Kommentti: Hätä ajoi Mayn neuvotteluihin opposition kanssa – mutta nyt voi olla jo liian myöhäistä

Julkaistu:

Yhteistyötä yli puoluerajojen kansakunnan edun vuoksi. Sitä on politiikan tekemisen taito, kun järjestelmä ajautuu kriisiin eikä kykene ratkaisuihin, kirjoittaa erikoistoimittaja Jouko Juonala.
Britannian pääministeri Theresa May on vasta viimeisessä hädässä kutsunut neuvottelupöytään labour-johtaja Jeremy Corbynin. Kompromissia brexitin etenemisestä haetaan, mutta Mayn kannalta yritys tulee kovin myöhään. Hänen poliittinen pääomansa on jo kulunut lähes loppuun. Corbyn puolestaan otti kutsun mielellään vastaan. Se nostaa hänen roolihahmonsa suoraan näyttämön eteen ja parrasvaloihin tässä onnettomassa draamassa.

Mayn ja Corbynin neuvottelujen tarkoituksena on päästä brexitistä sellaiseen ratkaisuun, joka voisi saada parlamentin enemmistön tuen. Tätä varten May aikoo anoa EU:lta lykkäystä huhtikuun 12. päiväksi asetettuun määräaikaan. May haluaa lyhyen lykkäyksen, joka päättyisi ennen toukokuun 23. päivänä alkavia eurovaaleja. Näin Britannian ei tarvitsisi valita edustajia Euroopan parlamenttiin.

Samalla May yrittää pysyä vallassa. Hän ei ilmoittanut tiistai-iltana hallituksensa erosta, ei luvannut uusia vaaleja eikä uutta kansanäänestystä brexitistä. Pettyneiden kuoro huutaa nyt tuskaansa siitä, ettei May väisty. Pakkomielteisellä vimmalla pääministeri täyttää tehtäväänsä ja yrittää toteuttaa kesän 2016 kansanäänestyspäätöksen hinnalla millä hyvänsä.

Britannian euroero siis etenee. Myös Corbyn on brexit-mielinen eikä aja brexitin peruuttamista, vaan kaksikko todennäköisesti päätyy esitykseen pehmeämmästä erosta kuin Mayn hallituksen neuvottelemaan eropakettiin on kirjattu.

Labourissa kannatetaan Britannian tulliliittoa EU:n kanssa ja jonkinlaista ”dynaamista järjestelyä” yhteismarkkinoilla pysymiseksi. Se on kovan brexitin kannattajille kauhistus. Britannia ei pääsisi neuvottelemaan omia vapaakauppasopimuksia kolmansien osapuolten kanssa.

Neuvottelujen tulosta on turha ennakoida, kaikki on toistaiseksi vielä hämärän peitossa. Paitsi se, että neuvottelujen ja lisäajan avulla May ehkä onnistuu sulkemaan pois Britannian ajautumisen sopimuksettomaan eroon EU:sta 12. huhtikuuta. Giljotiinin terä ei putoa.

Kovan brexitin kannattajat ovat tietenkin tyrmistyneet Mayn kääntymisestä Corbynin puoleen. The Telegraph -lehden mukaan hallituksessa on peräti 14 ministeriä, jotka kannattavat kovaa brexitiä. Maylla on myös tukijansa, ainakin ympäristö- ja elintarvikeministeri Michael Gove ja oikeuskansleri Geoffrey Cox kannattavat pääministerin ratkaisua. Hallitus uhkaa natista liitoksistaan ja hajota. On helppo olla samaa mieltä kuin Daily Mailin otsikko, joka keskiviikon lehden etusivulla julistaa Mayn viimeistä taistelua.

Miten brexitistä sitten tehdään pehmeämpi kuin Mayn ja EU:n neuvottelemassa erosopimuksessa? Sopimusta ei avata uudelleen neuvotteluille, se on tehty Brysselistä selväksi jo monta kertaa.

Tarkoitus on kirjoittaa uudelleen sopimukseen liittyvä poliittinen julistus, joka määrittää Britannian ja EU:n tulevaa suhdetta. Näin May yrittää saada Corbynin hallituksensa erosopimuksen taakse – sen saman, jonka parlamentti on tyrmännyt jo kolmessa äänestyksessä. Poliittisella julistuksella, vaikka se kuinka kirjoitettaisiin uudelleen, ei ole samaa juridista voimaa kuin sopimuksella. Se on vain julistus.

Saattaa hyvin olla, ettei Corbyn niele Mayn syöttiä. Silloin ollaan taas lähtöpisteessä, ja giljotiinin terän putoaminen on hyvin lähellä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt