Yön susien ”Kirurgi” uhkaa Suomen poliisia oikeudella

Yön susien johtaja Aleksandr Zaldostanov kiistää moottoripyöräkerhonsa rikollisyhteydet ja uhkaa viedä Suomen poliisin tilille ”herjauksista ja valheista”.

Kirurgi-nimeä käyttävä Yön susien johtaja Aleksandr Zaldostanov vaatiin Suomen poliisilta todisteita väitteille, joiden mukaan moottoripyöräkerholla olisi yhteyksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

29.3.2019 8:01

Yön susien johtaja Aleksandr Zaldostanov on sydämistynyt keskusrikospoliisin ja Supon julkisuuteen antamista lausunnoista, joissa venäläisen moottoripyöräkerhon annetaan ymmärtää kytkeytyvän jollain tavalla järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

Iltalehti kertoi torstaina, että Yön sudet on levittäytymässä myös Suomeen ja ensimmäiset kerhon jengiliivit on jo luovutettu suomalaisille jäsenille.

Keskusrikospoliisi puolestaan lupasi eilen Twitterissä, että se kertoo lisää Yön susien Suomi-kytköksistä tänään perjantaina pitämässään järjestäytynyttä rikollisuutta käsittelevässä lehdistötilaisuudessaan. ISTV näyttää krp:n tiedotustilaisuuden suorana lähetyksenä kello 10 alkaen.

Poliisin tiedotustilaisuus alkaa kello 10.00 ja IS seuraa sitä paikan päällä.

Zaldostanov kommentoi Suomen poliisin edesottamuksia venäläiselle Vzgljad-lehdelle ärtyneeseen sävyyn.

– Esittäkööt he ensin todisteita ja vaatimuksia. Mutta jos he eivät pysty millään tavalla vahvistamaan meidän yhteyksiämme järjestäytyneeseen rikollisuuteen, niin silloin me esitämme vaatimuksia heille liittyen herjauksiin ja valheisiin, joita meitä kohtaan esitetään, Zaldostanov sanoi Vzgljadille.

Zaldostanovin mukaan lännessä käydään kaikilla tasoilla valheellista ja kyynistä informaatiosotaa niitä vastaan, jotka eivät sovi lännen maailmankuvaan.

Vzgljadin artikkelissa Zaldostanov vaatii vielä toistamiseen, että Suomen poliisin olisi esitettävä todisteita väitteilleen Yön susien yhteyksistä järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

– Jos he eivät esitä virallisesti meille vaatimuksia ja todisteita, niin vaatimuksia esitämme me, Zaldostanov sanoi.

Hämeen poliisilaitos oikaisi eilen Twitterissä Iltalehden artikkelia siltä osin, että Yön susiin linkittyvä RMI-kerho ei ole poliisin mukaan perustanut ensimmäistä osastoaan Suomessa Forssaan.

Poliisin tiedotustilaisuus käsittelee perjantaina laajasti järjestäytyneen rikollisuuden tilaa Suomessa. Tässä yhteydessä poliisi on kuitenkin luvannut antaa lisätietoja myös Yön susien toiminnasta Suomeen liittyen.

Yön sudet (englanniksi Night wolves, venäjäksi Notshnye volki) on venäläinen moottoripyöräkerho, jolla on huomattavan läheiset suhteen Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin.

Yön sudet ryhtyi toimimaan aktiivisesti Ukrainaan kuuluvalla Krimillä jo vuonna 2009 eli viisi vuotta ennen kuin Venäjä kaappasi niemimaan itselleen keväällä 2014.

Yön susien johtaja Aleksandr Zaldostanov ja Venäjän presidentti Vladimir Putin ovat hyvin läheisissä väleissä. He poseeraavat usein myös kameroille yhdessä.

Krimin haltuunotossa Yön susilla oli myös suuri rooli ja senkin jälkeen moottoripyöräkerho on käynyt niemimaalla nostattamassa venäläistä patriotismia ja levittämässä Kremlin haluamaa sanomaa. Kansainvälinen yhteisö on tuominnut Krimin valtauksen laittomaksi.

Yhdysvallat on asettanut Yön sudet ja sen johtajan Zaldostanovin omalle pakotelistalleen Krimin valtauksen ja Itä-Ukrainan sodan vuoksi.

Yhdysvaltain pakoteperusteissa Yön susia vastaan lukee muun muassa, että moottoripyöräkerho syyllistyi Ukrainassa ”rikolliseen toimintaan” keväällä 2014. Heidän kerrotaan esimerkiksi siepanneen ja pahoinpidelleen ukrainalaisen rajavartijan. Jengin kerrotaan osallistuneen myös Strilkoven kaasunjakeluaseman valtaukseen sekä Ukrainan laivaston tukikohdan valtaukseen Sevastopolissa.

Yhdysvaltain näkemyksen mukaan jengi on myös auttanut useita ukrainalaisia viranomaisia pakenemaan Venäjälle ja saamaan Venäjän passin. Yön susien katsotaan myös olevan läheisessä suhteessa Venäjän erikoispalveluihin. Moottoripyöräkerho on muun muassa auttanut värväämään taistelijoita niin kutsuttujen Venäjä-mielisten separatistien riveihin Itä-Ukrainan Donetskissa ja Luhanskissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?