Britannian parlamentti hylkäsi kaikki 4 vaihtoehtoista brexit-ratkaisua - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Britannian parlamentti hylkäsi kaikki 4 vaihtoehtoista brexit-ratkaisua

Julkaistu: 2.4.2019 0:16

Äänestys järjestettiin maanantain ja tiistain välisenä yönä Suomen aikaa.

Britanniassa parlamentin alahuone on hylännyt kaikki neljä vaihtoehtoista brexit-ratkaisua.

Äänestyksen tulos selvisi puolilta öin Suomen aikaa. Yksikään ehdotuksista ei saanut taakseen kansanedustajien enemmistöä.

Yksi vaihtoehdoista oli Norjan-mallin mukainen suunnitelma, jonka mukaan Britannia lähtisi EU:sta, mutta säilyisi osana Euroopan sisämarkkinoita. Lisäksi siihen kuuluisi vapaa liikkuvuus.

Äänestyksessä oli myös ehdotus tulliliitosta, jossa Britannia saisi tiiviimmät kauppasuhteet EU:n kanssa. Lisäksi vähenisivät tarkastukset Irlannin rajalla.

Lisäksi äänestykseen valittiin ehdotus, jonka mukaan kansa saisi äänestää parlamentissa hyväksytystä brexit-sopimuksesta ennen sen toteutumista. Neljännessä ehdotuksessa todettiin, että jos EU ei suostu pidennykseen, kansaedustajien täytyisi valita sopimukseton brexit-sopimus tai kumota brexit kokonaan.

Konservatiiviedustaja Nick Boles teki tuloksista omat johtopäätöksensä.

– Eroan konservatiivipuolueesta välittömästi. Puolue on osoittanut olevansa kykenemätön kompromisseihin, joten aion istua jatkossa itsenäisenä progressiivisena konservatiivina, hän kirjoitti Twitterissä.

Mielenosoittajia parlamenttitalon ulkopuolella 1. huhtikuuta 2019.

Mielenosoittajia parlamenttitalon ulkopuolella 1. huhtikuuta 2019.

Parlamentti hylkäsi viime perjantaina jo kolmannen kerran pääministeri Theresa Mayn neuvotteleman brexit-sopimuksen. Brexit-ministeri Stephen Barclayn mukaan Britannia voi välttää brexitin pitkän viivästymisen, jos parlamentti hyväksyy sopimuksen tällä viikolla.

Barclay vihjasi maanantaina, että Mayn sopimus saattaa palata parlamenttiin vielä neljännen kerran.

– Ainoa vaihtoehto on löytää tie, jonka avulla Britannia lähtee sopimuksen kanssa. Hallitus uskoo edelleen, että se on parasta tehdä mahdollisimman nopeasti, ministeri kommentoi.

– Jos alahuone pääsisi tällä viikolla sopuun sopimuksesta, olisi yhä mahdollista välttää Euroopan parlamentin vaalien järjestäminen.

Belgian entinen pääministeri ja europarlamentin brexit-koordinaattori Guy Verhofstadt kommentoi maanantain äänestystuloksia tuoreeltaan Twitterissä.

– Parlamentin alahuone äänesti jälleen kaikkia vaihtoehtoja vastaan. Kovasta brexitistä tulee lähes vääjäämätön. Keskiviikkona Britannialla on viimeinen mahdollisuus umpisolmun avaamiseen tai se kohtaa pohjattoman kuilun, hän kirjoitti.

The Timesin mukaan valtiovarainministeri Philip Hammond aikoo kertoa tiistaina hallitukselle, että konservatiivien saattaa olla pakko harkita kansanäänestystä, sillä puolueella eikä myöskään maalla ole varaa vaaleihin.

Britannian oli alun perin määrä irtautua Euroopan unionista maaliskuun 29. päivänä, mutta poliittisen umpikujan takia May päätyi pyytämään lisäaikaa. Tämän hetken tietojen mukaan maa on jättämässä unionin 12. huhtikuuta.

Pääministeri Theresa May poistuu parlamenttitalolta 1. huhtikuuta 2019.

Pääministeri Theresa May poistuu parlamenttitalolta 1. huhtikuuta 2019.

Lähde: Reuters

Pysyvän ja kattavan tulliliiton muodostaminen EU:n kanssa: 276–273

EU:n sisämarkkinoille jääminen brexitin jälkeen: 282–261

Uusi kansanäänestys mistä tahansa brexit-sopimuksesta: 292–280

Sopimuksettoman äkkieron välttäminen tarvittaessa vaikka perumalla koko EU-ero: 292–191