Hyvästi viisumi- ja tullivapaus – EU:n suunnitelma kovan brexitin varalle valmistui - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Hyvästi viisumi- ja tullivapaus – EU:n suunnitelma kovan brexitin varalle valmistui

Kovan eron jälkeen EU:n ja Britannian suhteita määrittäisivät kansainvälisen oikeuden ja Maailman kauppajärjestön WTO:n säännöt.

Kova brexit toisi rajamuodollisuudet ja tullimaksut heti Britannian ja EU:n rajalle.­

26.3.2019 7:41

Britannia saattaa poistua rytinällä Euroopan unionista jo huhtikuun 12. päivä, jos parlamentin jäsenet eivät pääse yksimielisyyteen sopimuksesta.

Maanantaina pääministeri Theresa May totesi, että hän ei aio tuoda sopimusta uudelleen äänestettäväksi parlamenttiin. May sanoi, että hän ei ole saanut sille vieläkään riittävästi kannatusta.

Jos EU:n ja Mayn neuvottelema erosopimus hylätään, Britannialle on annettu 12. huhtikuuta asti aikaa kertoa vaihtoehtoisesta suunnitelmasta. Jos sopimus hyväksytään, lisäaika jatkuu 22. toukokuuta asti ja Britannia jättää EU:n tuolloin.

Näin EU varautuu kovaan brexitiin

EU:n komissio varautuu mahdolliseen kovaan brexitiin. Maanantaina se kertoi unionin saaneen päätökseen valmistautumisensa Britannian EU-eron varalle.

Sopimuksettoman eron tapauksessa Britanniasta tulisi heti unionin ulkopuolinen kolmas maa ilman siirtymäaikoja.

– Se aiheuttaa ilmiselvästi merkittäviä häiriöitä kansalaisille ja yrityksille, komissio totesi.

EU:n ja Britannian suhdetta hoidettaisiin kovan eron jälkeen kansainvälisen oikeuden ja Maailman kauppajärjestön WTO:n sääntöjen mukaisesti. Tämä merkitsisi muun muassa rajamuodollisuuksien paluuta.

– EU:n on ryhdyttävä soveltamaan välittömästi sääntöjään ja tullimaksuja rajoillaan Britannian kanssa, komissio linjasi.

Tämä pätisi myös herkkään rajaan Irlannin ja Pohjois-Irlannin välillä. Nimettömänä pysynyt EU-lähde kertoi AFP:lle, että Irlannin viranomaisten kanssa on neuvoteltu mahdollisuudesta tehdä tarkastukset kauempana varsinaisesta rajasta.

Tämä merkitsisi esimerkiksi viisumivapauden loppua maahan matkaaville. Britit joutuisivat hankkimaan viisumin tai oleskeluluvan, jos aikovat oleskella Euroopan unionin alueella yli 90 päivää, eivätkä he voisi käyttää EU:n ja Euroopan talousalueen kansalaisille tarkoitettuja kaistoja lentokentillä.

Pahimmassa tapauksessa lentoliikenne EU: n ja Yhdistyneen kuningaskunnan välillä voisi keskeytyä, mutta EU vakuuttaa varmistavansa, että perusilmaliikenne jatkuisi normaalisti, vaikka Britannia eroaisi 12. huhtikuuta.

Sen lisäksi muu liikenne Britanniasta EU:hun jatkuisi normaalisti ainakin jonkun aikaan edellyttäen, että Britannia suostuisi kohtelemaan EU:sta tulevaa liikennettä samalla tavalla.

Brexitin ei myöskään pitäisi komission mukaan vaikuttaa Euroopan päästökauppajärjestelmään, joka asetetaan raja-arvoja jäsenvaltioiden päästöille rajoittaakseen ilmaston lämpenemistä. EU myös lupaa, että Euroopan unionin kumppanimaiden laatiman sopimuksen turvin opiskelevat ja työskentelevät saavat suorittaa jaksonsa loppuun Britanniassa.

Komissio on jopa perustanut kovasta brexitistä tiedottamaan neuvontapuhelimen, johon EU-kansalaiset voivat soittaa ilmaiseksi mistä tahansa unionin alueelta ja kysyä asioista omalla kielellään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?