Times: Mayn hallitus lähellä romahdusta

Julkaistu:

Mayn hallitusta uhkaa romahdus, kun sekä brexitiä vaativat että vastustavat ministerit uhkaavat erota.
Kun brittiparlamentaarikot valmistautuvat maanantaina jälleen jatkamaan loputtomilta tuntuvia äänestyksiä erilaisista brexit-vaihtoehdoista uhkaa pääministeri Theresa Mayn hallitusta romahdus, jos hänen johdollaan neuvoteltua, jo kolmesti parlamentin hylkäämää brexit-diiliä ei saada läpi.

Maanantaina äänestetään Norjan kaltaisesta tulliliitosta EU:n kanssa sekä ehdotuksesta järjestää uusi kansanäänestys brexitistä. Tulokset eivät sido Mayta, mutta jos May ei hyväksy jommankumman vaihtoehdon mahdollisista voittoa, niin kansanedustajat ovat uhanneet ajaa päätöksen pakolla läpi lainsäädäntöteitse.

The Times kirjoitti sunnuntaina, että osa hallituksen ministeristä piti lauantaina hätäkokouksen, jossa he päättivät erota, mikäli May suostuu joko ehdotettuun tulliunioniin tai ehdottaa osallistumista EU-vaaleihin toukokuussa.

Erouhkaus toimitetaan pääministerille tänään.

Yli puolet Mayn konservatiivipuolueen edustajista, 170 kansanedustajaa ja ministeriä, ovat allekirjoittaneet aiemmin kirjeen, jossa he vaativat Mayta puoltamaan kovaa brexitiä pehmeämmän vaihtoehdon sijaan. Siinä myös vaaditaan, että Britannia jättää EU:n 22. toukokuuta, mihin saakka brexitille on myönnetty lisäaikaa.

Toisaalta ainakin kuusi ministeriä on uhannut erota, mikäli May suostuu kovaan brexitiin ilman sopimusta EU:n kanssa.