Valkoinen talo myönsi runsaasti turvaluokituksia virkamiesten vastalauseista piittaamatta

Julkaistu:

Yhdysvallat
Pitkäaikainen turvallisuusneuvonantaja kertoi edustajainhuoneelle Valkoisen talon hövelistä linjasta.
Yhdysvalloissa Valkoinen talo on myöntänyt runsaasti turvaluokituksia henkilöille, joiden hakemukset on alun perin hylätty. Asiasta kertoo Washington Postin mukaan Valkoisen talon pitkäaikainen turvallisuusneuvonantaja, joka kävi edustajainhuoneen kuultavana.

Tricia Newbold kertoi, että hän ja hänen kollegansa olivat hylänneet useita turvaluokitushakemuksia erilaisten turvallisuushuolien takia. Valkoinen talo oli kuitenkin myöhemmin myöntänyt näille henkilöille turvaluokitukset. Tällaisia tapauksia oli yhteensä 25. Kun Newbold haastoi esimiehensä asiassa, hän joutui alennetuksi.

Newboldin mukaan syitä turvaluokitusten epäämiseen olivat esimerkiksi yhteydet ulkovaltoihin, intressiristiriidat, rikostaustat, kiristykselle altistavat velkasuhteet sekä huumeidenkäyttö. Luokituksen saanut henkilö voi päästä käsiksi esimerkiksi salaisiin asiakirjoihin.

Edustajainhuoneen valvontakomitea kertoi keskustelleensa Newboldin mukaan muidenkin ilmiantajien kanssa Valkoisen talon turvaluokitusprosessista. Toistaiseksi nämä eivät kuitenkaan ole halunneet puhua asiasta julkisesti omilla nimillään.

Newbold kertoi pitävänsä kongressille puhumista viimeisenä tilaisuutenaan asian selvittämiseksi, koska Valkoisen talon sisällä hänen huoliaan ei ole otettu huomioon. Hän sanoi pelkäävänsä sitä, miten hänen toimintaansa reagoidaan Valkoisessa talossa.

Newbold on toiminut turvallisuusneuvontajana niin republikaani- kuin demokraattipresidenttienkin alaisuudessa.

Valkoinen talo ollut haluton yhteistyöhön

Demokraatti Elijah Cummingsin johtama edustajainhuoneen valvontakomitea tutkii parhaillaan Valkoisen talon turvaluokituksia. Cummings on tehnyt Valkoiselle talolle useita asiakirjapyyntöjä, mutta Valkoinen talo ei ole tehnyt tutkinnan kanssa yhteistyötä. Nyt komitea aikoo siirtyä pakkokeinoihin ja kutsua Newboldin esimiehen Carl Klinen todistamaan.

Newbold esimerkiksi kertoi, että Kline oli yrittänyt taivutella häntä muuttamaan suosituksiaan turvaluokitusten suhteen.

Valvontakomitea on tarkastellut esimerkiksi presidentti Donald Trumpin tyttären Ivanka Trumpin ja vävyn Jared Kushnerin turvaluokituksia. Nämä toimivat presidentin neuvonantajina.

Yhdysvaltalaismediat ovat aiemmin kertoneet, että Trump käski viime vuonna Valkoisen talon kansliapäällikköä John Kellyä myöntämään Kushnerille turvaluokituksen, vaikka tämä ei ollut saanut sitä normaalin menettelyn kautta. Kellyä asia vaivasi niin paljon, että hän teki siitä kirjallisen muistion. Kelly on sittemmin jättänyt tehtävänsä.

Newboldin mukaan Kelly ymmärsi hänen huolensa turvaluokitusten myöntämisprosessista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt