Zuzana Caputova on Slovakian ensimmäinen naispresidentti – korruption vastaista aktivistia verrattu Ranskan Macroniin

Slovakiassa presidentiksi nousee maan hallituksen näkyvä kriitikko ja korruption vastainen aktivisti Zuzana Caputova.

Zuzana Caputovasta on tulossa Slovakian presidentti.

31.3.2019 1:41

Caputova sai 58 prosenttia äänistä. Caputovasta on tulossa samalla maan ensimmäinen naispresidentti.

Caputovan lisäksi toisella kierroksella oli ehdokkaana maan nykyinen EU-komissaari, komission varapuheenjohtaja Maros Sefcovic.

52-vuotias Sefcovic kertoi toimittajille onnitelleensa Caputovaa ja suunnitteli lähettävänsä tälle kukkia.

– Slovakian ensimmäinen naispresidentti ansaitsee kukkakimpun, hän sanoi.

Caputovaa on verrattuna Ranskan Macroniin

Liberaalia ja EU-myönteistä PS-puoluetta edustava Caputova on kampanjoinut iskulauseella "Nouse pahuutta vastaan". Caputova on poliittinen noviisi ja hän sanoi aiemmin, että hänen kampanjansa osoitti, että arvot kuten humanismi, solidaarisuus ja totuus ovat tärkeitä yhteiskunnalle.

Caputova oli mukana laajoissa mielenosoituksissa sen jälkeen, kun korruptiota tutkinut toimittaja Jan Kuciak ja tämän kihlattu ammuttiin viime vuonna. Tapaus ravisutti Slovakiaa ja herätti kysymyksiä maan poliittisesta korruptiosta ja lehdistönvapaudesta.

Caputova valmistelee lisäksi Italian mafian ja slovakialaisten politiikkojen väitetyistä yhteyksistä kertovan tarinan julkaisua.

Caputovaa on verrattu Ranskan presidenttiin Emmanuel Macroniin, ulkopuoliseen, joka pyyhälsi valtaan uudistusmielisellä ohjelmalla. Mutta jotkut asiantuntijat katsovat, että molempien poliittiset ohjelmat sisältävät ympäripyöreitä hahmotelmia, jotka saattavat johtaa suuren pettymyksen.

– Caputova kuten Macron on symboli epämääräisesti määritellystä toivosta, luonnehtii poliittinen analyytikko Juraj Marusiak.

Vaalin ensimmäisellä kierroksella Caputova sai reilun 40 prosentin kannatuksen. Sefcovic puolestaan sai vajaat 19 prosenttia äänistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?