Tämän takia brexit-sopu on mennyt mahdottomaksi – viisi erilaista syytä, miksi diiliä vastustetaan

Julkaistu:

Pääministerin brexit-sopimus on torjuttu parlamentissa kolme kertaa.
Britannian parlamentin alahuone tyrmäsi perjantaina kolmannen kerran pääministeri Theresa Mayn esittelemän brexit-sopimuksen. Sopimus kaatui luvuin 286-344.

Sopimusta vastaan äänesti 34 Mayn oman puolueen eli konservatiivien kansanedustajaa, suurin osa oppositiossa olevan työväenpuolueen kansanedustajista, kaikki Skotlannin kansallispuolueen, liberaalidemokraattien, konservatiivien ja työväenpuolueen kapinoivista kansanedustajista koostuvan ryhmän, walesilaisen Plaid Cymrun ja Pohjois-Irlannin demokraattisen unionistipuolueen kansanedustajista. Sopimusta vastaan olivat myös suurin osa itsenäisistä kansanedustajista ja vihreiden ainoa kansanedustaja.

Vaikka sopimusta vastustettiin yli puoluerajojen, vastustuksen syyt vaihtelevat suuresti. IS tiivisti, minkä takia brexit-sopimusta vastustetaan.

Ei takaa tulliliittoa EU:n kanssa

Työväenpuolueen mukaan ongelmana Mayn sopimuksessa on se, ettei se takaa tulliliittoa Euroopan unionin kanssa. Puolue näkee tulliliiton elintärkeänä, koska sen avulla brittiyritykset voivat helposti myydä tuotteitaan Euroopan markkinoilla. Puolue pelkää, että ilman tulliliittoa lukuisat työpaikat Britanniassa voivat olla vaakalaudalla.


Plaid Cymrun mukaan puolue ei voi tukea sopimusta, joka veisi Britannian pois tulliliitosta EU:n kanssa ja EU:n sisämarkkinoilta.

Pohjois-Irlannin mahdollinen erityisasema

Jos Mayn sopimukseen kirjatun siirtymäajan aikana ei päästäisi yhteisymmärrykseen EU:n ja Britannian tulevasta suhteesta, voimaan astuisi backstop-menettely. Käytännössä kova raja Irlannin ja Pohjois-Irlannin välillä vältettäisiin, kun Pohjois-Irlanti jäisi osin EU:n sisämarkkinoille ja koko Britannia osaksi tulliliittoa. Etenkin DUP:n mielestä järjestely on kestämätön.

– Mieluummin jäisin Euroopan unioniin ja pysyisin siinä kuin ottaisin riskin Pohjois-Irlannin asemaa koskien. Niin vahvasti tunnen kuningaskunnasta, DUP:n varapuheenjohtaja Nigel Dodds sanoi BBC:n haastattelussa.

DUP haluaa Britannian lähtevän Euroopan unionista, mutta Pohjois-Irlannin ei haluta joutuvan erilaiseen asemaan muun Britannian kanssa.
Myös työväenpuolueen mukaan Pohjois-Irlannin backstop-menettelyn mukainen asema uhkaisi ajaa Britannian muodostamat maat erilleen. Sopimuksessa ei mainita Skotlantia tai Walesia ollenkaan.


Backstop-menettelyn kesto

Paitsi että backstop-menettelyn myötä Pohjois-Irlanti jäisi osin EU:n sisämarkkinoille muun Britannian jäädessä ulkopuolelle, menettelylle ei ole kirjattu päättymispäivää eikä Britannia voi yksipuolisesti vetäytyä siitä. DUP ja kovaa brexitiä kannattavat konservatiivit pelkäävät, että järjestely voisi kestää hamaan tulevaisuuteen. Kovaa brexitiä kannattavat konservatiivit ovat sanoneet haluavansa mieluummin jopa sopimuksettoman brexitin kuin sellaisen brexitin, jossa riskinä on tulliliittoon ja osin sisämarkkinoille jääminen.


Brexitistä pitäisi äänestää uudestaan

Konservatiivien ja työväenpuolueen kapinoivista kansanedustajista koostuva ryhmä on vaatinut toista kansanäänestystä brexitistä. Change UK -nimellä puolueeksi rekisteröityvä ryhmä vaati kansanäänestystä heti perjantaisen äänestyksen ratkettua.

– Ainoa tapa ratkaista tämä umpikuja on kansanäänestys, ryhmän johtajaksi valittu Heidi Allen sanoi parlamentissa.

Pääministeri Theresa May on toistuvasti torjunut toisen kansanäänestyksen mahdollisuuden.


Brexitiä vastustetaan ylipäätään

Skotlannin kansallispuolue SNP ja liberaalidemokraatit vastustavat brexitiä ylipäätään. Puolueet ovat vaatineet brexitin perumista, mutta tyytyisivät myös toiseen kansanäänestykseen.

– Pitkää lykkäystä brexitiin tarvitaan selkeästi nyt ja kansanäänestys on paras tapa saada Euroopan johtajat hyväksymään se, Liberaalidemokraattien johtaja Vince Cable twiittasi.

Cablen mukaan kansanäänestyksessä olisi voitava äänestää myös EU:ssa pysymisen puolesta.

SNP:tä syytettiin tekopyhyydestä keskiviikon suuntaa antavan äänestyksen jälkeen, kun puolueen kansanedustajat äänestivät tulliliittoa koskenutta ehdotusta vastaan. SNP:n johtaja, Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon antoi kuitenkin ymmärtää Twitterissä, ettei SNP:n kantaa välttämättä ole lyöty lukkoon.

– Alahuoneen pitää maanantaina palata löytämään tie eteenpäin. Toivon, että se on, että asia laitetaan taas kansan käsiin ja/tai perutaan artikla 50 (brexit), mutta SNP tekee töitä muiden kanssa löytääkseen parhaimman mahdollisen vaihtoehdon.