EU-parlamentti päätti: kellojen siirtely loppuu 2021

Seuraavaksi jännitetään, löytävätkö jäsenmaat toisensa.

26.3.2019 14:11

EU-parlamentti kannattaa luopumista kellojen siirtelystä vuodesta 2021 alkaen. Linjaus syntyi vankoin luvuin, 410 puolesta ja 192 vastaan.

Parlamentin esityksen mukaan EU-jäsenmaat päättäisivät itse, kumpaan aikaan ne jäisivät.

Kesäaikaa suosivat maat siirtäisivät kellojaan viimeisen kerran maaliskuussa vuonna 2021 ja talviaikaan jäävät saman vuoden lokakuussa.

Kellojen siirtelyn lopettaminen voi edetä kuitenkin vasta sitten, kun jäsenmaat löytävät yhteisymmärryksen. Näin ei näytä käyvän aivan heti, sillä asia ei tiettävästi ole juuri edennyt Romanian puheenjohtajakaudella.

Alla muutama havainnollistava liukukuva siitä, miltä yhden tunnin ero näyttää aamulla Oulussa ja Helsingissä.

Keskustelu kellojen siirtelyn lopettamisesta ryöpsähti kesällä, kun komissio järjesti siitä ennätyssuosion saavuttaneen kansalaiskyselyn. Komission kyselyyn vastasi 4,6 miljoonaa EU-kansalaista, joista 84 prosenttia kannatti kellojen siirtelyn lopettamista.

Parlamentin varapuhemies Heidi Hautala (vihr.) tulkitsee, että asia nousi agendalle eritoten parlamentin – ja suomalaisten – aktiivisuuden ansiosta.

– Suomalaisten rooli on ollut keskeinen. Löytyyköhän mitään muuta kysymystä, jossa kaikkien suomalaismeppien kannat olisivat kohdanneet yhtä selkeästi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?