Ukrainan vaaleissa ei voi äänestää Venäjällä – vaihtoehdoksi tarjolla Helsinki, Tbilisi tai Nur-Sultan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ukrainan vaaleissa ei voi äänestää Venäjällä – vaihtoehdoksi tarjolla Helsinki, Tbilisi tai Nur-Sultan

Ukraina ei avannut Venäjälle yhtään äänestyspaikkaa, minkä vuoksi Helsingin suurlähetystön äänestysaluetta laajennettiin Kaliningradista aina Uralille asti.

Pikkutyttö sai pudottaa äitinsä äänestyslapun Kiovassa sunnuntaiaamuna, kun presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen äänestys oli alkanut.­

31.3.2019 10:02

Venäjällä asuvat Ukrainan kansalaiset joutuvat matkustamaan pitkän matkan vaaliuurnille, mikäli he haluavat äänestää kotimaansa presidentinvaaleissa tänään sunnuntaina.

Ukraina ei nimittäin avannut Venäjälle yhtä ainutta äänestyspaikkaa omaan suurlähetystöönsä eikä konsulaatteihinsa. Päätöstä perusteltiin sillä, että vaaleja ei voi järjestää turvallisesti maassa, joka aloitti sotilaallisen aggression Ukrainaa kohtaan keväällä 2014.

Ukrainan Helsingin-suurlähetystön nettisivuilta käy ilmi, että maan Moskovan suurlähetystöön ja Pietarin konsulaattiin rekisteröidyt ukrainalaiset on siirretty vaaleja varten Helsingin-suurlähetystön piiriin.

Kaikkineen Helsingin suurlähetystön äänestyspiiri ulottuu vaalien aikana niihin ukrainalaisiin, joilla on pysyvä asuinpaikka Venäjän pohjois- ja keskiosissa aina Kaliningradista Uralille asti.

Ukrainan Helsingin-lähetystöstä kerrottiin IS:lle, että muutamat kymmenet Venäjällä asuvat ukrainalaiset ovat olleet etukäteen yhteydessä suurlähetystöön ja ilmoittaneet aikeistaan tulla äänestämään.

Venäjällä asuvat ukrainalaiset pääsevät Suomeen ilman viisumia siinä tapauksessa, että heillä on Ukrainan biometrinen passi. Mitään suurta väentulvaa lähetystöön ei kuitenkaan odoteta, sillä äänestäjä joutuu maksamaan matkansa itse.

Mielipidetiedusteluissa ensimmäisen kierroksen voittoa povataan tv-koomikko Volodymyr Zelenskylle.­

Venäjällä asuu tai oleskelee yhteensä reilut pari miljoonaa ukrainalaista. Heistä suurin osa asuu Venäjällä väliaikaisesti, joten heille on järjestetty myös mahdollisuus käyttää äänioikeuttaan vakituisella asuinpaikallaan Ukrainassa.

Venäjän mediassa on esitetty äänestyspaikkojen sulkemisen johdosta kritiikkiä lähinnä siksi, että Itä-Ukrainan sodan vuoksi Venäjälle paenneet ukrainalaiset eivät nyt käytännössä pysty äänestämään. Näin on epäilty, että Kiova yrittäisi vaikuttaa vaalien lopputulokseen sulkemalla pois venäläismielisiä kansalaisiaan.

Ukrainan ulkoministeri Pavlo Klimkin ilmoitti kuitenkin julkisuuteen, että todellisuudessa Venäjän äänestyspaikkojen sulkeminen ei ole niin dramaattinen teko kuin se alkujaan voi kuulostaa.

– Edellisissä presidentinvaaleissa kaikilla Venäjän äänestyspaikoilla kävi yhteensä 1 100 ukrainalaista äänestämässä. Joten ei kannata manipuloida asiaa niin, että miljoonilta ukrainalaisilta olisi viety äänestysmahdollisuus, Klimkin sanoi uutistoimisto Interfaxin mukaan.

Ukrainan istuva presidentti Petro Poroshenko tapasi kannattajiaan lauantaina Kiovassa.­

Ukrainan ulkoministeriön konsuliosaston johtajan Sergei Pogoreltsevin mukaan Venäjällä asuu vakituisesti noin 30 000 Ukrainan kansalaista. Heille on järjestetty korvaava mahdollisuus käyttää äänioikeuttaan maan suurlähetystöissä joko Suomessa, Georgiassa tai Kazakstanissa.

Pogoreltsev kertoi RBK-uutissivuston mukaan, että noin 19 000 Venäjällä asuvaa ukrainalaista kuuluu Helsingin suurlähetystön äänestyspiiriin. Tbilisin alaisuudessa on puolestaan noin 8 000 ukrainalaista äänestäjää ja Nur-Sultanin eli entisen Astanan äänestyspiiriin kuuluu noin 3 000 Venäjällä asuvaa ukrainalaista.

Entinen pääministeri Julia Tymosheko taistelee pääsystä toiselle kierrokselle. Joidenkin mielipidetutkimusten mukaan hänellä saattaisi olla mahdollisuus ohittaa istuva presidentti Petro Poroshenko.­

Ukraina kieltäytyi myös hyväksymästä venäläisiä vaalitarkkailijoita presidentinvaaleihin. Klimkinin mukaan syy tälle on selvä.

– Tarkkailijat, jotka edustavat hyökkääjämaata, joka on rikkonut kansainvälisen oikeuden periaatteet kaikilla mahdollisilla ja mahdottomilla tavoilla, eivät voi olla tarkkailemassa demokraattisia vaaleja.

Klimkinin mukaan venäläiset tarkkailijat eivät olisi tulleet Ukrainaan demokratian edun nimissä, vaan ajamaan Venäjän erilaisten erikoispalvelujen etuja.

Lue lisää: Tv-koomikko johtaa presidenttikisaa – Ukraina äänestää sunnuntaina

Ukrainan presidentinvaaleissa on yhteensä 39 ehdokasta.

Etukäteen ennakkosuosikiksi on noussut tv-koomikko Volodymyr Zelensky, jonka ennustetaan voittavan ensimmäisen kierroksen. Kakkospaikasta taistelevat istuva presidentti Petro Poroshenko ja entinen pääministeri Julia Tymoshenko.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?