Homosuhteista rangaistaan kuoliaaksi kivittämällä, varas menettää kätensä – Brunein uusi rikoslaki sai George Clooneyn vaatimaan hotelliboikottia - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Homosuhteista rangaistaan kuoliaaksi kivittämällä, varas menettää kätensä – Brunein uusi rikoslaki sai George Clooneyn vaatimaan hotelliboikottia

Maailmalla on otettu järkytyksellä vastaan uutiset Brunein sulttaanikunnan uudesta rikoslaista, joka astuu voimaan ensi keskiviikkona.

29.3.2019 13:36

Ihmisoikeusjärjestöt ovat reagoineet kauhulla uuteen rikoslakiin, joka astuu pian voimaan Kaakkois-Aasiassa, Borneon saarella sijaitsevassa Brunein sulttaanikunnassa. Ensi keskiviikosta lähtien homoseksistä ja aviorikoksesta rangaistaan maassa kivityskuolemalla tai kuoliaaksi ruoskimisella.

Varkaudesta kiinni jääminen puolestaan johtaa uuden lain perusteella oikean käden amputoimiseen. Ja jos samaan rikokseen syyllistyy vielä toistamiseen, amputoidaan varkaalta myös vasen jalka.

Uuden rikoslain on kerrottu olevan osa Brunein itsevaltaisen sulttaanin Hassanal Bolkiahin visiota, jolla hän pyrkii muuttamaan maataan kulttuurillisesti islamistisempaan suuntaan.

Uusi rikoslaki koskee ainoastaan muslimeja, joita on Brunein reilusta 400 000 asukkaasta kaksi kolmasosaa. Ankaria rangaistuksia sovelletaan myös alaikäisiin.

– Näin julmien ja epäinhimillisten rangaistusten laillistaminen on jo itsessään tyrmistyttävää, sanoi ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Brunein-tutkija Rachel Chhoa-Howard keskiviikkona julkaistussa tiedotteessa.

– Joitakin näistä mahdollisista ”rikoksista” ei pitäisi määritellä rikokseksi ensinkään, kuten vapaaehtoista seksiä kahden samaa sukupuolta olevan aikuisen välillä, Chhoa-Howard lisäsi.

”Tämä on omassa luokassaan”

Valtionjohtajista muun muassa Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz on vaatinut Brunein sulttaania ja pääministeriä Hassanal Bolkiahia peruuttamaan uusien rangaistusten käyttöönoton.

Torstaina kritisoijien joukkoon liittyi aktivistinakin tunnettu Hollywood-tähti George Clooney, jonka mielipidekirjoituksen aiheesta julkaisi Deadline-verkkolehti.

– Uutisvyöryssä, joka kertoo maailman luisusta taaksepäin autoritäärisyyteen, tämä on omassa luokassaan, Clooney kirjoitti.

Hän kehotti lukijoitaan liittymään mukaansa boikotoimaan yhdeksää Brunein investointiviraston omistamaa luksushotellia, jotka sijaitsevat muun muassa Los Angelesissa, Lontoossa ja Pariisissa.

– Joka kerta kun yövymme, kokoustamme tai aterioimme näissä hotelleissa, panemme rahaa suoraan taskuihin näille miehille, jotka valitsevat kivittää ja ruoskia kuoliaaksi omia kansalaisiaan sen vuoksi, että he ovat homoja tai heitä syytetään aviorikoksesta, Clooney muistutti.

Laki säädettiin jo viisi vuotta sitten

Keskiviikkona voimaan astuva uusi rikoslaki herätti kansainvälistä huomiota jo vuonna 2014, jolloin sen säätämisestä ilmoitettiin. Lain täytäntöönpano on kuitenkin ollut hidasta, kertoi muun muassa Washington Post.

Homoseksuaalisuus on ollut laitonta Bruneissa jo Britannian siirtomaa-ajoista lähtien, mutta uutta on se, että siitä rangaistaan vastaisuudessa kuolemalla. Brunei on ensimmäinen maa Itä-Aasiassa, joka on ottanut käyttöön islamilaisen sharia-lain tiukan tulkinnan rikosten suhteen.

Kaakkois-Aasian tutkijan Brian Hardingin mukaan kansainvälisen maineen vaaliminen on Brunein johdolle tärkeää. Sulttaani Hassanal Bolkiah (vas.) tapasi keskiviikkona Vietnamin presidentin Nguyen Phu Trongin Hanoissa.

Washington Postille asiaa kommentoineen Kaakkois-Aasian tutkijan Brian Hardingin mukaan saattaa olla kuitenkin kokonaan toinen asia, sovelletaanko uusia rangaistuksia todella käytännössä.

– On erittäin kyseenalaista, toteutetaanko näitä säälimättömiä lakeja. Bruneilla on ollut tosiasiassa käytössä kuolemanrangaistuksen kielto, ja se välittää kansainvälisestä imagostaan. Pelkästään se, että tällaisia lakeja on kirjoissa, ei kuitenkaan auta parantamaan sen kansainvälistä imagoa sen lisäksi, että ne ovat moraalisesti kauhistuttavia, Harding sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?