Presidentti­ehdokkuutta pohtiva Joe Biden joutui keskelle lähentelysyytöksiä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Presidentti­ehdokkuutta pohtiva Joe Biden joutui keskelle lähentelysyytöksiä

Julkaistu: 1.4.2019 15:29

Yhdysvaltain entisen varapresidentin käytös naisia kohtaan on nostettu uudelleen suurennuslasin alle naiskollegan kertomuksen jälkeen.

Yhdysvaltain entinen varapresidentti Joe Biden on joutunut keskelle lähentelysyytöksiä vain hieman ennen kuin hänen on odotettu ilmoittautuvan mukaan demokraattipuolueen presidenttiehdokaskisaan.

Nevadalainen demokraattipoliitikko Lucy Flores julkaisi perjantaina The Cut -julkaisussa kirjoituksen, jossa hän syytti Bidenin kosketelleen ja suukotelleen häntä epäsopivalla tavalla. Tapaus sattui Floresin mukaan vuonna 2014, kun Biden oli tukemassa hänen kampanjaansa Nevadan varakuvernööriksi. Floresin mukaan Biden lähestyi häntä lavan takana ennen kampanjatilaisuutta, tuli aivan hänen taakseen, laittoi kätensä hänen olkapäilleen, nuuhkaisi hänen hiuksiaan ja antoi suukon hänen takaraivoonsa.

– Se oli ahdistavaa, ällöttävää ja hämmentävää, Flores kirjoitti.

– Halusin hänet irti minusta. Nimeäni huudettiin, enkä ole koskaan ollut onnellisempi päästessäni lavalle yleisön eteen.

Lucy Flores ja Joe Biden kampanjatilaisuudessa Las Vegasissa marraskuussa 2014. Floresin mukaan Biden oli ennen tilaisuutta lähennellyt häntä epäsopivalla tavalla.

Lucy Flores ja Joe Biden kampanjatilaisuudessa Las Vegasissa marraskuussa 2014. Floresin mukaan Biden oli ennen tilaisuutta lähennellyt häntä epäsopivalla tavalla.

Bidenin ilmoitusta lähteä mukaan presidenttikisaan on odotettu viimeistään tässä kuussa. Amerikkalaisten poliittisten kommentaattoreiden mukaan on toistaiseksi vaikea arvioida, miten syytökset vaikuttavat hänen asemaansa. Biden on ollut toistuvasti mielipidekyselyissä kärkisijalla demokraattien kisassa.

Biden otti itse kantaa kohuun sunnuntaina. Hän totesi, ettei muista tapahtunutta, mutta myöskään kiistänyt sitä ja korosti, että Flores ansaitsee tulla kuulluksi.

– Kaikkina vuosinani kampanjakiertueilla ja julkisessa elämässä olen lukemattomia kertoja kätellyt, halannut ja osoittanut hellyyttä, tukea ja lohtua, Biden kommentoi.

– Kertaakaan, koskaan, en ole kokenut käyttäytyneeni epäsopivasti. Jos joku kuitenkin sanoo, että olen, minä kuuntelen kunnioituksella.

– Elämme tärkeää aikaa, jolloin naiset kokevat, että he voivat ja heidän pitää kertoa kokemuksistaan. Ja miesten pitää huomioida heidät.

Flores kertoi olevansa tyytyväinen Bidenin reaktioon ja korosti, että vaikka pitää Bidenin käytöstä epäsopivana ja epäammattimaisena, hän ei kokenut joutuneensa minkäänlaisen hyökkäyksen kohteeksi. Hän kyseenalaistaa kuitenkin Bidenin sopivuuden presidenttiehdokkuudeksi.

Muut demokraattien presidenttiehdokkaat ovat toistaiseksi kommentoineet aihetta varovaisesti. Esimerkiksi senaattori Amy Klobucharin mukaan Biden vastaa viime kädessä äänestäjille, mikäli lähtee mukaan vaaleihin.

Vanhat videot esiin

Ahdistelusyytökset ovat viimeisen parin vuoden aikana päättäneet useamman poliitikon uran Yhdysvalloissa. Esimerkiksi demokraattisenaattori Al Franken joutui eroamaan virastaan kesken kautensa.

Bidenin, 76, mahdollisuuksia demokraattien presidenttiehdokkaaksi on pidetty hyvinä, koska hän on kokenut ja karismaattinen. Hänellä on ollut taipumusta kyseenalaisiin möläyttelyihin, mutta ne ovat pikemminkin vahvistaneet kuvaa hänestä työläistaustaisena kansanmiehenä.

Joe Biden kuunteli puolustusministeri Ash Carteria virkavalatilaisuudessa Valkoisessa talossa helmikuussa 2015. Stephanie Carter on kiistänyt, että olisi kokenut Bidenin lähennelleen häntä tilanteessa.

Joe Biden kuunteli puolustusministeri Ash Carteria virkavalatilaisuudessa Valkoisessa talossa helmikuussa 2015. Stephanie Carter on kiistänyt, että olisi kokenut Bidenin lähennelleen häntä tilanteessa.

Yhdysvalloissa varsinkin konservatiivimedia on tarttunut hanakasti Floresin syytöksiin ja nostanut esiin muita tapauksia, joissa Biden on aiemmin ollut läheisessä kontaktissa naisten kanssa kameroiden edessä.

Esimerkiksi entisen puolustusministerin Ash Carterin vaimo Stephanie Carter on jo joutunut kiistämään jyrkästi, että hän olisi kokenut Bidenin lähennelleen häntä vuonna 2015 miehensä virkavalan vannomistilaisuudessa. Carterit ja Bidenit ovat perheystäviä, ja Stephanie Carterin mukaan Biden oli vain hänen tukenaan tunteikkaana ja tärkeänä hetkenä.

  • Katso video tilanteesta alla. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Valokuvia ja videoita Bidenin kanssakäymisistä naisten kanssa on levitetty netissä jo vuosia otsikolla ”karmiva Joe-setä”. Bidenin puolustajien mukaan kyseessä on tämän poliittisten vastustajien ilkeä ylitulkinta Bidenille tyypillisistä välittämisen ja hellyyden osoituksista. Bidenin on myös ylistetty käyttäytyneen aina kunnioittavasti alaisiaan kohtaan ja edistäneen naisten asiaa Yhdysvalloissa politiikallaan merkittävästi.

Bidenin käytös naisia kohtaan on ollut esillä amerikkalaismediassa usein aiemminkin. Sitä on pidetty pääasiassa harmittomana, mutta esimerkiksi Vox-verkkosivuston toimittajan Laura McGannin mukaan ne ajat ovat historiaa ja media tarttuu nyt hanakammin tapauksiin. #Metoo-liikkeen myötä asiaa tarkastellaan uudessa valossa.

– Biden pääsi pälkähästä aiemmin, mutta jos hän haluaa presidentiksi, hän kohtaa painetta tehdä tiliä toimistaan, McGann arvioi.

  • Alla video tilaisuudesta vuonna 2015, jossa Joe Biden otti selfien demokraattisenaattori Richard Blumenthalin tyttären kanssa. Jotkut ovat tulkinneet Bidenin kourineen tytärtä.

Tuoreimmat osastosta