Mayn brexit-sopimus kaatui jo kolmannen kerran – ”On lähes varmaa, että Britannian täytyy järjestää europarlamenttivaalit” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Mayn brexit-sopimus kaatui jo kolmannen kerran – ”On lähes varmaa, että Britannian täytyy järjestää europarlamenttivaalit”

BBC:n mukaan Britannialla on perjantaisen brexit-äänestyksen jälkeen kolme vaihtoehtoa. EU:ssa arvioidaan, että niistä todennäköisin on Britannian sopimukseton äkkilähtö unionista.

29.3.2019 18:05

Britannian parlamentissa käytiin ratkaiseva brexit-äänestys perjantaina. Kun pääministeri Theresa Mayn ehdotus äänestettiin nurin luvuin 286–344, on BBC:n mukaan edessä kolme vaihtoehtoa.

Mayn konservatiiveista brexitiä vastaan äänesti 34 edustajaa. Lisäksi sopimusta vastusti työväenpuolue lähes kokonaisuudessaan sekä Pohjois-Irlannin unionistipuolue DUP.

Ensimmäinen vaihtoehto on sopimukseton äkkiero EU:sta, joka tapahtuisi 12. huhtikuuta. Tähän on aikaa ainoastaan 14 päivää ja vaihtoehtoa on vastustettu parlamentissa.

– Se ei ole riittävän pitkä aika päästä sopuun, säätää lakeja ja ratifioida sopimus. Ja lisäksi parlamentti on sitä mieltä, ettei lähtöä ilman sopimusta sallita, pääministeri sanoi Guardianin kokonaan julkaisemassa lausunnossaan.

May muistutti lisäksi, että EU on tehnyt selväksi, ettei sopimusta ehditä rukata uuteen uskoon ennen huhtikuun 12. päivää niin, että kaikki 27 jäsenmaata hyväksyisivät sen.

Toinen vaihtoehto BBC:n kaaviossa olisi vetää liinat kiinni ja perua brexit, jota niukka enemmistö kansasta kannatti kesäkuussa 2016 järjestetyn kansanäänestyksen tuloksen perusteella.

Mayn lausunto antoi kuitenkin ymmärtää tähtäävänsä kolmanteen vaihtoehtoon, joka tarkoittaa pidempää lykkäystä brexitille, eli käytännössä sitä, että Britannia järjestää eurovaalit.

– Meidän on nyt löydettävä vaihtoehtoinen tie eteenpäin. On myös lähes varmaa, että Britannian täytyy järjestää europarlamenttivaalit, May sanoi.

Pääministerin mukaan parlamentti jatkaa asian käsittelyä maanantaina, jolloin äänestetään uusista, vaihtoehtoisista suunnitelmista. Mayn lausunnosta paistoi kuitenkin epätoivo.

– Arvoisa puhemies, pelkään, että olemme saavuttaneet tämän prosessin rajat tässä parlamentissa. Parlamentti on hylännyt sopimuksettoman eron. Se on hylännyt myös vaihtoehdon brexitin perumisesta. Keskiviikkona se hylkäsi kaikki sopimuksen variaatiot ja tänään se hylkäsi vetäytymissopimuksen.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk kertoi heti äänestystuloksen selvittyä Twitterissä kutsuneensa koolle EU-johtajien hätäkokouksen, joka pidetään 10. huhtikuuta.

EU:n mukaan todennäköisin vaihtoehto on nyt Britannian ero yhteisöstä ilman sopimusta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?