He ovat kärkiehdokkaat Theresa Mayn seuraajaksi: brexit-kansanäänestyksen puuhamiehet, miljonääriministeri, ex-ministeri...

Julkaistu:

Spekulaatiot pääministeri Theresa Mayn seuraajasta kiihtyivät, kun May lupasi erota, jos hänen brexit-sopimuksensa hyväksytään.
Britannian pääministeri Theresa May sanoi keskiviikkona jättävänsä pestinsä, mikäli konservatiivikansanedustajat tukevat hänen brexit-sopimustaan. Varmaa ei ole, lähteekö pääministeri siinäkin tapauksessa, ettei hänen sopimuksensa mene läpi parlamentissa.

Mayn lähdöstä on kuitenkin huhuttu pitkään ja pääministeri itse lupasi jo viime joulukuussa, ettei johtaisi konservatiivipuoluetta seuraaviin parlamenttivaaleihin 2022. May kuitenkin totesi kansanedustajille konservatiivien vaikutusvaltaisen 1922-komitean kokouksessa, että oli valmis lähtemään jo aiemmin.

Mayn lupaus sai välittömästi spekulaatiot hänen mahdollisesta seuraajastaan kiihtymään. The Times pitää vahvimpana ehdokkaana pääministeriksi brexitin puolesta kampanjoineita Boris Johnsonia ja Michael Govea. The Telegraph ja The Guardian pitävät Johnsonin mahdollisuuksia hieman parempina.

Lehdet listasivat myös sisäministeri Sajid Javidin, ulkoministeri Jeremy Huntin, ja entisen brexit-ministeri Dominic Raabin mahdollisina seuraajaehdokkaina.

Boris Johnson

Lontoon entisen pormestarin Boris Johnsonin, 54, uskottiin asettuvan ehdolle jo brexit-kansanäänestyksen jälkeen eronneen pääministerin David Cameronin seuraajaksi vuonna 2016. Michael Gove toimi Johnsonin vahvana tukijana kulisseissa, kunnes viime hetkellä päättikin itse asettua ehdolle. Lopputulos oli, ettei Johnson asettunutkaan ehdolle eikä Gove tullut valituksi.

Sen sijaan pääministeriksi noussut Theresa May päätti nimittää ulkoministerikseen Johnsonin. Kovaa brexitiä kannattava Johnson erosi ulkoministerin virastaan viime heinäkuussa väittäen, että Mayn brexit-suunnitelman myötä Britanniasta tulisi vain EU:n siirtomaa.

Johnson sanoi Mayn erolupauksen jälkeen äänestävänsä pääministerin sopimuksen puolesta.

The Telegraph toteaa Johnsonin kääntäneen kuitenkin ulkoministerinä toimiessaan useita puolueensa kansanedustajia itseään vastaan. The Guardianin uutisoi viime viikolla, että useat konservatiivien kansanedustajista ovat sanoneet eroavansa, jos Johnsonista tulee Mayn seuraaja.

Johnson on ilmaissut katuvansa, että vetäytyi aikoinaan konservatiivien puheenjohtajakilvasta.

– Jälkikäteen ajateltuna, jos minun aikani olisi uudestaan, saattaisin tehdä asiat eri tavalla, mies sanoi LBC:n haastattelussa tammikuussa.

Hän ei itse ole ottanut kantaa siihen, tähtääkö hän yhä pääministeriksi.

Michael Gove

Michael Govea, 51, toimi David Cameronin hallituksessa opetusministerinä ja oikeusministerinä. Govea syytettiin myös selkäänpuukotuksesta, kun oli itse asettunut ehdolle Cameronin seuraajaksi sen sijaan, että olisi tukenut Johnsonia. Hän sai potkut hallituksesta sen jälkeen, kun Maystä tuli pääministeri.

Mies nimitettiin kuitenkin ympäristö-, ruoka- ja maalaisasiain ministeriksi kesäkuussa 2017. Gove on kerännyt suosiota julistamalla sodan muoville.


Hallitukseen uudestaan noustuaan Gove on julkisuudessa pitänyt Mayn puolia ja antanut ymmärtää olevansa valmis kompromisseihin. Esimerkiksi puhuessaan alahuoneelle äänensä menettäneen Mayn sijasta aiemmin maaliskuussa, Gove kehui pääministerin pyrkimystä toteuttaa sopimuksellinen ero EU:sta.

Tuki Maylle on saattanut laskea Goven kannatusta kovan brexitin kannattajien keskuudessa.

Sajid Javid

Sisäministerinä toimiva Sajid Javid, 49, on saanut kehuja tiukasta suhtautumisestaan niin sanottuihin grooming-jengeihin, joissa aikuiset ihmiset houkuttelevat nuoria ja lapsia seksuaalisiin tekoihin. Myös Javidin suhtautuminen Windrush-skandaaliin, jossa sisäministeriön paljastettiin väärin perustein karkottaneen maahanmuuttajia, on kerännyt kiitosta.

Vaikka Javidin suosio on ollut kasvussa, jotkut uskovat hänen menettäneen jo mahdollisuutensa. Mies on viime aikoina ollut uutisotsikoissa liittyen hänen päätökseen viedä Isisin alueelle Syyriaan teininä lähteneen Shamima Begumin kansalaisuus. Javidin päätöstä on konservatiivien keskuudessa kritisoitu opportunistiseksi ja sydämettömäksi, vaikka monet pitivät päätöstä oikeana.


Lisäksi Javidilta puuttuu Mayn tapaa läheisiä liittolaisia konservatiivien piireissä, minkä takia hänen valintaansa ei pidetä ainakaan vielä todennäköisimpänä vaihtoehtona.

Jeremy Hunt

Jeremy Hunt, 52, toimi 5,5 vuotta terveysministerinä ennen kuin siirtyi ulkoministeriksi heinäkuussa 2018. Huntin on kuvailtu kykenevän selviämään vaikeistakin tilanteista, mistä osoituksena on pisin pestiterveysministerinä julkisen terveydenhoitojärjestelmän NHS:n aikana.


Ulkoministerinä toimiessaan Hunt on saanut kehuja sujuvasta japanin kielen ja Arabiemiraateissa vangitun Matthew Hedgesin vapautuksesta.

Hunt äänesti brexitiä vastaan, mutta hän on sittemmin alkanut kannattaa Britannian eroa EU:sta. Mielenmuutos on saattanut vieraannuttaa Huntia puolueensa vasemmassa laidassa olevista kansanedustajista, jotka olisivat muuten hänen luonnollisia tukijoita. Toisaalta Hunt on saanut liittolaisia brexitiä kannattavien leiristä.

Dominic Raab

Brexit-ministeriksi heinäkuussa 2018 nimitetty Dominic Raab, 45, erosi pestistään vastalauseena Mayn brexit-sopimukselle viime marraskuussa.

Raab on antanut ymmärtää, että haluaisi saada lisävakuuksia koskien kiisteltyä backstop-menettelyä, jos nousisi pääministeriksi. Raab olisi myös valmis lähtemään EU:sta ilman sopimusta, jos hänen mielestä hyvää erosopimusta ei saataisi aikaan.


Raabin ongelmana on, ettei hän ole suurelle yleisölle tuttu samalla tavalla kuin esimerkiksi Boris Johnson. Hän myös kilpailisi kovan brexitin kannattajien tuesta Johnsonin kanssa.