Kommentti: Alkuperäinen brexitin kohtalonpäivä koitti, erilaisena kuin piti – Britannian suunta on kiinni kahdestakymmenestä eurokriitikosta

Julkaistu:

Kohtalonpäivä koitti – mutta se on erilainen kuin piti, kirjoittaa erikoistoimittaja Jouko Juonala.
Aamusumu hälveni Doverin kallioilla aamulla perjantaina, 29. maaliskuuta 2019. Kirkastuva päivä paljasti kaupungin vanhan katedraalin tornit ja pitkät peribrittiläiset asuintalojen rivit. Kaunista, ja jotenkin kohtalokasta, jos niin haluaa sisimmässään tuntea.

Tänään sen piti tapahtua: Britannian oli määrä erota Euroopan unionista. Tätä päivää oli odottanut ne yli 17 miljoonaa brittiä, jotka äänestivät euroeron puolesta kesäkuussa 2016 – elleivät sitten ole muuttaneet mieltään tuon kuuluisan brexit-kansanäänestyksen jälkeen.

Eroa ei tullut. Tuli vain jälleen uusi poliittisen taistelun päivä Westminsterissä.

Mutta mitä on tapahtunut lähes kolmen vuoden aikana? Pääministeri Theresa Mayn hallitus ja Euroopan unioni solmivat erosopimuksen, joka ei ole kelvannut kenellekään Britanniassa. Jatkuva taistelu parlamentin alahuoneessa on repinyt puolueita hajalle. Mayta on yritetty kaataa konservatiivipuolueen sisältä, mutta hämmästyttävää kestävyyttä ja jääräpäisyyttä osoittaen pääministeri on pitänyt kiinni sopimuksestaan.

On jotakin suurta symboliikkaa siinä, että May yrittää saada puolet sovitusta läpi parlamentin alahuoneessa tänään perjantaina. Pelkän erosopimuksen, ilman Britannian ja EU:n tulevaa suhdetta käsittelevää poliittista julistusta. Tänään on viimeinen koitos - ennen seuraavaa.

Tilanne on nyt tämä: Jos erosopimus hyväksytään, Britannia saa lykkäyksen brexitiin toukokuun 22. päivään saakka. Jos ei hyväksytä, lykkäys päättyy 11. huhtikuuta, ja ero astuu voimaan seuraavana päivänä, ellei Britannia sitä ennen pysty esittämään toista vaihtoehtoa.

Mayn sopimus on jo tyrmätty jo kahdesti alahuoneessa, murskaluvuin. Tänään perjantaina, alkuperäisenä brexit-päivänä, on se kolmas kerta. Yleinen veikkaus lopputuloksesta täällä Britanniassa on kolmas tappio, sillä Pohjois-Irlannin unionistipuolueen DUP:n kansanedustajat ovat ennakkotietojen mukaan äänestämässä Mayta vastaan, samoin työväenpuolue Jeremy Corbynin johdolla. Corbyn syytti aamulla BBC:n haastattelussa Mayta petoksesta: pääministeri on luvannut aiemmin, ettei erosopimusta ja poliittista julistusta eroteta toisistaan vaan niitä käsitellään samassa paketissa.

Saadakseen erosopimuksen läpi May tarvitsisi parinkymmenen konservatiivipuolueen euroskeptikon äänet taakseen. Näistä äänistä nyt on kysymys. Ja Britannian suunnasta. Päättäkää jo! Maailma odottaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt