Lähes 40 vuoden mysteeri ratkesi Ranskassa – rantoja roskaavien karvispuhelinten lähde löytyi

Iroisen rannikolta on löydetty 1980-luvulta lähtien sarjakuvakissa Karvisen mallisia puhelimia.

Tämä karvispuhelin kuvattiin torstaina Bretagnen Plouarzelissa sijaitsevalla rannalla. Jos puhelin toimisi, Karvisen silmät avautuisivat puheluun vastattaessa.

28.3.2019 23:46

Ranskan Bretagnessa on selvinnyt alueen asukkaita kymmenien vuosien ajan askarruttanut mysteeri, kertovat paikalliset tiedotusvälineet sekä muun muassa BBC ja Sky News.

Bretagnessa sijaitsevalta Iroisen rannikolta on löydetty 1980-luvulta lähtien kirkkaan oransseja, sarjakuvahahmo Kissa Karvisen mallin mukaan tehtyjä lankapuhelimia. Nykyään kyseessä on vintage-esine, jolla on käyttöä lähinnä keräilijöiden kokoelmissa.

Rantoja roskasta siivoavat ympäristöaktivistit ovat jo pitkään epäilleet, että puhelimet ovat peräisin mereen jostakin syystä päätyneestä rahtikontista. Tämä teoria on ollut järkeenkäypä, sillä rahtilaivoista on arvioitu katoavan mereen ainakin 1500 rahtikonttia vuosittain.

Viime vuonna roskaamisen vastainen Ar Vilantsou -niminen ryhmä nosti kampanjassaan karvispuhelimet merta ja rantoja riivaavan muovisaasteen symboliksi.

Kampanja sai huomiota tiedotusvälineissä. Pian esiin astui paikallinen maanviljelijä René Morvan, joka muisti, kuinka ensimmäinen karvispuhelin oli ilmaantunut rannalle myrskyn jälkeen 1980-luvun alussa, jolloin hän oli vielä nuori mies.

Hän tiesi puhelinten lähteeksi epäillyn rahtikontin tarkan sijainnin. Se oli eristyksissä olevassa luolassa, jonne pääsee ainoastaan laskuveden aikaan – jos tuntee alueen riittävän hyvin löytääkseen luolan.

– Löysimme kontin matalikossa olleesta luolasta. Se oli auki. Sen sisällöstä oli paljon oli kadonnut, mutta siellä oli lasti puhelimia, mies muisteli Ar Viltansou -ryhmän kampanjaa seuranneen Franceinfon haastattelussa.

– Siihen aikaan mereltä tuli paljon tavaraa, hän kertoi.

Ar Viltansoun aktivistit ja Franceinfon toimittajat päättivät etsiä kontin. Kiivetessään luolaan liukkaita kallioita pitkin, he löysivät tuhoutuneen rahtikontin kappaleita.

Kivien välistä alkoi löytyä myös karvispuhelimia, jotka olivat paljon ehjempiä kuin rannoilta aiemmin löytyneet. Luolan sisäpuolella oranssia muovia pilkotti kivien välissä.

Vuosikymmenien ajan hautautuneena olleeseen konttiin ei kuitenkaan päässyt käsiksi, eikä pääse edelleenkään. Lisäksi sieltä jo ulos huuhtoutuneet karvispuhelimet eivät tule maatumaan pitkiin aikoihin, minkä vuoksi mysteerin ratkeaminen ei suoraan johda muoviroskan vähenemiseen Bretagnen rannoilta.

Lisäksi Ar Vilantsou -ryhmän jäsen Claire Simonin sanoi, että merivirroista ja rantojen sijainnista päätellen saattaa olla mahdollista, että mereen on aikoinaan päätynyt useampikin karvispuhelimia sisältänyt kontti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?