuksen tulokset ovat samansuuntaisia kuin riippumattoman venäläisen Levada-mielipidetutkimuslaitoksen aiemmin julkaisemat luvut.

Levadan helmikuussa julkaistu tutkimus kertoi, että koko Venäjän väestöstä ulkomaille muutosta haaveilee 17 prosenttia. 18-24-vuotiaiden ikäluokassa muuttohaluja oli puolestaan 41 prosentilla Levadan kyselyyn vastanneista. Yli 55-vuotiaista vain 5 prosenttia pohti maastamuuttoa.

Levada oli tehnyt haastattelut joulukuussa 2018. Tutkimuksen kyselyyn oli ottanut osaa 1600 venäläistä.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin lehdistöpäällikkö Dmitri Peskov kommentoi Levadan helmikuussa julkaisemia tuloksia venäläislehdille hyvin rauhalliseen sävyyn. Hänen mielestään luvut eivät olleet mitenkään erityisen korkeita.

Venäjän johto on kuitenkin jo pitkään ollut huolissaan maan väestön vähenemisestä, joten mahdollinen maastamuuton kasvu pahentaisi edelleen tilannetta. YK:n tekemän arvion mukaan Venäjän väestö pienenee 8 prosentilla vuoteen 2050 mennessä.

Gallupin mukaan nuorten kasvava muuttohalu voi ennakoida sitä, että väestön väheneminen voi tapahtua Venäjällä vieläkin rajummin. Toisaalta on huomattava, että haave maastamuutosta ei vielä tarkoita sitä, että ihmiset toteuttaisivat aikeensa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?