Suomalainen ”Isis-vaimo” Sanna lähettää äidilleen avunpyynnön tukalalta leiriltä Syyriasta: ”Haluamme tulla takaisin Suomeen”

Syyriaan reilu neljä vuotta sitten perheensä kanssa lähtenyt 47-vuotias suomalaisnainen toivoo tuoreessa lehtihaastattelussa pääsevänsä lapsineen kotiin.

29.3.2019 20:50

Syyriaan terrorijärjestö Isisin alueelle reilu neljä vuotta sitten lähtenyt suomalainen Sanna on Al-Holin leirillä Koillis-Syyriassa, naisen tavannut National Geographic uutisoi. Haastattelussa Sanna kertoo haluavansa takaisin Suomeen.

– Haluan sanoa äidilleni, ole kiltti ja ota yhteyttä Punaiseen Ristiin tai hallitukseen tai johonkin, jotta meidät viedään täältä pois. Haluamme tulla takaisin Suomeen ja elää siellä. Olen ollut (täällä) 4,5 vuotta. Minulla on neljä lasta. Nyt kadun, että tulin tänne, koska tämä ei todella ole mukavaa. En halua enää tätä, mutten voi muuttaa historiaa, Sanna kertoo.

Sanna kertoo saaneensa neljännen lapsensa Syyriassa. National Geographiac kertoo myös, että Sannan 13-vuotias esikoinen on naimisissa.

Sanna

Sannan löysi Syyriasta CNN:n toimittaja maaliskuun alussa. Voit katsoa haastattelun yllä olevalta videolta.

Yhdysvaltojen johtaman liittouman tukemat SDF-joukot kertoivat vallanneensa Isisin viimeisen vallanlinnakkeen Itä-Syyriassa, Baghuzin kylän Irakin rajan läheisyydessä, viime viikolla. SDF kertoi tuolloin, että Syyria oli ”puhdistettu Isis-taistelijoista”.

Isisin ajautuessa ahtaalle Al-Holin leirin asukasmäärä on räjähtänyt. Vielä joulukuussa leirillä oli noin 9 000 ihmistä. Tällä hetkellä leirissä on yli 72 000 ihmistä, joista 12 000 on ulkomaalaisia The New York Times uutisoi. Leiristä on tullut ahdas eikä telttoja ole ollut riittävästi kaikille, joten jotkut joutuvat nukkumaan varastoissa muiden kanssa. Myös ruoasta, polttoaineesta, lääkkeistä ja juomavedestä on pulaa.

Naisia ja lapsia Al-Holin leirillä. Monet taisteluja paenneista ovat Isis-taistelijoiden perheenjäseniä.

The New York Timesin toimittaja pääsi poikkeuksellisesti tutustumaan leirin ulkomaalaisille tarkoitetun alueen oloihin torstaina. Leirille ei juuri ole päästetty toimittajia.

– Heidän vaatteensa ovat likaisia, helmat ja kengät aivan mudassa. Monet taaperot yskivät ja heidän nenänsä vuotavat. Muut lapset myivät keksejä ja limua, joita heidän sukulaisensa olivat onnistuneet tuomaan tai seisoivat pitkissä jonoissa odottaen ruokaa, vettä ja polttoainetta generaattoreita varten, leiristä kerrotaan.

Nainen kantaa avustuslaatikkoa.

Vaikka Isisin tappioista huolimatta moni naisista uskoo vielä terrorijärjestön aatteeseen, monet myös katuvat Syyriaan lähtöä ja toivovat apua kotimailtaan.

– Oletko Ruotsin Punaisesta Puolikuusta, eräs nainen kysyi toimittajalta.

Avustusjärjestö IRC:n mukaan ainakin 140 ihmistä, joista suurin osa lapsia, on kuollut matkalla Al-Holiin tai pian sinne saapumisen jälkeen, AFP kertoo. Uutistoimiston toimittaja tapasi Al-Holin leirillä useita syyrialaisia ja ulkomaalaisia.

– Me emme voi jäädä tänne, meillä ei ole ruokaa eikä rahaa, nuori saksalaisnainen Romina Scheer sanoi.

– Haluamme mennä kotiin.

Jotkut leirin ulkomaalaisista asukkaista haluaisivat palata kotiin, mutta osa Isisin ideologiaan yhä uskovista asuisi mieluummin Syyriassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?