Yhdysvallat peruu F-35-hävittäjätoimitukset Turkille venäläisen ohjusjärjestelmän ostamisen takia - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Yhdysvallat peruu F-35-hävittäjätoimitukset Turkille venäläisen ohjusjärjestelmän ostamisen takia

Venäjän pelätään hyötyvän, kun Nato-maa Turkki pelaa kaksilla korteilla.

F-35 -kone kuvituskuvassa.

2.4.2019 4:08

Yhdysvallat kieltäytyy toimittamasta F-35-hävittäjiä Turkille, koska maa aikoo ostaa Venäjältä S-400-ohjusjärjestelmän. Puolustusministeriö Pentagonin mukaan hävittäjäyhteistyö Turkin kanssa lopetetaan, ja sitä jatketaan vain jos Turkki peruu kaupat Venäjän kanssa.

– Jos Turkki hankkii S-400:n, heidän mukanaolonsa F-35-ohjelmassa on vaarassa, Pentagonin edustaja Charles E. Summers Jr. sanoi.

Turkin on ollut tarkoitus ostaa Yhdysvalloilta 100 F-35A-hävittäjää, ja lentäjät ovat jo koulutuksessa Yhdysvalloissa. Koneisiin tarvittavia osia on myös ollut tarkoitus valmistaa Turkissa. Nyt lentokoneiden osille etsitään Pentagonin mukaan korvaavia valmistajia. Lentokoneiden valmistajan Lockheed Martinin mukaan turkkilaisyhtiöiden kanssa olisi tehty osien valmistamisesta 12 miljardin dollarin arvosta sopimuksia.

Yhdysvallat pelkää, että Venäjä voi saada Turkin kautta F-35-hävittäjistä tietoja, jotka auttavat sitä parantamaan S-400-järjestelmän tehokkuutta Naton hävittäjiä vastaan.

Turkki on Naton jäsen, ja Nato-maat eivät yleensä osta venäläisiä asejärjestelmiä. Turkki on kuitenkin lähentynyt Venäjän kanssa viime vuosina, kun sen suhteet länteen ovat viilenneet presidentti Recep Tayyip Erdoganin tiukennettua otettaan vallasta.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kävi viime viikolla Turkissa, ja vierailun yhteydessä Turkin ulkoministeri Mevlut Cavusoglu vakuutti Turkin olevan sitoutunut S-400:n ostamiseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?