Kommentti: Brexit-prosessista on sivistys kaukana – pian Britannia uhkaa ajautua kaaokseen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kommentti: Brexit-prosessista on sivistys kaukana – pian Britannia uhkaa ajautua kaaokseen

Brexitin kannattajien mielenilmaus Lontoon Westminsterin Parlamenttiaukiolla perjantaina.

Julkaistu: 31.3.2019 22:17

Brexit-prosessista on sivistys kaukana, kirjoittaa erikoistoimittaja Jouko Juonala Lontoosta.

Brexitin kannattajat odottivat pitkään viime perjantaita. Siitä piti tulla Britannian uusi itsenäisyyspäivä. Sampanjapullojen piti poksahtaa auki kello 23 Lontoon aikaa Britannian euroeron kunniaksi.

Brexitiä ei tullut. Parlamenttiaukio Lontoon ytimessä täyttyi tuhansista vihaisista ja pettyneistä ihmisistä. Joku kantoi ruumisarkkua ja halusi haudata sen mukana brittiläisen demokratian.

Viikkoa aiemmin samoilla kaduilla marssi yli miljoona ihmistä, jotka vaativat uutta kansanäänestystä brexitistä ja mahdollisuutta kumota kohta kolme vuotta sitten tehty päätös lähteä unionista. Nämä ihmiset ovat vankasti sitä mieltä, että ero on tuhoisa isku Britannialle ja sen kansantaloudelle.

Parlamenttiaukiosta on tullut poliittisen taistelun näyttämö. Siellä ja parlamentin alahuoneen istuntosalissa, näkyy kuinka riitaisa ja jakautunut Britannia nyt on.

Seuraavan kerran Parlamenttiaukio täyttyy 11.–12. huhtikuuta, kun tässä surullisessa brexit-hankkeessa koittaa uusi kohtalonpäivä. Silloin päättyy Euroopan unionin antama lykkäys eropäivälle, ellei Britannia sitä ennen esitä EU:lle selkeää tietä eteenpäin ja mahdollisesti ano sitä varten uutta lisäaikaa. Jos ratkaisua ei löydy, tulee giljotiini, sopimukseton, äkkiero. Kaikkien laskelmien ja arvioiden mukaan se ei ole kenenkään etu, vaikka kovimman brexitin kannattajat sitä väittävät.

  • Alla olevalla videolla nähdään, miten brexitin kannattajat purkivat pettymystään Lontoossa perjantaina. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Epävarmuus tulevasta ja katkera vääntö ratkaisusta ovat vieneet Britannian syvään poliittiseen kriisiin. Äkkiero aiheuttaisi sen lisäksi vakavan taloudellisen kriisin, ainakin joksikin aikaa. Sen arvellaan johtavan pahimmillaan mellakoihin ja jopa avoimiin levottomuuksiin. Siksi Britannian pitäisi löytää 11. huhtikuuta mennessä ratkaisu, joka kelpaa kaikille, kompromissi. Niinhän sivistysvaltioissa on tapana tehdä. Muutoin Britannia uhkaa ajautua kaaokseen, joka ulottuu Westminsteristä koko maahan.

On vaarallista, jos tämä vanha demokratia antaa valtaa suoralle toiminnalle ja katujen väkijoukoille. Onneton, taitamaton ja kaoottinen brexit-prosessi on vahvistamassa tätä suuntausta, arvioi The Economist -lehti tuoreessa numerossaan.

Britannian parlamentaarinen järjestelmä siirsi Economistin analyysin mukaan demokratian kaduilta kabinetteihin ja alahuoneen istuntosaliin vuonna 1928, kun historiallinen lakimuutos antoi äänioikeuden kaikille täysi-ikäisille, myös naisille. Britanniasta tuli täysi demokratia. Sitä ennen, 1700-luvun lopulta saakka, kansanjoukot velloivat Lontoossa esittäen vaatimuksiaan, usein väkivaltaisin ottein.

Nyt brexit on jakanut ja polarisoinut Britannian historiallisella tavalla. Valtaa voi siirtyä sille riitapuolelle, joka ajaa asiaansa kovaäänisimmin, eikä se ole sivistysvaltion tapa. Myös parlamentti on ajautunut alhaiseen riitelyyn ja puoluepolitikointiin tavalla, joka ei Britanniaa mairittele. Taito tehdä kompromisseja on kadonnut, ja Britannia on yhtäkkiä kääntänyt kelloa vuosisadan tai kaksi taaksepäin.

Käytännön vastuu vastuu umpisolmun avaamisessa ja jännitteiden laukaisemisessa on toimeenpanovaltaa käyttävällä hallituksella.

Tätä kirjoittaessa pääministeri Theresa May pohtii hallituksensa kanssa seuraavaa askelta. Esillä on ollut hänen neuvottelemansa erosopimuksen vieminen alahuoneen äänestykseen neljännen kerran – kolmen tappion jälkeen. Mitä demokratiaa se on?

Sunnuntain britilehdet povaavat Mayn poliittiselle uralle nopeaa loppua. Daily Mailin mukaan May saattaisi ilmoittaa erostaan jo keskiviikkona. The Timesin mukaan hallitus on ajautunut ”kaaokseen”. Vallantavoittelijat teroittavat jo miekkojaan lyödäkseen Mayn maahan, ja Boris Johnsonin nimi nousee pääministeripörssissä esiin yhä useammin. Varjelkoon – Johnsonin nousu valtaan ei taatusti lopettaisi riitelyä.

Jälleen kerran päivät kuluvat kohti seuraavaa deadlinea, eikä kukaan tiedä vieläkään miten brexitissä käy. Jos kompromissi syntyy Britanniassa, vaikkapa Mayn sopimusta pehmeämmästä niin sanotusta Norjan mallista, se olisi tietenkin kaikkien kannalta toivottavaa. Jos taas May väistyisi ja Britannia ajautuisi uusiin parlamenttivaaleihin, pitäisi Britannian saada todella pitkä lisäaika uuden hallituksen muodostamista varten, ja Britannian pitäisi järjestää toukokuun lopussa europarlamentin vaalit. Jos mitään sopua ei synny, tulee äkkiero 12. huhtikuuta. Jos, jos, jos, vielä kerran jos.

Onko tämä demokratiaa? Sivistynyttä tämä ei ainakaan ole. We are not amused.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?