Brittimedia: Theresa May yrittää saada neljännen brexit-äänestyksen

Julkaistu:

Britannian pääministeri Theresa May ja hänen kabinettinsa etsivät keinoja, joilla EU-erosopimus voitaisiin tuoda maan alahuoneen äänestykseen neljännen kerran, uutisoi brittimedia.
Viimeksi perjantaina maan parlamentti hylkäsi Mayn neuvotteleman erosopimuksen äänin 344–286. May sanoi pian äänestyksen jälkeen, että Britannia tarvitsisi vaihtoehtoisen tien etenemiseen, kertoo muun muassa BBC.

Kyseessä oli jo kolmas kerta, kun sopimus hylättiin.

Maa on näin suuntaamassa kohti sopimuksetonta eroa, jos se ei keksi muuta suunnitelmaa. Uuteen eropäivään on aikaa kaksi viikkoa. Jos sopimus olisi hyväksytty, ero olisi tapahtunut toukokuussa hallitusti.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk kertoi heti tuloksen selvittyä Twitterissä, että hän on kutsunut koolle EU-johtajien hätäkokouksen, joka pidetään 10. huhtikuuta. EU:n mukaan todennäköisin vaihtoehto on nyt Britannian ero yhteisöstä ilman sopimusta.

Britannian parlamentissa äänestetään lisäksi taas maanantaina joukosta neuvoa-antavista brexit-vaihtoehdoista. Viime kerralla mikään brexit-vaihtoehdoista ei kerännyt taakseen enemmistöä. Eniten kannatusta sai tulliliitto EU:n kanssa ja kansanäänestys mistä tahansa sopimuksesta.

Tulliliitto mahdollistaisi sen, että yritykset ja tavarat voisivat liikkua EU:n alueella ilman tarkastuksia ja maksuja.