Banksyn ”enteellinen” teos 10 vuoden takaa herättää kysymyksiä brexit-sotkun keskellä: ”Naurakaa nyt kun voitte”

rac

Julkaistu:

Kansanedustajat simpansseina esittävä Banksyn maalaus esille brexit-sotkun keskellä.
Kuuluisan katutaiteilija Banksyn simpanssiaiheinen maalaus Britannian parlamentista asetettiin esille perjantaina, jolloin Britannian EU-eron eli brexitin piti tapahtua. Banksyn suurin kankaalle maalattu teos on esillä taiteilijan kotikaupungissa Bristolin Museum & Art Galleryssa.

4 x 2,5 -metrinen maalaus kuvaa Britannian parlamentin alahuonetta, joka on täynnä toistensa kanssa kiisteleviä simpansseja. Brexit on toistaiseksi vähintään lykkääntynyt, koska brittipoliitikot eivät ole päässeet sopuun brexit-ratkaisuista.

Banksy itse julkaisi Instagramissa kuvan maalauksesta kertoen tehneensä sen 10 vuotta sitten. Teos on lainassa yksityisestä kokoelmasta.

– Naurakaa nyt kun voitte, sillä jonain päivänä kukaan ei saata olla enää vastuussa, Banksy kirjoitti ilmeisesti viitaten maan poliittisen tilanteen takalukkoon.

– Maalauksen tekemisestä on kulunut kymmenen vuotta ja se on nyt jopa ajankohtaisempi kuin silloin. Osasiko Banksy nähdä asiat etukäteen? Tiesikö hän työn maalatessaan, että jotain voi tapahtua, museon kuraattori Yoma Smith pohti teoksen herättämiä kysymyksiä BBC:lle.