4 avointa kysymystä Venäjä-raportista: Onko Trump nyt kuivilla, miksi niin moni valehteli...? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

4 avointa kysymystä Venäjä-raportista: Onko Trump nyt kuivilla, miksi niin moni valehteli...?

Erikoissyyttäjä Robert Muellerin raportin julkistamisen tiellä on monta mutkaa.

26.3.2019 9:54

Presidentti Donald Trump ja hänen tukijansa juhlivat erikoissyyttäjä Robert Muellerin tutkinnan keskeisintä johtopäätöstä: Trumpin kampanjan ja Venäjän välillä ei ollut salaliittoa Trumpin auttamiseksi presidentiksi.

Poliittinen peli raportin jälkipuinnissa on kuitenkin Yhdysvalloissa vasta alussa. IS listaa seuraavassa lyhyesti keskeisimmät kysymykset, joihin etsitään vielä vastauksia.

1. Miksi Trumpia ei vapautettu oikeuden haittaamissyytöksestä?

– Vaikka tässä raportissa ei päätellä presidentin syyllistyneen rikokseen, ei se myöskään vapauta häntä.

Tähän Muellerin kirjoittamaan lauseeseen tiivistyy kysymys siitä, haittasiko Trump Venäjä-tutkintaa. Johtopäätös jää siis auki. Kysymys kuuluu, mitä sellaista Muellerin tutkinnasta selvisi, että Trumpia ei voitu vapauttaa epäilyistä? Mitä FBI:n johtajan James Comeyn potkujen tutkinnassa esimerkiksi selvisi?

Raportti sysää johtopäätösten teon käytännössä poliittiselle prosessille. Ensimmäisen johtopäätöksen on nyt tehnyt Trumpin nimeämä oikeusministeri William Barr sunnuntaisessa tiivistelmässään raportista. Barrin syytetään kuitenkin olevan puolueellinen, koska hän on aiemmin arvostellut Muellerin tutkintaa.

– Koko pointti erikoissyyttäjän nimeämisessä oli ottaa tutkinta- ja syyttämispäätökset pois Trumpin nimittämiltä henkilöiltä. Mueller ja Barr joutuvat vielä selittämään tätä, kommentoi NBC:n haastattelema entinen FBI-virkailija Gregory Brower.

Edustajainhuoneen oikeuskomitean demokraattijohtaja Jerry Nadler ilmoitti jo haastavansa oikeusministerin kuulemiseen päätöksestä.

2. Tuleeko raportti julki?

Oikeusministeriön asettaman erikoissyyttäjän raportin julkistaminen ei ole läpihuutojuttu, toisin kuin oli vuonna 1998, kun erikoissyyttäjä Kenneth Starrin tutkinta Bill Clintonista julkaistiin kaikkine yksityiskohtineen. Tuolloin oli voimassa eri laki, ja Starr oli kongressin nimittämä.

Erikoissyyttäjä Robert Mueller luovutti raporttinsa oikeusministeri William Barrille perjantaina.­

Oikeusministeri Barr lupasi julkistaa raportista niin paljon kuin mahdollista. Rajoitteena ovat yhä meneillään olevat erilliset tutkinnat sekä Muellerin käyttämän suuren valamiehistön asiakirjat, joiden julkistaminen pitää kierrättää tuomarin kautta. Oikeusministeriön pitkäaikaisen periaatteen mukaisesti julkista ei myöskään voi olla aineisto, joka koskee henkilöitä, joita ei syytetä mistään.

Todennäköisesti kestää jonkin aikaa, ennen kuin kyseiset kohdat raportista on käyty läpi. On mahdollista, että raportti julkaistaan vahvasti sensuroituna. Yhdysvalloissa on usein käytössä tapa, että arkaluontoiset kohdat yksinkertaisesti yliviivataan mustalla.

Moinen tuskin kelpaa demokraateille, joista jotkut ovat jo uhanneet hakea raportin julkistamista tarvittaessa korkeimmasta oikeudesta asti.

3. Mitä todisteita Venäjää vastaan löytyi?

Muellerin raportti toistaa jälleen kerran jo entuudestaan varmana pidetyn asian: Venäjä sekaantui Yhdysvaltain presidentinvaaleihin. Se on myös oikeusministeriön kanta. Venäläistahoille on luettu syytteet jo aiemmin, lisää syytteitä ei ole luvassa.

Muellerin raportti sisältää mahdollisesti lisätietoa Venäjän operaatioista ja sen yrityksistä ottaa kontaktia Trumpin kampanjaan. Mitä kuuluisassa Trump Towerin tapaamisessa tapahtui? Mitkä olivat Venäjän ja Wikileaksin yhteydet demokraattipuolueen sähköpostien julkaisussa? Miksi Trumpin kampanjapäällikkö Paul Manafort luovutti mittausdataa ex-GRU-agentti Konstantin Kilimnikille?

Trump lähipiiristä Michael Cohen (ylärivissä vas.), Michael Flynn, Paul Manafort, George Papadopoulos (alarivissä vas.) ovat olleet tuomiolla valehtelustaan viranomaisille. Rick Gates (alarivissä kesk.) on ollut syytettynä ja Roger Stone (alarivissä oik.) odottaa oikeudenkäyntiä.­

Kysymyksiä on lukemattomia ja ne pureutuvat syvälle vuoden 2016 tapahtumiin. Vaikka kaikkeen ei saada välttämättä vastausta tai vastaukset ovat täysin harmittomia, Muellerin raporttia luetaan niiden osalta vielä pitkään. Tiedoilla voi olla seurauksia Yhdysvaltain ja Venäjän välisille suhteille.

4. Miksi niin moni valehteli?

Trump lähipiireineen leimasi Venäjä-tutkinnan noitavainoksi, mutta valehteli yhteyksistään venäläisiin lähes joka mutkassa. George Papadopoulos, Michael Flynn, Michael Cohen ja Paul Manafort ovat olleet tuomiolla valehtelustaan viranomaisille, ja Roger Stone odottaa oikeudenkäyntiä. Trump ja esimerkiksi hänen oikeusministerinsä Jeff Sessions kantavat poliittisen vastuun valehtelusta ja tietojen pimittämisestä.

Jos kerran salaliittoa ei ollut, miksi valehtelu?

Ja miksi Trump jatkuvasti kehuu Vladimir Putinia ja toistuvasti kiistää epäilyt, että Venäjä oli pyrkinyt auttamaan häntä?

Vaikka salaliittoa ei ollut, Muellerin haastattelemien satojen todistajien lausunnoista ja asiakirjatakavarikkojen materiaaleista voi löytyä vastauksia ainakin osaan kysymyksistä.

Donald Trump ja Vladimir Putin tapasivat Helsingissä viime heinäkuussa.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?