Vihaiset ja pettyneet brexitin kannattajat lähtivät kadulle – kansallislauluun yhtyi humalainen kuoro: ”F**k the EU”

rac

Julkaistu:

IS seurasi, kun Lontoon parlamenttiaukio täyttyi perjantaina brexitin kannattajista – eivätkä he olleet tyytyväisiä uuteen sekaannukseen.
Itsenäisyyspuolue Ukipin eurokansanedustaja Gerard Batten pauhasi perjantai-iltana hyvin vastaanottavaiselle yleisölle Lontoon ytimessä. Hän ennusti pääministeri Theresa Mayn nopeaa kaatumista.

– Britanniassa on edessä vaalit nopeammin kuin kuvitellaankaan, Batten huusi mikrofoniin.

– Me asetamme ehdokkaita jokaiseen vaalipiiriin, ja jokainen ehdokas on brexit-ehdokas!

Batten, ja koko yleisö, sulatteli Britannian parlamentin muutama tunti aiemmin tekemää äänestyspäätöstä, joka hylkäsi Mayn neuvotteleman brexit-sopimuksen kolmannen kerran. Tai oikeastaan vain osan siitä – ainoastaan erosopimuksen, kun Britannian ja EU:n tulevaa suhdetta koskeva poliittinen julistus jäi päätöksen ulkopuolelle.

Brexit ei edennyt taaskaan. Britit ovat taas kuin Lontoon sumussa.

Mielialat Westminsterin brexit-mielenosoituksessa olivat sen mukaisia. Kärsimättömiä ihmisiä, kyllästyneitä, heitä siellä oli.

Staffordista Lontooseen tullut Lee Chilton kuunteli Battenin epistolaa. Chilton kertoi olevansa Ukipin kannattaja ja vaativansa brexitiä, jota ei ole tullut, vaikka kansanäänestyksestä on jo kohta kolme vuotta.

– Minulle brexitissä ei ole kyse rahasta, vaan suvereniteetista. Emme halua olla tilivelvollisia Euroopan unionille, Chilton sanoi.


Chilton esitti mielipiteensä rauhallisesti, selkeästi ja selvin päin.

– May on huonoin pääministeri minun elinaikanani. Tony Blair kyllä pääsee lähelle.
Mielenosoituksessa oli paljon Chiltonin kaltaisia, ihan perusjärkeviä ihmisiä, mutta sitten oli niitä toisenlaisiakin brittejä. Moni juoppolalli hoilasi Chiltonin vieressä, kun kaiuttimista alkoi soida God Save the Queen. Meininki oli välillä yhtä alkoholinhuuruista kuin suomalaisessa vapussa. Väkivalta ei näkynyt, eikä nujakointia. Poliisin läsnäolo oli vahva.

– Fuck the EU, joku huusi.
Allan Coote kantoi mielenosoituksessa puista ristiä ja kertoi uskovansa kristillisiin arvoihin, joille Yhdistynyt kuningaskunta perustuu.

– Emme halua muiden, vieraita arvoja edustavien ihmisten ylittää rajojamme ja tulla käyttämään resurssejamme, Coote sanoi.


Pohjois-Devonista tullut ammattikalastaja Tony Rutherford kuului mielenosoittajien rauhalliseen ryhmään. Hänen kotikylässään ei ole puoleen vuoteen ollut enää yhtään aktiivista kalastusalusta – kaikki ovat lopettaneet. Vesillä on vieraita aluksia EU-maista, jotka eivät Rutherfordin mukaan harjoita kestävää kalastusta.

– Me haluamme takaisin sen, meidän maallemme kuuluu, ja meidän teollisuudellemme, Rutherford sanoi.

– Meren kalastaminen kuolleeksi ei ole oikein.

Järkevä argumentti sekin.


Illan huomiota herättävimmän asun mielenosoitukseen oli valinnut Claire Bentley-Smith. Hän esitti naiseksi muuttunutta Britanniaa – myyttistä jumalatarhahmoa – kypärä päässä ja kilpi kädessä, valmiina torjumaan kaikki ulkoiset uhkat.

– Britannia on brittiläisen hengen ruumiillistuma, Bentley-Smith selitti.


– Tämä on ollut fantastinen päivä. Luulen, että kaikki ovat aika voimaantuneita, vaikka emme saaneet brexitiä. Olimme valmistautuneet suuriin juhliin, mutta niitä ei tullut.

Niin – perjantai oli alkuperäinen brexit-päivä, 29. maaliskuuta. Seuraava deadline on 12. huhtikuuta, ja brexit on silloin sopimukseton ja kova, ellei Britannia ennen sitä pysty osoittamaan EU:lle vaihtoehtoa.

Bentley-Smith ainakin tiesi, missä hän silloin on: parlamenttiaukiolla.

– Me tulemme kaikki silloin takaisin.